Prof. Dr. Mandal “Ülke olarak en verimli aşıyı bulma adayıyız”
3. Uluslararası Aşı Bilimi Webinarı – 2020
Prof. Dr. Mandal “Ülke olarak en verimli aşıyı bulma adayıyız”
Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına alırken pandemiden çıkışın umudu olarak görülen aşı geliştirme çalışmaları birçok ülkede sürdürülüyor. Ege Üniversitesi ve Aşı Bilimi Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen 3. Uluslararası Aşı Bilimi Webinarı – 2020 kapsamında koronavirüse karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan aşı çalışmaları, Türkiye’den ve yurt dışında aşı bilimi üzerine araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan bilim insanları tarafından son gelişmeler ışığında değerlendirildi.
“Covid-19 Aşısı ve Güncel Gelişmeler” temalı webinarın açılış konuşmalarını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve Webinar Düzenleme Kurulu ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz yaptı.
Kongrenin açılışında konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Özellikle Mart ayından itibaren bu zorlu süreci birlikte geliştirme ve araştırma yöntemi çalışmaları yürütüyoruz. Bu dönemde ailelerinden fedakârlık gösteren sağlık çalışanlarımızın yanı sıra aşı geliştirme ve ilaç tedavisi süreçlerinde değerli bilim insanlarımızı da unutmamak gerekir. Biz, ülke olarak en verimli aşıyı bulma adayıyız. Çalışmalarımız, sadece bu hastalığa yönelik değil geleceğe yönelik bir yatırım. Covid- 19 Türkiye Platformu kapsamında 17 proje halen yürürlükte. Aşı kapsamında ise 8 aşı çalışması var. Bu çalışmaların 4’ü klinik faz çalışmaları aşamasında. Diğer aşı çalışmalarımız ise yakın zamanda hayvan deneylerini tamamlama aşamasına gelecek. Bu, gerçekten ülke için bir başarıdır. İlaç tedavisi yönteminde ise güzel gelişmelerimiz de var. Yurtdışındaki geliştirilen çalışmaların ötesinde ülkemizin değerli bilim insanlarının çalışmaları da mevcut. Çalışmalarımız kapsamında çok genç araştırmacılarımız da var. 436 tane araştırmacımızın 300 tanesini genç bilim insanlarımız oluşturuyor. Biz, tüm insan kaynaklarımız ve tüm disiplinlerimiz ile bu sürecin içindeyiz. Ülkenin ve insanlığın geleceği için aşı geliştirme çalışmalarında gece gündüz çalışıyoruz” dedi.
“EÜ, bilimsel atılımlarıyla günümüz sorunlarına yön veriyor”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Öncelikle, günümüzde son derece önem arz eden bir konuyu ele alan bu etkinlikte Ege Üniversitesi olarak öncü bir rol oynamaktan gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. 65 yıldır attığı tüm adımları ülkesine ve dünyaya katkı hedefleri üzerine inşa eden Üniversitemiz, bugün de, bilimsel atılımlarıyla çağımıza yön vermeye devam ediyor. Toplumsal değişime yön veren, geleceği inşa edecek nesilleri yetiştiren biz üniversitelerin en önemli sorumluluklarından biri de bilimsel alt yapımızı, insanlığın karşı karşıya olduğu problemlerin çözümüne adamaktır. Bizler, bu bilinçle güncel gelişmeleri yakından izliyor; günü kurtaracak çözümlerden ziyade günün ötesini gören bir yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ar-Ge kültürüne sahip bir üniversite olarak, ülkemizi ve dünyayı etkileyen stratejik projelere liderlik etmeye önem veriyoruz. Bu noktada, en hassas olduğumuz ve üzerinde en çok yoğunlaştığımız alanların başında sağlık geliyor. Hepinizin bildiği gibi, yaklaşık 1 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, hayatlarımızı derinden etkiledi. İlk vakanın teşhisinden bu yana, virüsün olumsuz etkilerini minimuma indirgemek için dünya çapında yoğun bir mücadele yürütülüyor. Etkileri hayatımızın her alanına sirayet eden koronavirüsle mücadelenin en önemli ayağını ise aşı çalışmaları oluşturuyor. İlk günden beri laboratuvarlarda salgına çare arayan bilim insanlarımız sayesinde aşı çalışmaları, görülmemiş bir hızla ilerliyor. Bugün bu çalışmalar sayesinde, bilim dünyasında heyecan ve umut veren gelişmelere tanık oluyoruz” dedi.
Ege Üniversitesinin sağlık alanında güçlü bir üniversite olduğunu ifade eden Rektör Budak, “TÜBİTAK Yetkinlik Analizi son raporunda da bunu görüyoruz. Araştırma hedefi olan bir üniversite olarak Ar-Ge altyapısı anlamında, aşı anlamında da uzun yıllara dayanan bir akademik altyapımız var. Koronavirüs salgını sürecinde TÜBİTAK başkanlığında, yedi farklı birimde yerli ve milli aşıyı geliştirmek amacıyla TÜBİTAK-MAM önderliğinde, Ege Üniversitesi olarak, bölgemizdeki akademisyenlerle birlikte oluşturduğumuz Covid-19’a karşı DNA aşısı geliştirme ekibiyle bir çaba içerisindeyiz. Şu an tüm insanlık aşı gelişmelerini takip ediyor. Yerli ve Milli Aşı bizim için çok önemli ve değerli. Bunu Türk bilim insanlarının da yapabileceğine inanıyoruz. Diğer ülkeler ve uluslararası firmalar uluslararası arenada kendi buluşlarını gerçekleştirse de Türk bilim insanlarının yürüttüğü aşı geliştirme çalışmalarına ülkemizin geleceğine dönük olarak, orta ve uzun vadede bakmaları gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi kuracağız”
Rektör Budak, “Gururla söylemek istiyorum ki, Ege Üniversitesi olarak, gerek sağlık hizmetlerimizle, gerekse köklü bir çözüm inşası hedefiyle sürdürdüğümüz aşı çalışmalarımız ile salgınla mücadelenin ön saflarında yer alıyoruz. Ülkemizin öncelikli politikalarından olan yerli ve milli aşı geliştirilmesine tüm imkânlarımızla destek veriyoruz. TÜBİTAK-MAM önderliğinde oluşturulan Kovid-19 Türkiye Platformu tarafından desteklenen ‘Kovid-19’a karşı DNA aşısı geliştirme’ projemizde üniversitemizin farklı birimlerinden 18 akademisyenimiz üstün bir gayretle çalışmalarına devam ediyor. Akademisyenlerimizin güçlü bilimsel altyapısı ve adanmışlık ruhu sayesinde aşı çalışmamızda önemli mesafeler kat ettik. Elbette ki başarılarımızın hızında, üniversitemizdeki aşı çalışmalarının geçmişinin de büyük bir etkisi var. Bizler de yönetim olarak, akademisyenlerimizin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor, olanaklarını güçlendirmek için desteğimizi esirgemiyoruz. Aşı geliştirme çalışmalarımızı daha disiplinli ve koordinasyonlu bir biçimde sürdürmek için üniversitemiz bünyesinde kuracağımız Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile mevcut desteklerimizi kuvvetlendireceğiz. Son teknolojilerle donatacağımız alt yapısıyla Aşı Merkezimizin, 2021 yılının ilkbaharında hizmete girmesini planlıyoruz. Bu süreçte, multidisipliner çalışmalara destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
“Bilim insanları insanüstü bir gayretle çalışıyor”
Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Adnan Yüksel Gürüz ise “Tüm dünya; sağlıklı içme suyu eksikliği, açlık, işsizlik, savaşla, göçle ve doğal afetlerle mücadele ederken 17 Kasım 2019’dan beri Koronavirüsün yol açtığı salgınla karşı karşıya kaldık. Bugüne kadar alıştığımız düzen dondu, devletler düzeyde sınırlar bilimsel birlik ve beraberlik için silikleşse de ulusal ve uluslararası faaliyetler, eğitim, turizm ve tarımsal faaliyetler gibi ülkelerin üretim kaynaklarını durma noktasına getirdi. Özgürlüklerin artırılması talep edilirken, bazen gönüllü bazen ülkeler bazında alınan tedbirlerle evlerimize kapandık. Her gün, dünya genelinde yüzbinlerce yeni vaka, binlerce ölüm haberiyle moralimiz bozuldu, üzüldük. Şu an itibariyle dünyada yaklaşık 57 milyon insanın bu hastalığa yakalandığını, yaklaşık 1 milyon 400 bin insanın canını kaybettiğini, 16 milyon aktif hastanın tedavi altında olduğunu biliyoruz. 2015 yılında birincisini, 2018 yılında ikincisini, Ege Üniversitesi bünyesinde yüz yüze düzenlediğimiz ‘Aşı Kongresi’nin üçüncüsünü Webinar olarak gerçekleştiriyoruz. Ege Üniversitesi, Covid-19 DNA Aşısını üretmekle görevli ekibin bir üyesi olarak siz değerli bilim insanlarının nasıl insanüstü bir gayretle günleri yirmi dört saat üzerine çıkardığımızı, devletimizin bize sunduğu olanakları en iyi şekilde kullanmak için kılı kırk yardığınızı en iyi bilenlerdenim. Düzenlenen bu webinar sayesinde hepimizin son dokuz aylık bilgi birikimini paylaşma şansımız olacak” dedi.