Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Rektör Budak “Sıfır atık ve çevre anlamında başarılı bir yıl geçirdik”

EÜ’de 2020 yılında 293 bin 930 kg atık bertaraf edildi

Rektör Budak “Sıfır atık ve çevre anlamında başarılı bir yıl geçirdik”

*Ege Üniversitesinde yapılan çalışmalar sonucu; kâğıt geri dönüşümü ile bin 618 adet ağaç kurtarıldı. Ambalaj atıkları geri dönüşümü ile 30 bin 64 kg sera gazı atık salınımı önlenerek bin 898 metreküp depolama alanı kazanıldı. 134 kg hammadde tasarrufu ve bin 255 varil petrol tasarrufu yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan  “Sıfır Atık” Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen ve İzmir’de Merkez kampüsteki bütün birimleriyle kampüs bazında “Sıfır Atık Belgesi” alan ilk kurum olan Ege Üniversitesinde 2020 yılında 293 bin 930 kg atık geri dönüşüme gönderildi. Ayrıca 2020 yılı içerisinde EÜ’de çeşitli alanlarda pek çok atık, kazanıma dönüştürüldü.

Tüm dünyanın zor bir yılı geride bıraktığını belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de zor bir yıl yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Bununla birlikte Ege Üniversitesi olarak ‘Çevre’ anlamında olumlu bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Üniversitemize tahsis ettiğimiz atık kutuları, yapılan Atık Geçici Depolama Merkezi ve eğitimler ile Sıfır Atık sistemi hayata geçirildi. Bu çalışmalar neticesinde Üniversitemiz ‘Ege Üniversitesi Merkez Kampüsü’ olarak İzmir’de kampüs bazında Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan ilk üniversite oldu. Pandemi döneminde tüm birimlerimize dağıtılan gri kutularımız ile maske, eldiven vb. gibi atıkların toplanmasını sağladık. 2020 yılı itibari ile ambalaj atıkları ve tehlikeli atıklar (tıbbi atık, kimyasal atık, pil, floresan, kartuş, toner, elektronik atık, bitkisel atık yağ) düzenli bir şekilde kayıt altına alınıyor. Sarf ettikleri emekten ötürü başta Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz (ÇEVMER) olmak üzere tüm birimlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ege Üniversitesinin 2020 yılı atık verilerini açıklayan ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “2018 yılından günümüze sıfır atık sistemine geçilmesi, eğitimlerin yapılması ve bilincin artması ile geri dönüşüme giden atık miktarlarımızın her yıl arttığını gözlemledik. 2018 yılında 218 bin 150 kg, 2019 yılında 266 bin 40 kg ve 2020 yılında ise 293 bin 930 kg atık, geri dönüşüme gönderildi. Çöpe gitmekten kurtarılan atıklar ayrıca sera gazı salınımının önlenmesi, ağaçların kurtarılması, enerji tasarrufu yapılması gibi birçok olumlu etki sağladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Sayacı kullanılarak yapılan çalışma verilerine göre yaptığımız çalışmalar sonucu; kâğıt geri dönüşümü ile bin 618 adet ağaç kurtarıldı. Ambalaj atıkları geri dönüşümü ile 30 bin 64 kg sera gazı atık salınımı önlenerek bin 898 metreküp depolama alanı kazanıldı. 134 kg hammadde tasarrufu ve bin 255 varil petrol tasarrufu yapıldı.  Bununla birlikte 2020 yılında Hemşirelik Fakültesi ve ÇEVMER’in ortak projesi ile tüm bu atıkların yanı sıra ‘Atık İlaç’ toplanmasına başlandı. 2020 yılı içerisinde Tıp Fakültesinde 3 bin 750 kg atık ilaç toplanarak bu zararlı maddelerin çevreye karışması engellendi” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir