EÜ Su Ürünlerinde “Müsilajın Oluşum Sebepleri ve Sonuçları” anlatıldı
Haber: Esra Açıkyıldız, Alaz Şahutoğlu
Fotoğraf: Kürşat Durmuş, Ömer Özsağlamlar
Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi tarafından “Tarım Eğitiminin 176. Yılı” kapsamında “Müsilajın Oluşum Sebepleri ve Sonuçları” konulu konferansı gerçekleştirildi. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Binbir Gıda Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Baha Büyükışık, EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sabancı, Ziraat Mühendisliği Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Çakıcı, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Sunlu, müsilajın ülkemizde oldukça önemli bir çevre problemi haline geldiğine dikkat çekti. İnsanların doğaya verdiği zararın son reaksiyonunun müsilaj olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sunlu, “Marmara Denizi çevresinde 20 milyon insan yaşıyor. Günümüzde endüstri ve tarımsal faaliyetlerde de aşırı artışlar gözlenmektedir. Susurluk ve Ergene Çayı arıtılmadan denize akıtılıyor. Denizler ise taşıma kapasitesini aştı. Tüm bu faktörlerin sonucunda, doğa artık reaksiyon gösteriyor. Ortaya çıkan müsilaj sorunu şuan gündemden düştü, ancak ne yazık ki yakın bir gelecekte tekrar gündeme gelecek” dedi.
“Önlem alınmazsa, Ege Bölgesi de risk altına girer”
Konuşmasında tarım bayramını kutlayan ve gıda alanının önemini vurgulayan ZMO İzmir Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Çakıcı, “Günümüzde ekonomik kriz ve gıda üretim sorunları nedeniyle sağlıklı ve sürdürülebilir tarımsal üretim gündeme geldi. Gündemdeki bu sorunları ihmal etmemeli ve çözebilmek için topyekûn seferberlikle tarım alanında üretim yapılmalıdır” diye konuştu.
Müsilaja neden olan faktörlerden bahseden EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Büyükışık, “Temelde salya oluşumuna neden olan faktörler, sıcaklıktaki ani değişimlerdir. Ayrıca, tarım faaliyetlerindeki ilaç kullanımına dikkat edilmeli. Çünkü kirletici maddeler yağmur suları ile denize taşınmaktadır. Bu gibi birçok neden müsilaja yol açıyor” dedi.
EÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Sabancı ise, “Kuzey Ege’de müsilaj görülme sebebi, akıntılar ama henüz Ege bölgesinin genelinde bir müsilaj söz konusu değil. Ancak eğer gerekli hassasiyet gösterilmezse, ilerleyen zamanda İzmir’de de görülebilir ” diye konuştu.
Etkinliğin sonunda katılımcıların soruları cevaplandı.