EÜ dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını sürdürüyor
Ege Üniversitesi dijital dönüşümünü zirveye taşıyor
EÜ dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını sürdürüyor
“Huzurlu Üniversite, Kaliteli Eğitim, Aydınlık Gelecek” mottosuyla global ölçekte eğitim öğretim veren Ege Üniversitesi (EÜ) dijitalleşmeye yönelik yatırımlarını sürdürüyor. Rektör Budak, “Ege Üniversitesi bir yandan akademik altyapısını güçlendirirken diğer yandan da yenilikçi teknolojik yatırımlarla dijital dönüşümünü zirveye taşıyor” dedi.
Ege Üniversitesi; nitelikli insan kaynağı yapısı, sürdürülebilir kampüs olanakları, akademik ve idari tüm birimlerinde içselleştirilen kalite kültürü, uluslararasılaşma politikaları, uzaktan öğretim gücü, dijital uygulamaları ve stratejik projelerle küresel ölçekte tanınan bir araştırma üniversitesi olma hedefine emin adımlarla ilerliyor.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Son dönemde yaptığımız yatımlarla üniversitemizin eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve topluma hizmet başta olmak üzere tüm iş ve hizmet süreçlerini dijital ortama taşıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz yenilikçi yatırımlarla derslerden sosyal yaşama, e- kütüphaneden laboratuvar hizmetlerine kadar tüm alanlara yönelik etkin, hızlı, kolay uygulamaları hayata geçiriyoruz. Tüm paydaşlarımızın hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlardan faydalanmaları noktasında önemli dijital stratejiler belirleyerek; üniversitemizi, uluslararası yükseköğretim kurumlarıyla rekabet edebilecek yapıya kavuşturmak için çalışıyoruz. Kısacası tüm otomasyon sistemlerimizi ülkemizin dijitalleşme sürecine ve yapay zeka uygulamalarına uyumlu hale getiriyoruz” diye konuştu.
“Dinamik, etkin, üretken ve hızlı bir yapı oluşturduk”
Ege Üniversitesinin çağın gereksinimlerine ve teknolojik gelişmelere uygun olarak bilişim altyapısını sürekli güncellediğini ifade eden Rektör Budak, “Özellikle çalışanlarımız ve öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm paydaşların hayatını kolaylaştıracak önemli otomasyon sistemlerini üniversitemize kazandırdık. Ülkemizde ve dünyada halen varlığını sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle gerçekleştirilen uzaktan eğitim sürecinde ‘EGEDERS’i, yüz yüze eğitime de katkı sunacak şekilde öğrencilerimizin kullanımına sunduk. Ülkemizin en kapsamlı İletişim Merkezini kurarak kullanıma açtık. Elektronik Belge Yönetim Sisteminin e-devlet ile entegrasyonu, HES kodu uygulamasının Sağlık Bakanlığı sistemiyle entegrasyonu, Online Kart Başvuru Sistemi, ESCOLA ve CHET projeleri, 7/24 hizmet veren Canlı Destek Hattı, Turkuaz Masa, Online Sertifika Programları, Online Randevu, Görsel İşitsel İhtisas Arşivi, Akademi TV, EGE-LABSİS, BAPSİS, AVESİS gibi pek çok dijital uygulamayı hayata geçirdik. 2 adet yeni depolama birimi ve 22 adet yeni server ile alt yapımızı güçlendirirken, bant hızımızı da 4G’ye çıkardık. Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğünü kurduk. Kütüphanemizi kampüs dışı erişime açtık ve yaklaşık 8 milyon 870 bin elektronik yayını kullanıcıların hizmetine sunduk. Öğretim Teknolojileri Araştırma Grubu tarafından yönetilen ‘Akıllı Sınıf Projesi’ ile proje kapsamında oluşturulacak teknolojiyle donatılmış sınıf modelinin, öğrenme süreçlerine olan etkisinin farklı değişkenler üzerinde test edilebilmesini amaçladık. Diğer bir önemli örnek olan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen ‘Ulusal Açık Ders Malzemeleri Platformu’ ile hazırlanan ders materyalleriyle sanal bir kampüs alanı oluşturarak, ulusal ve uluslararası boyutta hizmet verilmesini sağladık. Ayrıca, ‘Akademi TV’ yayınları ile öğretim elemanlarının bilgi ve tecrübelerini paylaşabildiği, sanal bir öğrenme kampüsünü hayata geçirdik” dedi.
Türkiye’nin dijitalleşme sürecine ve yapay zekaya yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Budak, “Merkezi Araştırma Test ve Analiz Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi çatısı altında topladığımız laboratuvarlarımızı özel sektörün erişimine açtık. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki üniversitemizi, daha dinamik, daha etkin, daha üretken ve daha hızlı karar alan bir yapıya kavuşturduk. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye’nin 5 yıllık dönemdeki yapay zeka çalışmalarına yön verecek ilk Ulusal Yapay Zeka Stratejisi kamuoyuna tanıtıldı. Belirlenen strateji belgesinde yer alan hedeflere ulaşmada ülkemizin ilk bilişim enstitüsü olan Uluslararası Bilgisayar Enstitü ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüz ile destek sağlayacağız. Teknolojinin anlık değişimini sürekli takip ederek içinde yaşanılan zaman dilimini değil daha ilerisini tasarlayarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Motivasyonumuza katkı veren EÜ ailesine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.