EÜ ÇEVMER’den “Avrupa Yeşil Mutabakatı” Semineri
Zeynel Yapıcı-Pelin Yeşil
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından “Avrupa Yeşil Mutabakatı” konulu seminer gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak düzenlen seminere akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Bilimleri Enstitüsü Arş. Gör. Dr. Sıdıka Tuğçe Dağlıoğlu’nun yaptığı semineri Avukat Akın Batmaz verdi.
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın içeriği hakkında bilgi veren Avukat Batmaz, “Avrupa Yeşil Mutabakatı, Avrupa Birliği’nin (AB) sanayisini, tarımını, ticaretini ve istihdamını koruma ve kapsayıcı kalkınma hedeflerini içeren yeni ekonomik büyüme stratejisinin adıdır. Sürdürebilirlik anlayışını esas alan düzenleme sadece AB üyesi ülkeleri değil, aynı zamanda Türkiye gibi AB’ye ihracat yapan ülkeleri de yakından ilgilendirmektedir. Bu çerçevede, art arda yapılan düzenlemelerin Türk ekonomisi, şirketler ve hukuksal düzenlemeler üzerinde önemli etkilerinin olması beklenmektedir” dedi.
“Yeşil ve dijital bir ekonomi”
İklim ve çevre sorunlarının her geçen gün arttığını ve dünyayı felakete götürdüğünü belirten Batmaz, Avrupa Yeşil Mutabaktı’nın hedeflerine değindi. Batmaz, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın ana hedefleri arasında sera gazı salınımını 2050 yılına kadar sıfıra çekip Avrupa kıtasının ilk iklim nötr kıta haline getirilmesi, ekonomik büyümeyi de doğal kaynaklardan bağımsız bir hale getirmektir. Bunları yaparken de hiçbir bölgeyi geride bırakmadan büyük bir kamuoyu desteği sağlanması hedefleniliyor. Ayrıca günümüz dünyasında yeşil ve dijital bir ekonomi kurarak, hava, su ve toprağı kirletmeden sosyal eşitliğe dayalı sosyoekonomik düzen inşası amaçlanılıyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı metninde ‘Herkes için sağlıklı bir gezegene giden yol’ ibaresi var, bu aslında tüm konuyu özetleyecek nitelikte bir cümle” diye konuştu.
“Avrupa ile ticaret için, mutabakata uymak şart”
Batmaz “Avrupa kendisi ile ticaret yapan ülkeleri de Avrupa Yeşil Mutabakatına uymaya zorluyor. Ülkemiz açısından baktığımızda geçtiğimiz dönemlerde imzaladığımız başta Paris Anlaşması olmak üzere gayet yararlı birçok anlaşma var. Bu anlaşmalar haricinde AYM’nin Türkiye’ye resmi bir bağlayıcılığı yok. Ülkemizin ihraç ettiği başta demir, çelik, alüminyum, elektrik, gübre vesaire gibi kimyasal ürünlerin karbon salınımının kontrol edilmezse, ticaret hacmimiz bir hayli daralacaktır. Biz ticaretimizin yaklaşık yüzde 40’lık gibi çok büyük bir kısmını Avrupa ile yapıyoruz. Bu sebepten mutabakata dışarıdan da olsa ayak uydurmak hem çevre ve iklim için, hem de ekonomi ve ticaret için hayatı öneme sahip” diye konuştu.
Avukat Batmaz, seminerinin sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.