Egeli öğrenciler ebelik uygulamalarını video özçekim yöntemi ile öğrenecek
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Tuna Oran’ın “Periferik İntravenöz Kateterizasyon Becerisinin Geliştirilmesinde Video-Özçekim ve Gösterim Yöntemlerinin Etkisinin Karşılaştırılması” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında ebelik öğrencileri video özçekim yöntemiyle ebelik uygulamalarına yönelik yapılan çalışmaları test edecek.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekini makamında ağırlayarak tebrik etti. Prof. Dr. Necdet Budak, “Sağlık bilimleri alanlarında bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması eğitimin kalıcı hale gelmesinde önemli bir noktayı oluşturuyor. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Tuna Oran hocamızın TÜBİTAK tarafından destek aldığı bu projede ebelik öğrencileri ebelik uygulamalarına yönelik becerileri video-özçekim yöntemi ile daha kalıcı bir şekilde öğrenecek. Bu projede emeği geçen ekibi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Hem öğrenciler hem de eğitmenler için öğretici nitelikte olacak
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nazan Tuna Oran, “Erken yaşlardan itibaren yoğun teknoloji kullanımının içine doğan günümüz öğrencileri için üniversitelerdeki eğitim stratejilerinin belirlenmesinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemi yadsınamaz. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklarla, bilgiye ulaşılmasını ve bilginin oluşturulmasını sağlayan her türlü görsel, işitsel, basılı ve yazılı araçlar; hasta bakımı için kritik öneme sahip ve öğrencilere öğretilmesi zor olan psikomotor klinik becerilerin geliştirilmesinde yardımcı olabilmektedir. Son zamanlarda bu yöntemlere video-özçekim yöntemi de eklenmiştir” dedi.
Video-özçekim yönetiminin projede kullanımına yönelik konuşan Prof. Dr. Tuna Oran, “ Uygulama becerilerinde yeterlilik kazanmada ve becerilerin değerlendirilmesinde; öğrencilerin kendilerinin yaptıkları uygulamaları yine kendilerinin videoya kaydettikleri video-özçekim yöntemi; en iyi ve en doğru video-özçekimi gerçekleştirebilmek için defalarca uygulama yaparak beceri adımlarını öğrenmesine imkân tanırken, aynı zamanda hem eğitmenlere hem de öğrencilere çekilen videoları değerlendirme ve videolar üzerinden kritik etme fırsatı vermektedir. Projemizde ebelik öğrencilerinde periferik intravenöz kateterizasyon becerisi geliştirilmesinde geleneksel yöntemlerden biri olan gösterim yöntemi ile yeni bir yaklaşım olan video özeçkim yönteminin karşılaştırılmasını amaçladık” dedi.