Prof. Dr. Kamer, “Ülkemizde her yıl 250 bin kanser tanısı alınıyor”
EÜ kansere dikkat çekiyor
Prof. Dr. Kamer, “Ülkemizde her yıl 250 bin kanser tanısı alınıyor”
Pelin Yeşil- Simge Arıcan
Türkiye’nin sağlık alanında öncü üniversitelerinden olan Ege Üniversitesi(EÜ), her türlü kanserin tanı ve tedavisine yönelik yaptığı çalışmalarla hayat kurtarmaya devam ediyor. EÜ, Kanser Haftası dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklerde bu hastalığa dikkat çekmeyi ve farkındalık yaratmayı hedefliyor. EÜ Kanserle Savaş Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve aynı zamanda Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Serra Kamer, Kanser Haftası’nın toplumsal farkındalık için çok önemli olduğunu vurguladı.
Kanser Haftası’nın amacından bahseden Prof. Dr. Kamer, “Ulusal Kanser Haftası, her yıl 1-7 Nisan tarihlerinde ülkemizde kutladığımız anlamlı bir etkinlik. Amacımız, kanser konusundaki toplumsal farkındalığı artırmak. Ülkemizde her yıl yaklaşık 250 bin kanser tanısı alınıyor. Gelişen teknolojiye rağmen her yıl hastaların yüzde 30’unu bu kanserler sebebiyle kaybediyoruz. Bazı kanserlerde insidans sürekli artıyor. O yüzden bunların dokümantasyonunu yapmak ve takip etmek, kanserle savaş açısından çok önemli. Bizim de merkez olarak en büyük amacımız, hastalığa yönelik çalışmalar yapıp önleyici olabilmek ya da erken tanıda hastayı yakalayıp daha iyi tedavi edebilmek. Hem farkındalık yaratmak hem erken tanı çalışmaları yapmak hem de tedavi gören hastalara destek olduğumuzu hissettirmek için bu haftayı önemsiyoruz” dedi.
“Erken tanı önemli”
Her kanserin ve her hastanın kendine göre bir dinamiği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kamer “Her yaş grubunda karşılaştığımız kanser türleri ve mücadele etmemiz gereken unsurlar birbirinden farklı. Genelde aklımıza ilk olarak meme ve akciğer kanserleri gelir. Kadınlarda meme, jinekolojik tümörler ve gastrointestinal tümörler; erkeklerde ise akciğer, prostat ve yine gastrointestinal tümörler en yaygın karşılaşılan kanser türleri. Meme kanserinde taramayla tanıya ulaşarak, sigara içiciliğine bağlı olarak gelişen akciğer kanserinde de toplumsal kötü alışkanlıklara karşı farkındalığımızı artırarak hastalık riski azaltılabilir. Taramayla bazı kanserlerin hem önüne geçebiliyoruz hem de erken tanıdığımız için daha başarılı olabiliyoruz ” dedi.
“Türkiye’ye öncülük etmiş bir merkez”
Ege Üniversitesi Kanserle Savaş ve Araştırma Merkezi’nin birden fazla misyonu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kamer, “Bölgemizdeki üniversite hastaneleri içindeki tek Kanser Uygulama ve Araştırma Merkeziyiz. Kanser kayıtçılığı konusunda iyi yetişmiş bir ekibimiz var. Ülkeler, hem insidans hem de referans çalışmalarını yürütmek için kanser verilerini belli standartlarla biriktirir. Bizim merkezimiz de bu açıdan Türkiye’ye öncülük etmiş bir merkezdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün kabul ettiği şekilde kanser verilerini toplayan bir sistemimiz var. Bir diğer misyonumuz ise farkındalık çalışmaları yürütmek. Belli riskte olan grupları erken tanı amaçlı tanımlayıp onlara yönelik etkinlikler yapmak. Bu kapsamda yürüttüğümüz destek seminerlerimiz var. Ayrıca araştırma geliştirme projeleri yapıyoruz. Sahada gözlemlediğimiz sorunlara yönelik hem temel bilim çalışmaları hem klinik sonlanımı olan birtakım veriler üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz. Üniversitemizde de ergen ve gençlik tümörlerine yönelik bir farkındalık projemiz var. Bu proje, üniversitemizden mezun olan her lisans öğrencisinin kanser riski ve ilerde karşılaşacağı risklerle ilgili ve bunlara göre geliştirmesi gereken stratejilerle ilgili bilgi sahibi olmasına yönelik bir proje” diye konuştu.
Pof. Dr. Kamer, Kanser Haftası kapsamında farkındalığı artırmak amacıyla “Balonlarımızla Kanser Farkındalık Günü” etkinliği düzenleyeceklerini belirtti.