Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “Özel Gereksinimli Çocuk Anneleri” sempozyumu düzenlendi

Ege Üniversitesinde ‘Dünya Kadınlar Günü’ bilimsel ve sanatsal etkinliklerle kutlandı

 

EÜ’de “Özel Gereksinimli Çocuk Anneleri” sempozyumu düzenlendi

                                                                                                                               Sinem Durmaz- Yağmur Onurlubaş

Ege Üniversitesi(EÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) ve Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu iş birliğinde Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Özel Gereksinimli Çocuk Anneleri Sempozyumu” gerçekleştirildi. Edebiyat Fakültesi Nuri Bilgin Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, EKAM Müdürü Prof. Dr. Şerife Çağın, Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan; “Dünya Kadınlar Gününde, Ege Üniversitesi bünyesinde özel gereksinimli çocukların ve annelerinin ele alınacak olması oldukça önemli. Toplumumuzda annelerin önemi her zaman biliniyor. Özel gereksinime sahip olan çocukların annelerinin yükü daha da ağır. Çoğu zaman bu annelerin sesini duymuyoruz. Bizim de vatandaşlar olarak bu konuda bilinçlenmemiz lazım. Özellikle bu çocukların akran zorbalığı yaşamamaları için biz ve çocuklarımız bilinçli olmalıyız. Gereksinime ihtiyaç duyan çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Ege Üniversitesi olarak, projeler geliştirerek bu konudaki çalışmalara destek veriyoruz. Bu çocuklarımızın topluma entegre olması için uğraşıyoruz. Bu derece önemli bir sempozyumu düzenledikleri için emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Özel gereksinimli çocuk yakınlarının haklarını lütuf olarak görmemeliyiz”

Özel gereksinimli bireylerin hak ettiği şartlarda yaşamaları gerektiğini ifade eden EKAM Müdürü Prof. Dr. Şerife Çağın; “Kadın olarak güzellikleri, başarıları kutladığımız, ön plana çıkardığımız, aynı zamanda problemlere dikkat çekip çözüm önerileri aradığımız özel bir haftayı geride bırakıyoruz. EKAM’da görev alan arkadaşlarımızla birlikte haftanın içeriğine uygun söyleşiler, sunumlar, paneller gerçekleştirdik. Bu sene 8 Mart’ta ‘Özel Gereksinimli Çocuk Anneleri’ne değinmek istedik. Özel gereksinimli insanların, özellikle çocukların hak ettikleri şartlarda yaşamaları için gerek resmi gerekse özel kuruluşların girişimlerinden zaman zaman haberdar oluyoruz. Biz bu meselenin fazla ele alınmayan bir yönünü, anneleri ele almak ve onların problemlerine eğilmek istedik. Geri planda neredeyse bütün yükü anneler veya anne yokluğunda annenin yerini alan ebeveynler taşıyor. Bir iki ay içerisinde Ege Üniversitesinde yayınlanacak olan özel gereksinimli çocukların annelerinin farklı yönlerine eğildiğimiz kitabımızı da bu sempozyumda bir miktar görünür kılabileceğiz. Özel gereksinimli çocuk yakınlarının her yurttaş gibi insanca yaşamaya hakları var ve bu haklar sağlanırken yaratılacak koşulları bir yardım, bir lütuf olarak görmemek son derece önemli” dedi.

Etkinliğin ilk oturumuna başkanlık yapan EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez; “Ülkemizde kadınların daha çok yürüttüğü bir mesleğin, hemşireliğin bir temsilcisi olarak konuşuyorum. Daha çok özel gereksinimli bireylere hizmet eden biri olarak annelerin ne kadar emek verdiğini biliyorum. Tüm dünyadaki kadınların Kadınlar Gününü kutluyorum. Umarım istedikleri her şeye kavuşurlar. Organizasyon ve düzenleme kuruluna bu sempozyum için teşekkür ederim” dedi.

“Özel gereksinimli öğrencilerimize büyük destekler sağlıyoruz”

“Serebral Palsili Çocukların Ev Ortamında İletişim Becerilerini Destekleme” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe, “Dünya Kadınlar Günü’nde özel gereksinimli çocuklara ve annelerine değinmek çok güzel bir konu. Bu yüzden bu ekibin içinde olduğum için hocalarıma çok teşekkür ediyorum. 27 yıldır özel gereksinimli çocuklar ile çalışıyorum. Üniversitemizde de selebral palsili öğrencilerimiz var ve çok aktifler. Özel gereksinimli öğrencilerimize üniversite olarak büyük destekler sağlıyoruz. Evde ise en büyük rol genelde anneye düşüyor. Evde çocuklarımızın eğitim hayatını desteklemek için doğal ortamın içinde öğrenim yöntemleri öneriyoruz. Çocukların toplumda var olmaları için en önemli nokta, sağlıklı bir iletişim kurabilmeleri. İletişimde olabildiğince çocuklarımıza fırsat vermemiz gerekiyor. Evde aile içinde olan etkinliklerle ebeveynler, bunu desteklemeliler” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında özel gereksinimli çocukların annelerinin konu alındığı bir kısa film gösterimi sunuldu.  Dört oturum halinde gerçekleşen etkinlikte; Organ Nakli Yapılan Çocuklar, Otizmli Çocuklar, Ekoterapi, Özel Gereksinimli Çocuk Sahibi Anne Olmak, Özel Gereksinimli Çocukların İstismar ve İhmali, Mitolojide ve Halk Anlatılarında Engellilik gibi konulara değinildi.                               

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir