Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

EÜ’de “Atatürk, Milli Egemenlik ve Cumhuriyet” konferansı yapıldı

Prof. Dr. Kemal Arı Cumhuriyet dönemini ve kazanımlarını anlattı

Ege Üniversitesinin geleneksel “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” etkinlikleri kapsamında; İzmir Valiliği, EÜ Edebiyat Fakültesi ile Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde “Atatürk, Milli Egemenlik ve Cumhuriyet” konulu konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan,   EÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cihan Özgün, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Karakaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı yer aldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cihan Özgün; inanç, irade ve akıl motivasyonuyla Türk milletinin kazandığı Kurtuluş Savaşı sonrasında, Türk halkı için en uygun ve en onurlu yönetim şeklinin Cumhuriyet olduğunu belirtti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Arı, konferansta Atatürk’ün fikirleri, Kurtuluş Savaşı süreci ve Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolu detaylı bir şekilde ele aldı. Atatürk’ün okuduğu eserlerin, özellikle laik ve modern düşüncenin temellerinin atılmasında etkili olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arı, Nutuk eserinin yazılış amacını, geleceğe yönelik mesajlarını, içeriğini ve Atatürk’ün düşünce sisteminin önemli bir eseri olduğunu katılımcılara aktardı.

Milli Mücadeleyi anlattı

Konuşmasında işgal dönemini de ele alan Prof. Dr. Arı, Atatürk önderliğinde yapılan stratejik hamleleri, Amasya, Erzurum, Sivas gibi kongrelerin önemini, milli egemenliğin sağlanması için verilen mücadeleyi detaylarıyla paylaştı. Prof. Dr. Arı ayrıca; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının tarihi önemi, Meclis’in kuruluşunda benimsenen ilkeler, Cumhuriyetin ilanının arka planı, nedenleri ve tarihsel bağlamı, Atatürk’ün Cumhuriyet ile ilgili düşünceleri ve hedefleri gibi konulara da değindi.

Cumhuriyet’in kazanımlarına da değinen Prof. Dr. Kemal Arı, toplumsal değişim ve modernleşme adımları, kadın hakları, eğitim reformları ve ekonomideki dönüşümleri dinleyenlerle paylaştı. Milli egemenlik kavramının yerleşmesinden ve demokrasinin gelişiminden de bahseden Prof. Dr. Arı, Atatürk’ün idealleri, laiklik, uluslaşma ve bağımsızlık kavramlarını değerlendirerek konuşmasını noktaladı.

Konferansın ardından EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Prof. Dr. Kemal Arı’ya katkılarından ötürü “Teşekkür Belgesi” takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir