Egeli bilim insanı Doç. Dr. Özlem Barut Selver’in Ege Teknopark firması Limbustem’e Ufuk Avrupa’dan proje desteği
![](https://www.euegeajans.com/wp-content/uploads/2025/02/Doc.Dr_.Ozlem-Barut-Selver-Prof.-Dr.-Necdet-Budak-1024x683.jpg)
*Rektör Prof. Dr. Budak, “Ege Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Doç. Dr. Özlem Barut Selver’in kurucu ortağı olduğu Limbustem Şirketi, Ege Derin Teknoloji Fabrikasında yürütmekte olduğumuz D-Tech kuluçka programında verdiğimiz desteğin de katkısıyla UFUK AVRUPA Programı olan Women TechEU proje başvurusu ile 75 bin Avro destek almaya hak kazandı. Hocamızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver’in kurucu ortağı olduğu Limbustem Şirketi, UFUK AVRUPA Programı olan” Women TechEU” desteği almaya hak kazandı
Doç. Dr. Özlem Barut Selver’i makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, kendisini çalışmalarından dolayı tebrik ederek başarılar diledi. Prof. Dr. Budak, “Ege Üniversitesi ülkemizin güçlü sağlık altyapısına sahip yükseköğretim kurumları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bünyesindeki sağlık temalı akademik birimleri ile bir yandan insan ve toplum sağlığına yönelik tanı ve tedavi hizmeti sunarken diğer yandan da yürütülen bilim çalışmalarla literatüre önemli katkılar sunuyor. TÜBİTAK destekli BİGG-Ege programı kapsamında 2020 yılında Ege Teknopark olarak yürüttüğümüz mentörlük programı kapsamında Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver şirket kurma hakkı kazanmıştı. Ege Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Limbustem şirketi, Ege Derin Teknoloji Fabrikasında yürütmekte olduğumuz D-Tech kuluçka programında verdiğimiz desteğin de katkısıyla UFUK AVRUPA Programı olan Women TechEU proje başvurusu ile 75 bin Avro destek almaya hak kazandı. Hocamızı çalışmalarından dolayı tebrik, ediyor, başarılar diliyorum” dedi.
“Multidisipliner ekip”
EÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver ise “Limbustem isimli biyoteknoloji şirketini, Biyomühendis Dr Mehmet Gürdal ile beraber Ege Üniversitesi Teknopark’ında TÜBİTAK destekli BİGG-Ege programı kapsamında, sıklıkla iş veya ev kazaları ile ortaya çıkan göz yüzey kimyasal yaralanması sonucu ortaya çıkan limbal kök hücre yetmezliği adı verilen ciddi bir korneal körlük nedeni olan hastaların tedavisine yönelik kişiselleştirilmiş hücresel tedavi ürününü ticarileştirerek sağlık sektörüne sunmak amacıyla 2020 yılında kurduk. 1/2000 sıklıkta karşımıza çıkan bu hastalık, Avrupa mevzuatında 10 bin kişide 5 veya daha az hasta prevalansına sahip, yaşamı tehdit eden veya kronik olarak zayıflatıcı bir durum olarak tanımlanan “nadir hastalık” kategorisine girmektedir. Ülkemizde yaklaşık 40 bin hastanın bulunduğu ve her yıl bu sayıya 500 yeni hastanın eklendiği bilinmektedir. Bu zorlu hastalığın tedavisi için kaybedilen kök hücrelerin yerine konması elzemdir. Bu amaçla en güncel ve gelişmeye açık tedavi yöntemi olan kök hücre uygulamaları oluşturmaktadır. Dr. Gürdal ile birlikte bu amaçla 15 yılı aşkın süredir çoğu TÜBİTAK destekli araştırmalarımızı bu alana yönlendirdik. Klinikte çözüm bulmakta zorlanılan, çoğunlukla genç yaşta sosyal açıdan etkileşimi yüksek ve çalışan popülasyonu ilgilendiren bu hastalığı etkin şekilde tedavi edebilmek hem bireyleri topluma kazandırma hem de iş gücü ve ekonomik kayıpları en aza indirme bakımından önem taşımaktadır. Klinik yaklaşımı mühendislik prensipleri ile başarıyla harmanlayan multidisipliner yapıya sahip ekibimiz, ürün geliştirme sürecinin tüm aşamalarını akademide tamamlamış ve bu ürünün teknik bilgisini oluşturmuş bulunmaktadırlar.” diye konuştu
“Şirketi, TÜBİTAK BİGG-Ege programı kapsamında kurduk”
Limbustem şirketi ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Özlem Barut Selver, “Limbustem, Göz Hastalıkları alanında, özellikle kornea ve oküler yüzey sorunları için gelişmiş tıbbi tedavi ürünleri üreten ve dağıtan bir araştırma ve geliştirme şirketidir. Limbustem, kamu finansman kurumu TÜBİTAK tarafından desteklenerek kurulmuş olup kuruluşundan bu yana geçen 4 senede araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam etmek için TÜBİTAK’tan yaklaşık 500 bin Avro değerinde 4 endüstriyel hibe almıştır. Bu projelere ait çalışmaları gerçekleştirmek için 2021 yılında Ege Üniversitesi Hastanesi ile ariyet sözleşmesi kapsamında Oküler Yüzey Araştırma Laboratuvarı kuran şirket, hali hazırda araştırmalarını burada devam ettirmektedir. Limbustem, geliştirmiş olduğu hücresel tedavi ürününü ile 18 ayda 8 farklı merkezden 17 hastaya ulaştırmıştır. Limbustem ayrıca şirketin ticarileşme kapasitesini geliştirmek amacıyla 2023 yılından itibaren Avrupa Birliği (AB) tarafından fonlanan Ege Üniversitesi Deep Tech Programı kapsamında mentörlük hizmeti almaya hak kazanmıştır. Bu mentorluk hizmetinin de katkısı ile yüzde 5 düzeyindeki kabul oranı bulunan, UFUK AVRUPA Programı olan Women TechEU’ e başvuran Limbustem projeleri ile bu prestijli programdan destek alma başarısı göstermiştir. Women TechEU, Avrupa’da yerleşik derin teknoloji girişim şirketlerine liderlik eden kadınları desteklemek üzere başlatılmış iki yıllık bir Ufuk Avrupa projesidir. İki yıl boyunca, Women TechEU konsorsiyumu tarafından toplam dört çağrı açılacak olup, ikinci çağrı döneminde de 40 kadın girişimci, başta her biri 75 bin Avro değerinde hibe almak üzere bire bir mentorluk ve eğitim içeren 6 aylık kişiselleştirilmiş bir iş geliştirme programı faydalanıcısı olabilecektir. Dr. Gürdal ile birlikte bu başarının ardından önümüzdeki dönemde de üniversitemizin uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda Avrupa Birliği başta olmak üzere tüm yurtdışı fonlar aracılığı ile yüksek teknolojili rekabetçi ürünler geliştirmeye ve uluslararası pazara dahil olmayı hedefliyoruz.” dedi.