Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Rektör Budak, ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Toplantısı’na katıldı

Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Toplantısı Konya’da düzenlendi

Rektör Budak, ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Toplantısı’na katıldı

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında yapılan “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Toplantısı”na katıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında “Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Pilot Üniversiteler Toplantısı” Konya’da düzenlendi. Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan toplantıya; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje kapsamındaki pilot üniversitelerin rektörleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı temsilcileri katıldı. Toplantıda pilot olarak seçilen 11 üniversitenin sıfır atık, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında hâlihazırdaki durumları ve bakanlıkların bu alanlara katkıları görüşüldü. Toplantıda ayrıca Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs hedefine ulaşmada önümüzdeki döneme ilişkin yol haritası belirlendi.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, tüm dünyada iklim değişikliğinin toplumların varlıklarını, insan yaşamını, doğayı ve her türlü canlıyı tehdit altında bırakan bir gerçeklik olduğunu belirtti. İklim değişikliğine yönelik alınacak her türlü önlemin ancak veri temelli, gerçekçi ve tüm paydaşların katılımıyla, iş birliği içerisinde mümkün olacağına değinen Prof. Dr. Özvar, tüm dünyayı tehdit eden bu durum karşısında alınacak tedbirlerin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. İklim değişikliğinin ulusal ve uluslararası fark etmeksizin tüm insanlığın ortak meselesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özvar, “Bu nedenle iklim değişikliğinin oluşturduğu negatif etkilere yönelik ortaya konulacak mücadele de tüm insanlığın mücadelesidir. Dünya üzerinde her bir ülkenin sorumluluk alması gereken bir süreç ile karşı karşıyayız. Ancak tüm dünyanın bu ortak derdine geliştirilebilecek çözümler de ülkelerin ekolojik tüketim boyutuna yönelik bir ölçeklendirme ile ‘ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluk ilkesi’ çerçevesinde adil bir şekilde yürütülmelidir” dedi.

“Türkiye’nin yeşil bir vizyonu var”

Türkiye’de özellikle son yıllarda doğa dostu yeşil bir vizyonu vurgulayan adımların atıldığını belirten Prof. Dr. Özvar, “Bu bağlamda söz edilmesi gereken en önemli gelişme, Paris Anlaşmasına 7 Ekim 2021 tarihinde resmi olarak taraf olunmasıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Eylül 2021’de BM Genel Kurulunda dile getirdiği üzere Türkiye, Paris Anlaşmasına taraf olduktan sonra 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşılmayı açık bir hedef olarak belirlemiştir” dedi. Bir başka öne çıkan uygulamanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği “Sıfır Atık Projesi” olduğunun altını çizen Prof. Dr. Özvar, “Söz konusu proje, 21 ülkenin yer aldığı Akdeniz Parlamenter Asamblesi’nde nisan ayında birincilik ödülü almıştır” diye konuştu. Prof. Dr.  Özvar, ulusal düzeyde atılan bu adımların yanı sıra iklim değişikliği ile mücadele kapsamında kampüslerde yürütülecek çalışmaların da önemli olduğunu ifade etti.

İklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarına yönelik atılacak adımları son derece önemsediklerini ve uyum süreçlerinin geliştirilmesinde YÖK olarak koordinasyon görevini kararlılıkla yerine getirdiklerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Özvar, bu kararlılığımızın bir yansıması olarak hayata geçirdikleri, Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’ni de 11 pilot üniversite ile gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

“Sürdürebilir bir üniversite için var gücümüzle çalışıyoruz”

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise “YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar hocamızın başkanlığında ve Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde, 11 pilot üniversitenin yer aldığı toplantıda ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi’ kapsamındaki konular görüşüldü. Ege Üniversitesi olarak, yeşil kampüs ve sürdürülebilir üniversite konsepti için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Yeşil yönetim, çevre dostu ulaşım, enerji yönetimi, iklim ve farkındalık, entegre atık yönetimi ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi alt komisyonlarımız, sürdürebilir bir üniversite için var gücüyle çalışıyorlar.  Yeşil ekonomik kampüsü teşvik ve iklim değişikliğiyle mücadele konularında sorumluluğumuzun farkındayız. Tüm insanlığın geleceğini tehdit eden iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve bunlara karşı alınabilecek önlemlere ilişkin önemli çalışmalara ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesindeki sürdürülebilirlik ve çevre ile ilgili çalışmalardan bahseden Rektör Prof. Dr. Budak, “Kampüsümüzde 110 bin metrekare olan yeşil alan oranını 420 bin metrekareye çıkardık. Araç trafiğini minimuma indirerek karbon salınımını asgari düzeye çekiyoruz.  Bisiklet ve yaya yollarımızı genişletiyoruz.  İklim krizi, su kaynaklarının korunması ve enerji tasarrufu ile ilgili de proje bazında çalışmalar yürüttük, bu çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında üniversitemizde sürdürdüğümüz çalışmaların sonucunda İzmir’de ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu olduk. Hayata geçirdiğimiz bu uygulamalar neticesinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Oluşturulması Alanında İş Birliği Protokolü’ kapsamında 10 pilot üniversiteden birisiyiz. Yeni açıklanan Dünya Yeşil Üniversiteler sıralaması Greenmetric’teki puanımızı 8 bin 150’ye çıkararak yüzde 10’luk dilime yükselme başarısı gösterdik. Sıralamadaki başarımızı perçinleyerek dünyada 108’inci, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldık. Üniversitemiz her geçen yıl sisteme katılan üniversite sayısı artışına rağmen, başarı sırasını korumaya devam ediyor. Sürdürülebilir, enerji verimli, doğayla uyumlu kampüslerin oluşturulmasını amaçlayan projenin hayata getirilmesinde katkıları için başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez’e, YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar’a şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir