Karadeniz, “Engelli bireyler Erasmus sürecinde fakültelerin engelsizlik koşullarına dikkat etmeli”
“Engelli Öğrencilerin Erasmus Plus Öğrenim ve Staj Hareketleri Başvuruları ve Hareketlilikten Yararlanma Süreçleri” Semineri
Karadeniz, “Engelli bireyler Erasmus sürecinde fakültelerin engelsizlik koşullarına dikkat etmeli”
Çağatay Yiğit Akkaya- Işıl Özkan- Sümeyye Almas
Ege Üniversitesi (EÜ) Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü tarafından “Engelli Öğrencilerin Erasmus Plus Öğrenim ve Staj Hareketleri Başvuruları ve Hareketlilikten Yararlanma Süreçleri” isimli seminer düzenlendi. EÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin moderatörlüğünü üstelendiği seminerde, EÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Uzmanı Tuğba Karadeniz konuşmacı olarak yer aldı. Çevrimiçi gerçekleştirilen seminere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Koordinatörlüğü olarak, engelli öğrencilerimize yönelik geçen yıl da tertip ettiğimiz etkinliğimizi bu yıl tekrar düzenliyoruz. Davetimizi kırmayarak seminerimize katılan Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Erasmus Uzmanı Tuğba Karadeniz’e çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmasında öğrencilerin yararlanabileceği değişim programlarından bahseden Tuğba Karadeniz “Erasmus programı içerisinde, öğrenciler tarafından daha çok tercih edilen iki adet öğrenim programı vardır. Bunlardan biri Öğrenim Hareketliliği diğeri de Staj Hareketliliğidir. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin yararlanabileceği Öğrenim Hareketliliği Programı’nda, öğrenci ile eğitim döneminin süresini içeren bir anlaşma yapılmaktadır. Bu anlaşma öğrencinin güz, bahar ya da tüm bir yılı kapsayacak eğitiminin süresini belirlemektedir. Staj Hareketliliği Programı içinse, belirlenen süre en az iki aydır” dedi.
“Engelli öğrenciler tercih yaparken koşulları göz önünde bulundurmalı”
Tercih yapmadan önce, engelli öğrencilerin kampüs ve fakülte koşullarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Karadeniz, “Tercih dönemi, öğrencilerimiz için çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu dönemde engelli öğrencilerimizin tercihlerini yaparken, tercih edeceği fakültenin ya da kampüsün engelli bireylere yönelik elverişli olup olmadığı göz önünde bulundurmalıdır” dedi.
Yabancı dil bilmenin önemini vurgulayan Karadeniz, “Erasmus Programı için yabancı dil bilmek ve o yabancı dili konuşmak, anlamak da büyük önem taşımaktadır. Erasmus Programından yararlanacak öğrencinin yabancı dil seviyesi için belirli tespit sınavları yapılmaktadır. Akademik başarı seviyesinin yüzde 50’si, yabancı dil seviye tespitinin yüzde 50’si alınarak, Erasmus’tan yararlanmak isteyen öğrencinin puan sistemi hesaplanıyor ve toplam başarı puanına ulaşılıyor. Eğer bir öğrencinin özel bir durumu varsa, mesela öğrenci şehit ya da gazi çocuğuysa, engellisiyle artı puanlardan faydalanabiliyor. Engelli öğrencilere on, şehit ve gazi çocuklarına ise on beş puan ilave ediliyor. Erasmus ile yurt dışına gitmeye hak kazanan öğrencilerin alacağı hibe ise gidecekleri ülkelerin bulundukları gruplara göre farklılık gösteriyor ” dedi.
Seminer sonunda Tuğba Karadeniz, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.