EÜ İletişim’de “Çocuk Dergiciliği Atölyesi” devam ediyor
Tokkal, “Başarılı dergiciler, çocukları iyi tanıyanlardır”
Haber: Sinem Durmaz
Fotoğraf: Pervin Doğan
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (EGESEM) iş birliğiyle “Yazılı Basında Dergicilik” dersi kapsamında düzenlenen Çocuk Dergiciliği Atölyesi’nin ikinci etkinliği gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Basın Yayın Tekniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Çatalcalı Ceylan’ın moderatörlüğünü yaptığı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen atölyeye; çevrimiçi olarak Kardelen Çocuk Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Elif Tokkal katıldı.
Çocuk dergilerinde bilgilendirici, eğitici ve kurgu metinler üzerine öğrencilere bilgi veren Elif Tokkal, dergi planlamasına dair sayfaların hangi haber zincirleri ile oluşturulduğuna ve dil konusuna dikkat çekti. Çocuk dergilerinde hedef okuyucu kitlesi olan çocukların bakış açısının doğru tespit edilmesinin önemine değinen Elif Tokkal, “Gazetecilik bölümü öğrencileri olarak okuyucu seviyesinde dili yönlendirmek önemlidir. Dergilerde de özellikle çocuk ile empati kurabilmek ve yaş aralığına bağlı olarak dilsel yaklaşımlarda bulunmak için gerekli donanımı edinmelisiniz” diye konuştu.
“Kalıpyargılar, çocuk beyinlerini şekillendirir”
Doç. Dr. Ayşe Çatalcalı Ceylan ise çocuk dergilerinde kullanılan stereotip (kalıpyargılar) üzerinde durdu. Doç. Dr. Çatalcalı Ceylan, “Çocuk yayıncılığında kitap, dergi, gazete ve TV’de kalıplar yoluyla dil kullanılmaktadır. Bu dilsel sunumlar kalıpsal davranışların oluşmasına neden olur. Pratik uygulamalar açısından, ebeveynlerin ve dergi editörlerinin dergilerde yaygın olarak kullanılan klişelerinin farkına varmaları gerekir” dedi.
Atölyede yer alan tüm katılımcılara EGESEM tarafından sertifika verilecek, sergiye katılan öğrenciler ise ayrıca katılımcı belgesi almaya hakkı kazanacaklar. Çocuk Dergiciliği Atölyesi 17 Ocak tarihine kadar devam edecek.