Gençlerin sosyal kaygılarını azaltmaya yönelik proje
Ege Üniversitesi (EÜ) akademisyenleri, gençlerin ruh sağlığını iyileştirmeye ve kişisel gelişimlerine katkı sunmaya yönelik bir projeye daha imza atıyor.
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’in danışmanlığını üstlendiği Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Aytuğ Türk tarafından hazırlanan “Sanal Gerçeklik İle Bütünleştirilmiş Roy Adaptasyon Modeli Temelli Hemşirelik Uygulamalarının Gençlerde Sosyal Kaygı Düzeyine Etkisi” başlıklı çalışma Aliye Üster Vakfı Bilimsel Proje Destek Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, sanal gerçeklik ile bütünleştirilmiş hemşirelik uygulamalarının, gençlerin sosyal kaygı düzeyine etkisinin belirlenmesine yönelik araştırmaları dolayısıyla Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez’i ve Araştırma Görevlisi Aytuğ Türk’ü tebrik ederek başarılar diledi.
Proje hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Aytuğ Türk, “Bu projeyi, sanal gerçeklik ile bütünleştirilmiş “Roy Adaptasyon Modeli temelli hemşirelik uygulamalarının gençlerin sosyal kaygı düzeyine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştiriyoruz. Çalışmamızın başlangıcında Ege Üniversitesi Hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin sosyal kaygı düzeylerini belirlenmesine yönelik ölçekler uygulanacaktır. Sonrasında araştırma grupları oluşturulduktan sonra deney grubuna alınan katılımcılara yönelik altı oturumluk bir görüşme programı oluşturulacaktır. Gerçekleştirilen oturumlarda bireylerin yaşadığı kaygı ve kaygının yol açtığı olumsuz durumlara yönelik psiko-eğitim, gevşeme, farkındalık, etkili baş etme, bilişsel yeniden yapılandırma ve Roy Adaptasyon Modeli’ne dayalı psikiyatri hemşireliği uygulamaları gerçekleştirilecektir. Kaygı yaratan uyaran- uyaranların yol açtığı uyumlu ya da uyumsuz davranış, tutum ve düşünce kalıplarına yönelik öznel hedefler belirlenmiş ve bu hedeflere yönelik Hemşirelik Girişimleri Sınıflandırma Sistemi’den uygun olan girişimler uygulanacaktır. Her oturum sonunda sonra gerçekleştirilen girişimlerin değerlendirmesi Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırma Sistemine göre gerçekleştirilecektir. Girişimlerin uygulanması ve uygulanan girişimlerin değerlendirmesinde sanal gerçeklik ile maruz bırakma önemli bir müdahale aracı olarak toplam altı oturumluk uygulamanın dört oturum sürecinde etkin olarak kullanılacaktır” dedi.