EÜ Hemşirelik Fakültesi İlk Yardım Merkezi, sertifikalı profesyoneller yetiştiriyor
Ahmad Firas Majawaz – Ömer Faruk Altın
Zamanında ve bilinçli yapılan ilk yardımın hayat kurtardığı gerçeğinden hareketle faaliyetlerini sürdüren Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İlk Yardım Merkezi, sertifikalı ilk yardımcılar yetiştiriyor.
Ege Üniversitesinin topluma hizmet misyonu kapsamında çalışmalar yürüten Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardımcı Sertifikası Eğitimi vermeye devam ediyor.
Acil durumlarda hızlı, etkili ve doğru müdahale sayesinde yaralı veya hastaların hayatını kurtarma şansını büyük oranda artıran ilk yardım uygulamalarının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Günlük hayatımızın birçok alanında ilk yardım bilgisine ihtiyaç duyarız. Evde, işte, alışverişte, okulda çeşitli nedenlerle kaza ve yaralanma ile karşılaşabiliriz. Bu gibi durumlarda sağlık ekipleri bölgeye gelene kadar hasta veya yaralıya ilk yardım uygulamak hayati önem taşımaktadır. İlk yardım eğitimi sayesinde, doğru ve hızlı müdahale ile hayati tehlikenin büyük oranda ortadan kaldırılması amaçlanır” dedi.
Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardımcı Sertifikası eğitiminin içeriğinden bahseden Dekan Prof. Dr. Dönmez, “Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İlk Yardım Merkezi, 2014 yılından beri yüzlerce ilk yardımcı yetiştirdi, yetiştirmeye devam etmektedir. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalından sekiz öğretim üyesi ve elemanı eğitim vermektedir. Merkezimiz bünyesinde verilen Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardımcı Sertifikası eğitimi, İlk Yardım Yönetmeliği’nin gerekliliklerini barındırmaktadır. Eğitim içeriğimizde; genel ilk yardım bilgileri, temel yaşam desteği ve havayolu tıkanıklığında ilk yardım, bilinç bozukluklarında, kanamalarda, şokta, göğüs ağrısında ilk yardım, yaralanmalarda, boğulmalarda, kırık, çıkık, burkulmalarda ilk yardım, böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarında, zehirlenmelerde, yanık, donma ve sıcak çarpmalarında ilk yardım, göz, kulak, buruna yabancı cisim kaçmasında ilk yardım uygulamaları ve acil taşıma teknikleri yer alıyor. Eğitimimizi başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz sertifika almaya hak kazanıyor ”dedi.
“Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika veren tek hemşirelik fakültesiyiz”
Dekan Prof. Dr. Dönmez, “Fakültemiz, Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika veren tek hemşirelik fakültesi olma özelliği taşıyor. Ayrıca eğitimlerimize katılmak isteyen kişilerin bir akademik bağlantısı olmak zorunda değil. Lise mezunu olan herkes bu eğitimi alabilir. Eğitim sonunda katılımcılarımız sınava tabii tutulmaktadırlar. Sınavda başarılı olan katılımcılara ise Sağlık Bakanlığı Onaylı ve üç yıl geçerli olan ‘İlk Yardımcı Sertifikası ve Kimlik Kartı’ verilmektedir” dedi.