“Dönüştürülmüş Öğrenme Temelli Mesleki Gelişim Modeli”
Ege Üniversitesinin kabul edilen ilk TÜBİTAK 3005 Projesi
“Dönüştürülmüş Öğrenme Temelli Mesleki Gelişim Modeli”
Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Belgin Arslan Cansever’in yürütücülüğünü yaptığı “Dönüştürülmüş Öğrenme Temelli Mesleki Gelişim Programı” konulu proje, TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Sınıf öğretmenleri için dönüştürülmüş öğrenme modeli temelinde bir mesleki gelişim programının tasarlanmasını, uygulanmasını ve etkililiğinin ortaya konulmasını amaçlayan proje, Ege Üniversitesinin kabul alan ilk TÜBİTAK 3005 projesi oldu.
Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak özellikle son 5 yıl içerisinde TÜBİTAK’ın çeşitli programları kapsamında gerçekleştirdiğimiz projeler ile ön plana çıkmayı başardık. En çok proje yapan ve projesi en çok kabul gören üniversiteler arasında daima zirvede yer aldık. Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Belgin Arslan Cansever hocamız ve ekibinin hazırladığı proje ise TÜBİTAK 3005 programı kapsamında üniversitemizin kabul gören ilk projesi oldu. Ekibimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.
“Proje MEB’in ‘Hayat boyu öğrenme’ hedefine katkı sağlayacak”
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Arslan Cansever, projenin amacının harmanlanmış öğrenme modellerinden biri olan dönüştürülmüş öğrenme (flipped learning) ve web araçları uygulamaları konusunda sınıf öğretmenleri için dönüştürülmüş öğrenme modeli temelinde bir mesleki gelişim programının tasarlanması, uygulanması ve etkililiğinin ortaya konulması olduğunu belirtti. Üç aşamadan oluşan proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Arslan Cansever, “Projenin ilk aşamasında sınıf öğretmenlerine yönelik dönüştürülmüş öğrenme temelli bir mesleki gelişim programı tasarladık. Projenin ikinci aşamasında mesleki gelişim programımız, İzmir’in 22 farklı ilkokulunda görev yapmakta olan 30 sınıf öğretmenine Eğitim Fakültesi bilgisayar laboratuvarlarında 5 günlük (20 saat) bir eğitim ile uygulandı. Üçüncü ve son aşamada ise sınıf öğretmenlerinin mesleki gelişimlerinin sınıf içi uygulamalarına yansıması, öğretmenlerin sınıflarına gidilerek çeşitli ölçüm, gözlem ve görüşmelerle sahada incelenerek yapılacak. Projemiz, Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlik mesleği genel yeterliklerine yenilikçi bir katkı sunacak. Bu bağlamda geliştirilen mesleki gelişim program tasarısı ile sınıf öğretmenleri, dönüştürülmüş öğrenme modelini ve ilkokul düzeyindeki derslerde uygulanabilirliğini benimseyecek. Ayrıca program tasarısı, hem MEB’in 2023 vizyonu ile hayat boyu öğrenme hedeflerine ulaşmaya katkı sunacak hem de 21’inci yüzyıl becerilerini destekleyecek. Ayrıca proje kapsamında Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin etkilediği illerde, afetten doğrudan etkilenen araştırmacıların çalışmalarını teşvik etmek ve desteklemek için TÜBİTAK BİDEB tarafından açılan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklenen BİÇABA (Birlikte Çalışıp Birlikte Başaracağız) kapsamında bursiyer çağrısına çıkıldı” dedi.
Sınıf Eğitimi ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalları iş birliği ile gerçekleştirilen projenin ekibinde; Doç. Dr. Alev Ateş Çobanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Beril Ceylan ve Prof. Dr. Pınar Çavaş araştırmacı; yüksek lisans öğrencileri Merve Barlak ve Ezgi Türk ise bursiyer olarak görev alıyor.