Çanakkale ruhu hiçbir zaman unutulmamalı
*Prof. Dr. Ersan “Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de varlığına kastedenlere karşı bir mücadele yürütmektedir. Bilhassa son dönemde coğrafyamızda yaşadığımız hadiseler Çanakkale’deki mücadelenin mesajını çok daha önemli hale getirmektedir. Devletimizi ebed – müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu genç kuşaklara anlatmak mecburiyetindeyiz”
Denizhan Şaşmaz-Yunus Uyar
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Rektörlüğü ve İzmir Valiliği tarafından Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü nedeniyle “Çanakkale Şehitlerini Anma Programı” gerçekleştirildi. Programa İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Canan Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektör V. Prof. Dr. Ahmet Emin Eroğlu, Bornova Kaymakamı Mustafa Gündoğan, Ege Ordu ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İbrahim Özbudun ve İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Çankaya katıldı.
“ÇANAKKALE ZAFERİ, TÜRK VE DÜNYA TARİHİNİN AKIŞINI DEĞİŞTİRMİŞTİR”
Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisinin hiç şüphesiz Çanakkale Destanı olduğunu vurgulayan Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Bu destana sadece bir savaş mantığıyla bakılmamalıdır. Çanakkale Zaferi, Türk ve dünya tarihinin akışını değiştirmiştir. Bölgesel ve küresel denklemlerin baştan ayağa yenilenmesine sebep olmuştur. Bundan 103 yıl önce tarihe gömülmek istenen bir millet, yeni bir dirilişin destanını yazmıştır. Çanakkale’de verilen mesaj, sadece milletimize değil, tüm dünyayadır. Dönemin tüm savaş yöntemlerinin en üst düzeyde kullanıldığı Çanakkale Savaşı, asıl gücün teknoloji de değil, inançta olduğunu dünyaya bir kez daha göstermiştir. Çanakkale Zaferi, vatanın ve milletin bekası için canlarını feda ederek benliklerinden vazgeçen yüz binlerce kahramanın adıdır. ‘Çanakkale geçilmez’ diyen kahramanların ‘Ya istiklal, ya ölüm’ diyen kahramanlara ilham olduğu ruhun adıdır. Türk milletinin topyekün ayağa kalktığı yeniden dirilişin ve yeniden yükselişin sembol abidesidir. Anadolu topraklarında düşmana karşı verilen Milli Mücadelenin ateşidir. Çanakkale, bir milletin doğuşudur” dedi.
Atatürk’ün, “Tarihlerini bilmeyen milletler, başka milletlerin avı olurlar” sözünden alıntı yaparak sözlerine devam eden Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Bu sözün en görünür örneği Çanakkale’dir. Üniversitelerin görevi bilgiyi, bilince dönüştürmektir. Bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet yaşayabilmesi için bu şuur çok önemlidir. Bugün, toprak altında koyun koyuna yatan şehitlerimize vefa borcumuz vardır. Bunun için Ege Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere Çanakkale Savaşları’nın gerçekleştiği mekânları görmeyen, hiçbir öğrencimiz kalmamalıdır. Hafta sonu bir grup öğrencimizle birlikte o ruhu yeniden yaşadık, o havayı teneffüs ettik. Bundan sonrada bu ruhu yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Çanakkale’nin ziyaret edilmesini ve burada verilen mücadelenin bilinmesi önemlidir. Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün de varlığına kastedenlere karşı bir mücadele yürütmektedir. Bilhassa son dönemde coğrafyamızda yaşadığımız hadiseler Çanakkale’deki mücadelenin mesajını çok daha önemli hale getirmektedir. Devletimizi ebed – müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu genç kuşaklara anlatmak mecburiyetindeyiz. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakları bize emanet eden tüm şehitlerimizi, rahmetle anıyorum. Ruhları şad, olsun. Hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan’ın konuşmasının ardından, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın yaklaşık 250 Ege Üniversitesi öğrencisi ile geçen hafta gerçekleştirmiş olduğu Çanakkale Anma Gezisi ile ilgili hazırlanan filmin gösterimi yapıldı.
“BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİ UNUTURSAK TEKRAR FELAKET YAŞARIZ”
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Mert, “Çanakkale Ertesi Gün” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mert, “Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü anmak için bir aradayız. Aynı zamanda 18 Mart Şehitler Günü’nü de bu vesileyle hep birlikte anıyoruz. Bugüne kadar Çanakkale ile ilgili belki çok sayıda konuşma dinlediniz, yazı okudunuz. Büyük kahramanlıkları öğrendiniz, onlar gibi olmayı dilediniz. Ancak anlatılanlar zaman zaman tekrardan öteye geçemedi ve birazda böyle zorlamayla toplantılarda konular önemini yitirdi ve biz farkında olmadan varlık sebebimizi, zorluklara karşı dayanma gücü veren büyük bir kaynağı kurutmaya başladık. Belki de bu insanlığın doğasında vardır. Boşuna söylememişler, hafıza-i beşer nisyan ile maluldür yani insan aklı unutmaya mahkumdur ama bu her şeyi de unutmak anlamına gelmez. Bizi biz yapan değerleri unutalım da felaketli günler tekrar mı yaşansın?” dedi.
18 Mart Çanakkale Zaferi’ni anmak için ilk olarak 2006 yılında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından gerçekleştirilen Koy-u Kırmızı isimli müzikal gösterimi, tekrar sahnelendi. Ayakta alkışlanan bu etkileyici müzikalin ardından resim sergisiyle program sona erdi.
Programın ardından Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nin girişinde, Çanakkale Savaşları sırasında askerlerimizin bazı günler yediği buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikram edildi.