Özel Gülsüm Güral Müzesinin nadide eserleri “EgeArt Sanat Günlerinde” sanatseverlerle buluştu
Ege Üniversitesi köklerinden ve geleneklerinden gelen güçle düzenlediği “10. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri”, “Vefa” temasıyla Cumhuriyetin 100’üncü yılında kapılarını sanatseverlere açtı. Birbirinden özel sergilere ve sanatçılara ev sahipliği yapan “10. Uluslararası EgeArt Sanat Günlerinde özel bir sergide sanatseverlerle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Özel Gülsüm Güral Müzesi’nin değerli parçalarından oluşan sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Kütahya çinileri, Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı porselenleri, Topkapı Sarayı mavi beyaz porselenleri gibi pek çok eserin yer aldığı sergiyi Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da ziyaret etti. Rektör Budak, Müze Müdür Ahmet Ercan’dan bilgi alarak “Topkapı Sarayı Çini Panoları” eseri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
Müzede 70 bin eser yer alıyor
Müze hakkında bilgi veren Özel Gülsüm Güral Müzesi Müdürü Ahmet Ercan, “Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral tarafından hazırlanan, 6 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu Gülsüm Güral Müzesi’nde yaklaşık 70 bin eser yer alıyor. Müzede, Kütahya Porselen’in kuruluşundan bugüne ürettiği tüm porselen ürünlerinin yanı sıra Kütahya tarihi, 14. yüzyıldan günümüze uzanan Osmanlı saray porselenleri ve dünyaya mal olmuş ressamlara ait yağlı boya tabloları da mevcut. Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı ve Dolmabahçe Sarayı’nda kullanılan; Yıldız Porselen Fabrikası’nda özel olarak üretilmiş porselenlerin birebir replikaları, Kütahya Porselen’in yıllar süren çalışmaları sonucu hayat bulmuş ve Gülsüm Güral Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca 16. ve 18. yüzyıllar arasında Avrupa’da üretilmiş, orijinalleri dünyaca ünlü müzelerde sergilenen birçok porselen de aslına uygun olarak yorumlanan replikaları ile Gülsüm Güral Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Müze, ayrıca dünyaca ünlü mavi beyaz Çin porselenlerine, Nafi Güral’ın eski çalışma odasındaki eşyalara ve Sema Güral’ın Osmanlı dönemi porselen koleksiyonuna da ev sahipliği yapıyor. Müze, bu eserleriyle hem Osmanlı tarihine hem de dünya tarihine saygı duruşunda bulunuyor” dedi.
Müze Müdürü Ahmet Ercan, ise “Müze 2015 yılında kuruldu ve içerisinde 25 farklı bölüm bulunuyor. Müzede Nafi Güral’a ait, birbirinden ilgi çekici modellerin olduğu bir klasik otomobil koleksiyonu da bulunuyor. Ayrıca müze Kütahyalı Evliya Çelebi’nin portresi ve o dönemde kullandığı eşyalara da ev sahipliği yapıyor” dedi.
Sergide; “Kütahya’nın Kültürel Değerleri”, “Orijinal Çiniler ve Porselenler”, “Özel Eşyalar”, “Koleksiyonlar”, “Geçmişten Günümüze Kütahya Porselenleri”, Orijinal Eserlerden Birebir Çalışmalar” ve “Sema Güral Sürmeli’nin Porselen ve Cam Tasarımları” başlığı altında “Özel Gülsüm Güral Müzesi”ndeki eserler yer aldı. Sergi 1 Aralık tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Özel Gülsüm Güral Müzesi
Özel Gülsüm Güral Müzesi; yıllarca ve özenle biriktirilmiş tarihsel, kültürel, sanatsal nitelikler taşıyan değerli belgeleri, objeleri, tasarım çalışmalarını Kütahya ilinde yer alan Özel Gülsüm Güral müzesi binasında bir çatı altında topluyor. Bu değerli birikimle oluşturulmuş koleksiyonla; geçmişle gelecek arasında bir köprü kurabilmeyi ve özellikle genç kuşaklara örnek olabilmeyi amaç ediniyor.