EÜ Su Ürünleri Fakültesi ve EİB’in gerçekleştirdiği Ar-Ge projesinin sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı
Rüya Altıkızlar – Cihad Başaran
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Üniversite – Sanayi işbirliği kapsamında gerçekleştirdikleri proje sonuçlarını ve analizleri yapılan levrek, çipura, Karadeniz somonu ve alabalık türlerinin besin değerlerinin açıklandığı basın bilgilendirme toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Hizmet Binasında yapıldı. Toplantıda EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Uğur Sunlu, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit ve EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Dinçer konuşmacı olarak yer aldı.
Dekan V. Prof. Dr. Sunlu, “Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak’ın çizmiş olduğu çizgi doğrultusunda son 4 yılda Ege Üniversitesi ve Su Ürünleri Fakültesinin sanayi ile işbirliği olanakları çok büyük bir hız kazanmıştır. Bu toplantı sanayi-üniversite işbirliğinin somut bir örneğidir” dedi. Üniversite-sanayi iş birliğinin sürekli artması gerektiğini söyleyen Dekan V. Prof. Dr. Sunlu, Türkiye’deki balık tüketimi hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Sunlu, “Türkiye’de kişi başı yalnızca 6 kilogramlık balık tüketimi var. Sektör bu kadar gelişirken ve halkımızın önemli bir hayvansal protein açığı varken bundan yeterince yararlanamaması ya da tercih etmemesi ülkemiz için en önemli konulardan bir tanesidir. Bizim, bilim insanı olarak en önemli amaçlarımızdan birisi de ülkemizdeki bu kişi başına 6 kilogramlık balık tüketimini Avrupa Birliği tüketim değerlerine yani 24 kilogramlara kadar çıkartmaktır” dedi.
“Doğal ve yetiştirme balıklar arasında belirgin bir fark yok”
Proje yürütücüsü, Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer ise Doğa ve Çiftlik Balıkları (Levrek, Çipura, Türk Somonu ve Atlantik Somonu) Arasındaki Besinsel İçerik ve Farklılıkların Tespiti ile ilgili çalışmasının detaylarını paylaştı. Çalışmada çipura, levrek ve somon üzerine eğildiklerini belirten Prof. Dr. Dinçer, yetiştiricilik balıklarının hem Tarım ve Orman Bakanlığı hem de Avrupa Birliği tarafından sürekli denetlendiğini söyledi. Söz konusu çalışmada kimyasal kompozisyon değerleri, yağ asit kompozisyon dağılımları, omega 3 ve omega 6 oranları, vitamin, mineral ve ağır metal içeriklerini incelendiğini aktaran Prof. Dr. Dinçer, “Yetiştiricilik yolu ile üretilmiş olan çipura ve levrek türlerinde kimyasal kompozisyon, yağ asit kompozisyonu, mineral madde ve vitamin değerleri açısından genel anlamda doğa örneklerinden benzer ve yüksek değerler tespit edilmiştir” diye konuştu.
Türk somonu ve Atlantik somon numuneleri arasında yapılan incelemede de genel anlamda benzer sonuçlar elde edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Dinçer, “Günümüzde yetiştiricilik sektörü son teknolojiyi kullanarak ürün elde etmekte ve neredeyse dünyanın birçok ülkesine birçok test ve incelemeden geçerek ürün ihraç etmekte. Bu kadar değerli bir besin maddesinin sağlıklı bir yaşam için ülkemizdeki tüketim miktarlarının artması çok önemli bir husustur” dedi.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, ” 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde 1,09 milyar dolar değerinde su ürünleri ihracatı gerçekleştirdik. Denizlerde kirlilik, aşırı ve yanlış avlanma gibi nedenlerden dolayı avcılık azalıyor. Dünya genelinde su ürünleri yetiştiriciliği yüzde 50 düzeyindeyken bugün Türkiye’de bu oranın yüzde 47 seviyelerine geldiğini görüyoruz. Buradaki amaç pazara yakın kontrol yönetimiyle yetiştiriciliğin geliştirilmesini sağlamak. Türkiye genelinin hayvansal mamullerde yaklaşık yüzde 42’si EİB kanalıyla gerçekleşiyor. Bu da oldukça büyük bir oran ve bununla gurur duyuyoruz. Ticaret Bakanlığının desteğiyle EİB bünyesindeki gıda birliklerinin ABD, Çin, Güney Kore, Japonya pazarlarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak için projemiz var” diye konuştu.
Toplantı, dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.