Büyükelçi Kaya “Hedefimiz Türkiye’yi sistem kurucu aktörlerden biri haline getirmektir”
EÜ İletişim Fakültesinde “Türk Dış Politikası” konferansı düzenlendi
Büyükelçi Kaya “Hedefimiz Türkiye’yi sistem kurucu aktörlerden biri haline getirmektir”
*Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinde, Türkiye Cumhuriyetinin 100’üncü, Hariciye Teşkilatının temellerinin atılışının 500’üncü yılı dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya’nın katılımı ile “Türk Dış Politikası” konferansı düzenlendi.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri kapsamında “Türk Dış Politikası” konferansı düzenlendi. Konferansın ardından Türkiye’yi 2001 yılında Eurovision Şarkı Yarışmasında temsil eden sanatçı Sedat Yüce, mini bir konser verdi. EÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Füsun Topsümer, Prof. Dr. Elif Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya verdi.
Konferansın açılışında konuşan Dekan Prof. Dr. Gültekin, katılımlarından dolayı Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya ve Sedat Yüce’ye teşekkür etti. Açılış konuşmasının ardından Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, sunumunda Türk Dış Politikasının temel unsurları, Dışişleri Bakanlığının temel yapısı ve ‘Türkiye Yüzyılı’nda Türk Dış Politikasının hedefleri hakkında bilgiler verdi. Büyükelçi Kaya, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından tayin ve tespit edilen dış politikanın yürütülmesinden ve koordinasyonundan Dışişleri Bakanlığı sorumludur. Dışişleri Bakanlığının bu görevini Dışişleri Bakanının sevk ve idaresinde yönetici kadro olarak görev yapmakta olan meslek memurları yürütmektedir. Meslek memurları çeşitli kademelerde görev ve sorumluluklar alarak diplomasi mesleğini icra etmektedirler. Bu mesleği icra edenlere diplomat denilmektedir. Diplomatlar, devletlerin başka ülkeler nezdinde ülkeyi temsil etmek amacıyla görevlendirdiği kişilerdir” dedi.
Dışişleri Bakanlığının yurt içinde yedi ilde temsilciliğinin bulunduğunu ifade eden Büyükelçi Kaya, “tüm Türkiye çapında seçilmiş yedi ilimiz olan İstanbul, İzmir, Antalya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay ve Edirne’de dış politikamızla bağlantılı hususlarda gerekli hizmet ve faaliyetlerin yürütülmesi ve etkin eşgüdüm amacıyla Bakanlığımızın bir ofisinin bulunması öngörülmüştür. Yurt dışında ise 146 Büyükelçilik, 98 Başkonsolosluk, 13 Daimi Temsilcilik, 1 Ticaret Ofisi, 2 Konsolosluk Bürosu Bürosu bulunmaktadır” dedi.
“Gazze’de saldırıları kınıyor ve bir an önce durdurulmasını bekliyoruz”
Büyükelçi Kaya, “Değişim süreçlerinin etkilerinin ve yaşanan krizlerin yansımalarının yoğun bir şekilde hissedildiği ve ülkemizin de tam merkezinde yer aldığı Avrasya coğrafyası ve çevresi, jeopolitik denklemin yeniden şekillendiği günümüzde zorlu sınamalarla karşı karşıyadır. Bunun en son örneğine de ne yazık ki Filistin’de masum sivil ve çocukların doğrudan hedef alındığı insanlık dışı saldırıların yaşandığı Gazze’de tanık olmaktayız. Söz konusu saldırıları kınıyor ve bir an önce durdurulmasını bekliyoruz. Öte yandan bir yandan ateşkesin sağlanması yönünde çabalarımızı sürdürürken bölgeye insani yardımlarımızın ulaşması konusunda da yoğun çaba sarf ediyoruz. Türkiye işte bu sınamalar karşısında bir taraftan küresel sistemin reformuna katkı sağlamakta diğer taraftan da dış politikasını da değişen koşullara göre uyarlamaktadır. Dış politikamızın temelini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözleri oluşturmaktadır. Bu ilkeden hareketle dış politikamız Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sayın Dışişleri Bakanımızın yönlendirmeleriyle gerek yakın çevremizde gerekse uluslararası düzeyde güvenlik, istikrar ve refahın sağlanması amacıyla girişimci ve insani bir yaklaşımla yürütülmektedir. Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, geçen Ağustos ayında benim de katıldığım Büyükelçiler Konferansında ‘Türkiye Yüzyılı’nın dış politikasını ve stratejik hedefini şu şekilde özetlemiştir; ‘Hedefimiz; her türlü dış etki alanından bağımsız, medeniyetimizin değerleri etrafında şekillenen, artan imkan ve kabiliyetlerimize dayanan, devletimizin ve milletimizin bütünlüğünü, güvenliğini ve refahını güçlendirmeyi amaçlayan, bölgesinde bir çekim merkezi haline gelen milli bir dış politika izlemektir.’ Bu bağlamda sahada ve masada güçlü bir diplomasiyle öne çıkılacaktır. Buna göre Cumhuriyetimizin 100’üncü, Hariciye teşkilatımızın temellerinin atılmasının 500’üncü yıldönümünü idrak ettiğimiz 2023 yılında ve ‘Türkiye Yüzyılı’nda, milli dış politika vizyonumuz; Türkiye’yi sistem kurucu aktörlerden biri haline getirmektir” dedi.
“Türk Dış Politikası dört temel üzerine kurulu”
Türk Dış Politikasının dört temel üzerine oturtulduğunu ifade eden Büyükelçi Kaya, “Türkiye olarak küresel adaletsizlikleri ortadan kaldıran, ekonomik eşitsizliklerin üzerine giden, barış, güvenlik, istikrar ve refah üreten, etkili, kapsayıcı ve insanları kucaklayıcı bir uluslararası sistemin kurulması için diğer ülkelerle birlikte çalışmayı arzu etmekteyiz. Sayın Bakanımız bu adımları hayata geçirirken dört temel stratejik hedef doğrultusunda hareket edeceğimizi vurgulamıştır. Türkiye Yüzyılında Türk Dış Politikasının temel hedefleri arasında bölgemizin barış ve güvenliğinin tesisi, refah ortamının geliştirilmesi, dış ilişkilerimizin yapısal zeminde güçlendirilmesi, küresel hedeflerimizin ilerletilmesi yer alıyor” dedi. Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, insani diplomasi ve dijital diplomasi alanlarında da çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Bakanlık bünyesinde yer almak isteyen öğrencilere seslenen Büyükelçi Kaya, “Bakanlık, dış politikamızın oluşturulma ve icraat süreçlerinde ülkemizde ve yurt dışında faaliyette olan düşünce kuruluşları ile üniversitelerde üretilen bilgi ve değerlendirmelerin dikkate alınmasına da özen göstermektedir. Bu konuda akademik birimlerle iletişimde Stratejik Araştırmalar Merkezimiz çalışmalarına ilgi duyan ve bakanlığımızda görev yapmayı arzulayan üniversite öğrencilerine yönelik staj, bilgilendirme ve simülasyon programları düzenlemektedir” dedi.
Konferans sonunda Cumhuriyetin 100’üncü yıl anısına Sedat Yüce, “Boş Sokak”, “Gibi Gibi”, “Çakıl Taşları” gibi Türk müziğinin sevilen şarkılarını seslendirdi. Mini konserin ardından Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin tarafından Büyükelçi Kaya’ya ve Yüce’ye “Teşekkür Plaketi” verdi.