Ege Üniversitesi, Türkiye Patent Raporu’nun yine zirvesinde yer aldı
Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve ticarileştirme yetkinliklerini patent verisi ile ortaya çıkarmak ve patent ekosisteminin gelişimini görünür kılmak amacıyla Patent Effect tarafından hazırlanan “Türkiye’nin Patent Raporu 2022” yayımlandı. Ege Üniversitesi, PCT Şampiyonu Üniversiteler sıralamasında 22 başvuru ile dördüncü, “Patent Şampiyonu Üniversiteler” sıralamasında 46 patent başvurusu ile yine dördüncü olurken “Ticarileşme Şampiyonu Üniversiteler” genel sıralamasında ikinci sırada yer aldı.
Patent Effect tarafından Türk Patent Marka Kurumu verilerine dayanarak hazırlanan “Türkiye’nin Patent Raporu” TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda açıklandı. Türkiye’deki devlet ve özel üniversitelerin 2022 yılında yayınlanan toplam TR patent başvuru sayısına göre Ege Üniversitesi 4’üncü sırada yer aldı. Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi’ne yapılan PCT başvurularında yine Ege Üniversitesi yayınlanan 22 patent başvurusu ile Türkiye’deki üniversiteler arasında 4’üncü oldu. Patent portföyü içerisinde bulunan teknolojilerin ticarileşmesinde ise 2022 yılı itibari ile kümülatif sıralamada Ege Üniversitesi Türkiye’deki üniversiteler arasında 2’nci sırada yer alma başarısı gösterdi.
Ege Üniversitesinde var olan Ar-Ge ve inovasyon kültürünün, çeşitli kurum ve kuruluşların raporlarına olumlu yansımaya devam ettiğini ifade eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Toplumsal katkıyı ön planda tutan üniversitemizde oluşturduğumuz bilim üretme ekosisteminin her alanda olmak üzere patent odaklı çalışmalara da yansıdığını müşahede ediyoruz. Ar- Ge ve inovasyon öncelikli yeni teknolojiler geliştirerek, üniversite-sanayi işbirliğini önemseyen üniversitemiz, yenilikçi bir bakış açısıyla önemli projeler üretip, bu çalışmaları patentleştirerek ülkemiz ekonomisine nitelikli katkı sunmayı sürdürüyor. Patent ve ürün odaklı araştırmalarla hem bilim dünyasına hem ekonomiye hem de içinde bulunduğu topluma katkı sağlıyor. Tam akredite bir araştırma üniversitesi olarak Ege Üniversitesinde yürütülen bilimsel çalışmaların katma değere dönüşmesinden duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim. Bu motivasyonumuzu ve heyecanımızı kaybetmeden üniversitemiz bünyesinde görev yapan araştırmacılarımızın proje, patent, ürün geliştirme konusunda her zaman yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Üniversitemiz; Türkiye’deki devlet ve özel üniversitelerin 2022 yılında yayınlanan toplam TR patent başvuru sayısı ve Dünya Fikri Mülkiyet Hakları Ofisi’ne yapılan PCT başvurularında dördüncü, patent portföyü içerisinde bulunan teknolojilerin ticarileşmesinde ise ikinci sırada yer alma başarısı gösterdi. Ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için son derece ehemmiyet arz eden bu başarıda emeği geçen tüm mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.