Kayıp ve israf her geçen yıl artıyor
ÇEVMER’de “Gıda Kayıp ve İsrafının Azaltılması Kapsamında Yapılan Çalışmalar” anlatıldı
Kayıp ve israf her geçen yıl artıyor
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından düzenlenen seminerleri kapsamında “Gıda Kayıp ve İsrafının Azaltılması Kapsamında Yapılan Çalışmalar” konulu seminer çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çifci’nin konuşmacı olarak yer aldığı seminere ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kayıp ve israfın her geçen yıl arttığını vurgulayan Özdemir Çifci, “Dünya nüfusunun artışına pararel olarak gıda üretiminin de artırılması gerektiğine dair bir algı var, ancak asıl dikkat edilmesi gereken konu, üretime bağlı olarak israfın önlenmesi. Yürüttüğümüz ‘Gıdanı Koru’ kampanyasının asıl hedefi, üreticiden tüketiciye kadar olan tedarik zincirinin her noktasında kayıp ve israfı önlemek. Üreticinin, ürünleri doğru zamanda hasat ve doğru şekilde muhafaza etmemesinden kayıplar ortaya çıkar. Nakliye esnasında ürünlerin uygun şekilde muhafaza edilmemesi, ürünlerin istiflenmesi, taşınması ve ayıklanması adımlarında doğru seçimlerin yapılmaması nedeniyle meydana gelen kayıplar israfa neden olur. Son olarak evde de aldığımız ürünleri tüketmeden çöpe atmamızı israf olarak nitelendirebiliriz” diye konuştu.
İsrafı önlemeye yönelik önemli projeler
Gıda kayıp ve israfını azaltmaya yönelik yürütülen projeleri aktaran Özdemir Çitci, “Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gıda kayıp ve israfını önlemeye yönelik üç ayrı proje hazırladık. Bunlar; farkındalığı artırmayı amaçlayan ‘Gıda Dostu Mutfağım’, mutfakta gıda israfının azaltılmasını amaçlayan ev kadınlarına yönelik mutfak atölyesi olan ‘Gıdanı Koru’ ve üretici aşamasında kayıpların azaltılmasına vurgu yapan ve son kalan ürünlerin toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı ‘Gönüllü Son Hasat’ projelerimiz. OREKA (otel, restoran, kafeterya işletmeleri) sektörlerindeki işletmelerle gıda israfının en çok yapıldığı alanlara yönelik anket çalışmaları yaptık. ‘Şefin Saati’ adlı ayrı bir bölümle Türkiye’de isim yapmış birçok şefle özellikle mutfaktaki kayıpları önlemeye yönelik çalışmalar yaptık. Atık üretiminin nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili Ege Üniversitesinden ciddi anlamda destek aldık. Bu sayede stok yönetimi, gıdada sürdürülebilirlik gibi konularda da eğitimlerimizi tamamlamış olduk. Eğitimin ilk aşaması tamamlandıktan sonra, başarılı olup olmadığını kontrol etmek amacıyla katılımcılar ve akademisyenlerle bir ara toplantı gerçekleştirdik. Bu sayede bir sonraki aşamada yapmamız gerekenlerin yol haritasını çizdik. Eğitimlerimizin amacı, daha çok kişiye ulaşmak. Bunun yanında farkındalık oluşturmak, kayıp ve israfı en aza indirmek temel hedefimiz” dedi.