Ege Üniversitesi, bir yılda 16 binden fazla öğrenciyi teleskopla buluşturdu
Egeli akademisyenler teleskobu köye getiriyor
Ege Üniversitesi, bir yılda 16 binden fazla öğrenciyi teleskopla buluşturdu
Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan “Teleskobu Köye Getirdik” sosyal sorumluluk projesiyle öğrenciler teleskop ile buluşuyor. Projede, köy okullarında okuyan öğrenciler teleskopla tanışarak, gökyüzü gözlemi yapıyorlar. Proje kapsamında son on iki ayda 16 binden fazla öğrenci teleskop ile tanıştı.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Topluma katkı misyonu kapsamında önemli bilimsel ve sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiren üniversitemiz, başta eğitim öğretim olmak üzere pek çok alanda iyi uygulama örnekleri geliştirerek birikimini 7’den 70’e her yaştan biriyle paylaşmaktadır. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada bilimsel gücümüzü içinde yaşadığımız topluma daha çok katkı sunmak için seferber etmeyi sürdüreceğiz. Beş yıl önce başlattığımız ‘Teleskobu Köye Getirdik’ sosyal sorumluluk projemiz devam ediyor. Proje kapsamında son bir yılda köy okullarında eğitim gören 16 binin üzerinde öğrenci teleskopla tanıştı. Emeği geçen akademisyenlerimizi tebrik ediyorum” dedi.
Projenin detayları hakkında bilgi veren EÜ Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, “Proje çerçevesinde, köy okulları öncelikli olmak üzere, İzmir ve Ege bölgesinde kısıtlı olanaklara sahip ilköğretim ve lise düzeyi okullar ziyaret edilerek öğrencilerin teleskopla tanışmaları ve gökyüzü gözlemi yapmaları sağlanıyor. Ziyaret edilen okullarda öğrencilerin neredeyse tamamı ilk defa bir teleskobu yakından inceleme şansınsa sahip oluyor ve teleskopla gökyüzüne bakma heyecanını yaşıyor. Teleskop gözleminin yanı sıra, öğrencilerin sınıf ve bilgi seviyelerine uygun olarak astronomi alanındaki güncel bilgileri içeren sunumlar da yapılıyor” diye konuştu.
Projenin yürütücülüğünü yapan Doç. Dr. Orkun Özdarcan ise, “Gözlemevi Müdürümüz Doç. Dr. Hasan Ali Dal ile yaptığımız bir değerlendirmede gözlemevini genelde belirli okulların ziyaret ettiğini ancak bu okullar arasında kısıtlı olanaklara sahip köy okulları olmadığını fark ettik. Bu nedenle gözlemevinde yapılan etkinlikler kısıtlı bir kesime hitap edebiliyor ama bunun ötesine gidemiyordu. Projemizin temeli, ulaşabildiğimiz kesimin genişletilmesine dayanıyor. Bu noktada felsefemiz, eğer kısıtlı olanaklara sahip köy okulları gözlemevini ziyaret edemiyorsa biz onlara ulaşalım biçimindeydi. Böylece köy okullarındaki öğrencilerde astronomi ve teleskop konularında farkındalık oluşturmayı hedefledik. Bu felsefemiz Rektör Hocamız Prof. Dr. Necdet Budak tarafından tam destek gördü ve projemizi beş yıl önce Kemalpaşa 75. Yıl İlkokulu ve Kemalpaşa Ferzent Bulum Anadolu Lisesi’ne yaptığımız ziyaretlerle başlattık” dedi.
“Meraklı öğrenciler, yarının bilim insanları olacak”
Öğrencilerin astronomi konularına ve teleskoba çok ilgili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özdarcan, “Öğrencilerin teleskoba duyduğu ilgi teleskopla ilk defa tanışmanın verdiği heyecanın ötesine de gidiyor. Teleskopla gözlem esnasında veya yaptığımız sunumlar sırasında öğrenciler süpernova, karadelikler, nötron yıldızı gibi kavramlar üzerine sorular soruyor. Bu tür kavramlara ilişkin bilgileri öğrencilerin anlayabileceği bir düzeyde indirgeyerek anlatmaya özen gösteriyoruz. Bununla beraber, kimi zaman sunumlarımızda karşılaştığımız sorulara yanıt verirken kendimizi kalabalık bir jürinin karşısında tez savunması verir gibi hissediyoruz. Tüm bunlar, yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projesinin hedefine ulaştığını gösteriyor. Bu soruları soran meraklı öğrenciler, yarının bilim insanları olarak karşımıza çıkacaklar” diye konuştu.