EÜ’den “Prekilinik Radyofarmasötik Araştırmalarında Deney Hayvanı Uygulamaları” eğitimi
Çağatay Yiğit Akkaya- Sümeyye Almas
Ege Üniversitesi(EÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü ile EÜ Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi(EGEHAYMER) iş birliğinde gerçekleştirilen “Preklinik Radyofarmasötik Araştırmalarında Deney Hayvanı Uygulamaları” eğitim programı başladı. Türkiye Bilimsel Araştırma ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen kursun açılış programında; EGEHAYMER Müdürü Prof. Dr. Murat Olukman, EÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımıcısı Prof. Dr. Elçin Ekdal Karalı, Nükleer Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi ve Kurs Başkanı Prof. Dr. Fazilet Zümrüt Biber Müftüler, Doç. Dr. Banu Yoho, akademisyenler ve çeşitli üniversitelerden eğitim programına katılan öğrenciler yer aldı.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kurs Başkanı Prof. Dr. Zümrüt Biber Müftüler, “Preklinik Radyoformasötiklerde hayvan deneyleri üzerinde gerçekleştirdiğimiz ve TÜBİTAK 2237-A programıyla düzenlediğimiz üç günlük kursumuz, çeşitli üniversitelerden öğrencilerimizin katılımlarıyla başladı. Kursu, Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü, EGEHAYMER ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalının katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Umarım verimli bir kurs olur” dedi.
Konuşmasında çevrede bulunan doğal ve yapay radyasyon kanallarından örnekler veren Doç. Dr. Banu Yoho, “Dünyanın oluşumuyla birlikte uzun yarı ömürlü radyoaktif elementler, yaşadığımız çevrede normal olarak kabul edilen doğal radyasyon yüzeyini oluşturmuştur. Doğal olarak yani üretilmeden bulunmaktadırlar. Evimizin içerisinde toprak ve su, doğal kaynaklara örnek olarak gösterilebilir. Aynı şekilde X, gama ve beta ışını yayan cihazlar da yapay radyasyon kaynaklarına örnek gösterilebilir” dedi.
“Radyasyon, yaşamımızın doğal bir parçası”
Radyasyon kavramına ve radyasyondan korunma yollarına değinen Prof. Dr. Elçin Ekdal Karalı, “Radyasyona mutlaka maruz kalıyoruz. Radyasyon, bizim yaşamımızın doğal bir parçası. Radyasyondan ne kadar uzak durursak etkisini de o kadar az hissediyoruz. Radyasyondan korunmak için mutlaka etkiyi azaltacak, önleyecek bir engele ihtiyacımız var. Koruyucu zırh kullanmamız gerekiyor. Çalışma şartlarınız nelerse ona uygun engeller kullanmak zorundasınız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılar EGEHAYMER’i ziyaret ederek çalışmalar ile ilgili bilgi aldılar. Merkezin çalışmalarını anlatan Müdür Prof. Dr. Murat Olukman, katılımcıları merkezde çalışma yapma koşulları hakkında bilgilendirdi. EGEHAYMER’in teknik altyapısını da katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Olukman, her türlü deney hayvanı için uygun stabil ortamın merkez bünyesinde oluşturulduğuna değindi.
Katılımcılar daha sonra EGEHAYMER bünyesinde yer alan deney hayvanlarını ve bulundukları ortam koşullarını inceleme fırsatı buldular.