Eczacılık Fakültesi araştırma ekibinden ülke ekonomisine katkı sağlayacak proje
Egeli bilim ekibi endemik bitkilerden cilt ve bebek bakım ürünleri geliştirecek
Eczacılık Fakültesi araştırma ekibinden ülke ekonomisine katkı sağlayacak proje
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi araştırma ekibi tarafından hazırlanan ülkemiz endemik bitkilerinden cilt bakım ve bebek bakım ürünlerinin geliştirilmesine yönelik hazırlanan proje TÜBİTAK Üniversite-Sanayi İşbirliği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kevser Özgen Özer’in yürütücü olduğu ve müşteri kuruluş olarak Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri’nin yer aldığı “Endemik Bitkilerden Hidrola, Ekstre ve Uçucu Yağların Elde Edilmesi ve Kozmetik Ürünlerin Geliştirilmesi” projesi TÜBİTAK Üniversite-Sanayi İşbirliği programı kapsamında desteklemeye uygun bulundu.
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, araştırma ekibini makamında ağırlayarak tebrik etti. Ege Üniversitesi araştırmacıları tarafından hazırlanan projelerin farklı programlar tarafından desteklenmeye devam ettiğini söyleyen Rektör Budak, “Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi araştırmacıları Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerine uygun olarak cilt bakım ve bebek bakım ürünleri geliştirecekler. Yerli ve milli bir anlayışla hazırlanan proje ile hem ülkemize yeni ve yerli bir ticari ürün kazandırılacak hem de bu ürününün yurt dışına ihracatı sağlanacak. Ülkemiz ekonomisine önemli girdi sağlayacak araştırma dolaysıyla proje ekibimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Proje ile detaylı bilgi veren Prof. Dr. Kevser Özgen, “Projenin amacı seçilen endemik bitkilerin tarımsal kültüre alınması ve doğal ve kültür örneklerinden elde edilecek ekstre, uçucu yağ ve hidrolatlarında kimyasal antimikrobiyal, antioksidan etki araştırmalarının yapılmasıdır. Ayrıca Sağlık Bakanlığının ilgili yönetmeliklerine uygun olarak cilt bakım ve bebek bakım ürünlerinin geliştirilmesini hedefliyoruz. Böylece Türkiye’de ilk kez tamamen Türkiye’ye özgü bir bitkide yapılacak olan bu proje ile ülkemize hem yeni ve yerli bir ticari ürün kazandırılacak ve yurt dışına ihracatı sağlanarak ülke ekonomisine katkıda bulunulacak, hem de seçilen bitki ile yerli üretim de teşvik edilmiş olacaktır” diye konuştu.
Projede Prof. Dr. Ayşe Betül Avcı, Prof. Dr. Evren Homan Gökçe, Prof. Dr. Şura Baykan, Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol, Doç. Dr. Sakine Tuncay Tanrıverdi’den oluşan araştırmacılar ile lisansüstü bursiyerler görev alıyor.