Ege Üniversitesi, uluslararası alanda yükselişini sürdürüyor
Round University Ranking (RUR), 2022 Dünya Sıralaması
Ege Üniversitesi, uluslararası alanda yükselişini sürdürüyor
Rusya merkezli dünya sıralama kuruluşu Round University Ranking (RUR), 2022 Dünya Sıralama sonuçlarını açıkladı. Bu yıl Türkiye’den 30 üniversitenin içinde bulunduğu dünya genelindeki bin 32 üniversitenin değerlendirildiği verilere göre Ege Üniversitesi, genel dünya sıralamasında 741’inci sırada yer aldı. Ege Üniversitesi, akademik personel başına düşen doktora öğrencisi sayısı kriterinde 5’inci, doktora program sayısının lisans program sayısına oranına göre ise 9’uncu sırada yer alarak ulusal sıralamadaki ilk 10 üniversite içinde kendine yer buldu.
Sıralamayı değerlendiren EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Her yıl dünya çapındaki üniversitelerin performansını, genel ve alan sıralaması olarak iki farklı şekilde açıklayan RUR, üniversitelerin faaliyetlerini; finansal sürdürülebilirlik, öğretim, araştırma ve uluslararasılaşma ana kriterleriyle ve bunlara bağlı 20 gösterge ile değerlendiriyor. Genel dünya sıralamasında 741’inci sırada yer alan üniversitemiz, diğer değerlendirme kriterlerinde de geçen yıllara oranla yükselişini sürdürüyor. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Finansal Sürdürülebilirlik alanında yükseliş
Akademik personel, araştırma personeli ile öğrenci başına düşen kurumsal gelir, araştırma geliri başına düşen makale sayısı ve kurumsal gelir başına düşen araştırma geliri kriterleriyle değerlendirilen “Finansal Sürdürülebilirlik” alanında geçtiğimiz yıl 867 dünya kurumu arasında 518’inci sırada yer alan Ege Üniversitesi, bu yıl bin 32 kurum arasında 510’uncu sırada yer alarak bu alandaki başarısını artırmış oldu. Ege, akademik personel başına düşen gelirde geçtiğimiz yıla göre sıralamadaki yerini 109 basamak artırarak dünyada 258’inci sıraya yerleşti. Araştırma geliri ve makale sayısı oranında da 77 basamak yükselerek 437’inci oldu. Öğrenci ve program dereceleri başına düşen akademik personel sayısı, akademik personel ve program derecesi başına düşen doktora programı öğrenci sayısı ile üniversitelerin uluslararası itibarı gibi değerlendirmelerin yapıldığı “Öğretim” alanında ise Ege Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında 615’inci olurken, ulusal sıralamada onuncu sırada yer aldı.
Akademik itibar, akademik ve araştırma personeli başına atıf ve bildiri sayısı, dünyadaki ortalama atıf başına üniversite yayınlarının ortalama atıf oranını, yayın türünü ve konu alanını belirleyen normalleştirilmiş alıntı etkisi ile kabul edilen doktora öğrenci sayısı başına düşen doktora programı sayısı kriterleriyle değerlendirilen “Araştırma” alanında Ege Üniversitesi, dünya üniversiteleri arasında 796’ıncı sırada yer aldı. Üniversitelerin uluslararasılaşmasının, küresel eğitim ve bilimsel sürece katılımıyla değerlendirildiği “Uluslararasılaşma” alanında ise Ege Üniversitesi, dünya sıralamasında 899’uncu olurken ulusal sıralamada 15’inci sırada yer aldı. Uluslararasılaşma alanında, uluslararası akademik personel ile öğrenci sayısı, uluslararası ortak yazarlı makale sayısı ve kurumun üniversitenin bulunduğu coğrafi bölge dışındaki itibarı değerlendirmeye alındı.