Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege Üniversitesi dünyanın en iyileri arasında

ARWU-2024  Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması açıklandı

Dünya üniversiteleri akademik sıralamasının resmi yayıncısı olan ShanghaiRanking,  Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması (ARWU- 2024) sonuçlarını açıkladı. Her yıl 2 bin 500’den fazla dünya üniversitesinin değerlendirilerek ilk bin yükseköğretim kurumunun açıklandığı sıralamada Ege Üniversitesi de yer aldı.

Çin merkezli bağımsız sıralama kuruluşu ARWU tarafından açıklanan “2024 Dünya Üniversitelerinin Akademik Sıralaması”nda, Türkiye’den 10 üniversite ilk bin yükseköğretim kurumu içinde yer alma başarısı gösterdi. Ege Üniversitesi, Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 7-9 bandında yer alırken sıralamaya giren tek İzmir üniversitesi oldu. Ayrıca Ege Üniversitesi, dünya sıralamasındaki 901-1000 bandındaki yerini korudu. Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Bölgesinde ilk, Türkiye’de dördüncü sırada kurulan ve  69’uncu kuruluş yıl dönümünü kutlayan  üniversitemiz, ulusal ve uluslararası arenadaki konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Eğitim öğretim, araştırma geliştirme,  topluma katkı,  uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda önemli çalışmaları akademiye kazandıran üniversitemiz, bilim dünyasına örnek olan araştırmalara imza atıyor. Uluslararası alanda öğrenim, staj ve istihdamı kolaylaştıran Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi logosu alan programları ile öne çıkan üniversitemizin, YÖKAK tarafından 5 yıllık Kurumsal Tam Akreditasyon Belgesini alan ilk devlet üniversitesi statüsü bulunuyor. Programlarının yüzde 80’inin kalitesini uluslararası standartlara kavuşturan üniversitemiz, ülkemizin 23 araştırma üniversitesi arasında yer alıyor. Ayrıca Ege Üniversitesinin gücü artık sınırlarımızın ötesine uzanıyor. Üniversitemizin, örnek çift diploma programı, uluslararası yükseköğretim kurumları ile güçlü bir işbirliği ve iletişim ağı bulunuyor. Tabi ki dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alma hedefimiz doğrultusunda yürüttüğümüz çalışımalar,  uluslararası değerlendirme kuruluşlarının listelerine de yansıyor. Dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından birisi olan ARWU tarafından açıklanan dünya üniversiteleri sıralamasında ülkemizden sekiz üniversite ilk bin içinde yer aldı. 2 bin 500’den fazla dünya üniversitesinin değerlendirildiği sıralamada üniversitemiz, 7-9 bandında bulunuyor. Bu başarıda emeği geçen mensuplarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Uluslararası hedeflerimiz doğrultusunda daha çok çalışacağız”

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu dünyanın önde gelen saygın yükseköğretim kuruluşlarından birisi olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Ülkemizin öncü bir araştırma üniversitesi olarak Türkiye Yüzyılı’nı, bilimin yüzyılı yapmak için daha çok çalışacağız. Üniversitemizin, dünyanın en seçkin üniversiteleri arasına girmesi için ekosistemimizi güçlendirmeyi, uluslararasılaşma çalışmalarımızı ve iş birliği ağımızı genişletmeyi sürdüreceğiz” dedi. Ege Üniversitesi, “Nature and Science dergisinde yayınlanan makaleler”, “Science Citation Index-Expanded ve Social Science Citation Index’te dizinlenen makaleler” ve “Bir kurumun kişi başına düşen akademik performansı” kriterlerinde puanını artırarak her bir kriterde 2 basamak yükseldi ve 4’üncü sırada yer aldı. ARWU Sıralamasında üniversiteler; mezunlar, Nobel Ödülü ve Fields Madalyası kazanan personel, yüksek atıf alan araştırmacılar, Nature and Science’da yayınlanan makaleler, önemli atıf endekslerinde indekslenen makaleler ve bir kurumun kişi başına akademik performansı dahil olmak üzere çeşitli akademik veya araştırma performans göstergelerine göre sıralandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir