Egeli bilim ekibinden gebelerde sağlıklı kilo alımına yönelik proje
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Daşıkan’ın danışmanlığını, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Öğrencisi Seda Çetin Avcı’nın yürütücülüğünü yaptığı “Gebelikte Kilo Yönetimi İçin Teori Temelli Mobil Sağlık Uygulamasının Geliştirilmesi ve Test Edilmesi: Randomize Kontrollü Çalışma” başlıklı proje, TÜBİTAK 1002–Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile gebelikte sağlıklı kilo alımına yönelik mobil uygulama geliştirilecek.
Gebelikte alınan fazla kiloların uzun dönemde kadınlarda ve çocuklarda obezite oranını artırdığını ifade eden Doç. Dr. Zeynep Daşıkan, “Ülkemizde ve tüm dünyada fazla kiloluluk ve obezite sıklığı giderek artış gösteriyor. Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında fazla kilo ve obezite sıklığı daha yaygındır. Gebelikte aşırı kilo alımı ve doğum sonrası kilo tutulumu kadınlarda obezite sıklığını artıran majör nedenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan çalışmalarda kadınların yaklaşık üçte ikisi gebelikte aşırı kilo alıyor. Gebelikte aşırı kilo alımı ve daha sonraki gebeliğe kilolu başlama hem anne hem de bebek sağlığı, dolayısıyla toplum sağlığı için birçok olumsuz sağlık sonuçlarını da beraberinde getiriyor” dedi.
“Mobil uygulama ile kilo yönetimi danışmanlığı yapılacak”
Proje kapsamında gebelikte sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve sağlıklı kilo alımına yönelik davranış değiştirme tekniklerini içeren teori temelli mobil sağlık uygulaması geliştirileceğini söyleyen Doç. Dr. Daşıkan, “Sağlıklı anne, sağlıklı çocuk ve sağlıklı topluma katkı sağlayabilmek için davranış değiştirme tekniklerini kullanarak teoriye temellenmiş ve her kadının gebelik başlangıç kilosuna uygun kilo alım danışmanlığı yapmak önemli bir konu. Her bir kadının gebelikte alması gereken ağırlık artışı farklıdır. Sağlık profesyonelleri tarafından yapılan yüz yüze danışmanlık için ayrı mekân ayarlanması, zaman alması ve ulaşılan gebe sayısının az olması, yüz yüze danışmanlığın dezavantajlarını oluşturuyor. Biz de bu noktadan yola çıkarak daha ulaşılabilir, maliyet etkin, mekândan ve zamandan bağımsız olacak bir mobil uygulama geliştirerek daha çok gebeye dokunmayı hedefledik. Geliştirilecek bu mobil uygulama ile gebelere sağlıklı yaşam tarzı danışmanlığı yaparak gebelik süreçlerinin daha sağlıklı ilerlemesi ve ideal gebelik kilosunun alınması sağlanacak. Projenin, ileri dönemde annede oluşacak obezite sonucu diyabet ve kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, çeşitli kanserler gibi bulaşıcı olmayan hastalık oranlarının azalmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.