Girişimcilik ve başarının şifreleri bu etkinlikte konuşuldu
EÜ “Girişimcilik Günleri” söyleşileri
Girişimcilik ve başarının şifreleri bu etkinlikte konuşuldu
Ege Üniversitesi Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörlüğü ile Yenilikçilik ve Girişimcilik Bölümü iş birliğiyle “Girişimcilik Günleri” söyleşileri, öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Moderatörlüğünü Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ebru Kalyoncu, Yenilikçilik ve Girişimcilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Andiç Çakır ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Tunalı Çalışkan’ın yaptığı söyleşilerin ilk konuğu, eğitmen ve yazar Dinçer Barutçugil oldu. Girişimciliği, “fırsatları görebilme sanatı” olarak tanımlayan Barutçugil, deneyimlerini ve tavsiyelerini “Girişimciliğin 7 Şifresi” adlı kitabından örneklerle de aktardı.
Söyleşilerin ikinci oturumunda ise Gıda Yüksek Mühendisi Aysu Gürman, TÜBİTAK destekli BİGG (Bireysel Genç Girişimci) desteğiyle kurduğu firmanın kuruluş serüvenini anlattı. Bir fikrin hayata geçirilebilmesi için nelerin yapılması gerektiğiyle ilgili deneyimlerini paylaşan Gürman, kurulacak ekibin ve sürdürülebilirliğin önemine de vurgu yaptı.
EÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili Doç. Dr. Fırat Sarsar, etkinlik kapsamında yaptığı sunumda bir ERASMUS Plus projesi olan ve kaliteli eğitime erişimi artırarak, mühendislik alanında çalışan öğrenci ya da mezun başarılı kadın girişimcileri tanıtmayı amaçlayan EMERGE Projesini anlattı. Doç. Dr. Özge Andiç Çakır da aynı oturumda yine ERASMUS Plus tarafından desteklenen ve birçok ülkeyle ortak yürütülen MILC ve TECHSTER projeleriyle ilgili bilgiler verdi.
Bir diğer oturumun konuğu ise ACADEMICHEM Ltd. Şti. Kurucu Ortağı Doç. Dr. Onur Yılmaz oldu. Yılmaz, şirketin kurulmasının hemen ardından başlayan pandemi sürecini Ar-Ge çalışmalarıyla daha verimli bir hale dönüştürdüklerini ifade etti. Çevreye ve doğaya daha uyumlu ürünlerin gelişmesine yönelik faaliyetlerde bulunduklarına dikkat çeken Yılmaz; deri, tekstil, ilaç, boya ve kaplama sanayi alanında ürünleri olduğunu da belirtti.
Üç gün süren söyleşilerin son gününde Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. kurucu ortağı Tülin Akın konuk olarak yer aldı. 2004 yılında Türkiye’de kurduğu ilk Tarımsal Pazarlama internet sitesinin kuruluş sürecini anlatan Akın, 6 farklı ülkede kullanılan “SMS Çiftçi” haber servisinin hayat bulma hikâyesini dinleyicilere aktardı. Ülkemizde ve Uluslararası arenada birçok ödül alan Akın, başarı için amaca inanmanın, çok çalışmanın ve yılmamanın önemine vurgu yaptı.
Gelecek Tasarımı başlıklı söyleşide son konuşmacı Dr. Öğretim Üyesi Elif Tunalı Çalışkan oldu. Pandeminin yaşam tarzları, çalışma ve eğitim hayatı üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerini ve teknolojinin baş döndürücü hızının bu döneme nasıl damga vurduğunu örneklerle anlatan Çalışkan, yapay zeka ve robot teknolojilerinin geleceği şekillendirdiği dünyada, yerli ve yabancı yeni nesil girişimcilerin başarı hikayelerini anlattı.