Doç. Dr. Öztürk, “İZEF, Türkiye’nin ilk interaktif herbaryumudur”
* Doç. Dr. Öztürk, Bir ülkenin en stratejik kaynakları arasında çevre, gıda ve sağlık potansiyeli nedeniyle florası sayılabilir. Bu kaynaklar hakkında doğru bilgi karar vericiler açısından çok önemli bir role sahiptir”dedi
“Hedefimiz Türkiye florası bitkilerine ait coğrafi, etnobotanik, kimyasal ve özellikle tıbbi potansiyellerini içeren uzaktan ulaşılabilir bir veritabanını hayata geçirebilmektir” dedi
Esra Görgülü-Özgür Cem Deniz
Türkiye’nin ilk interaktif herbaryumu olan Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İZEF Herbaryumu’nda 6 binden fazla tıbbi bitki bulunuyor. İZEF Herbaryumu akademik ve bilimsel faaliyetlerin yanı sıra çeşitli amaçlar için de kullanılıyor.
Türkiye’nin tıbbi bitkilerinden örneklerinin sunulduğu Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi İZEF Herbaryumu hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bintuğ Öztürk, “Herbaryum, bilimsel koşullara uygun şekilde doğal yayılış alanlarından toplanmış ve morfolojik özellikleri korunarak presleme ile kurutulmuş bitki örnekleri kolleksiyonudur. Herbaryumlar, biyoloji, ekoloji, eczacılık, ormancılık, ziraat, veterinerlik ve tıp alanlarında çalışanların bitkileri tanıma ve değerlendirmelerinde başvurdukları dokümantasyon merkezleridir” dedi.
Türkiye’nin endemik bitkiler bakımından çok zengin olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, “Ülkemizdeki 12 bin takson bitkinin 3’te biri kadarı endemik bitki. Herbaryumda şu an 6 binden fazla tıbbi bitki bulunuyor. İZEF Herbaryumu Türkiye’nin ilk interaktif herbaryumu olma özelliği taşıyor. İZEF Herbaryumu’nda tıbbi bitkiler bilgilendirme amaçlı saklanıyor. Herbaryum aslında bir tür bitki kütüphanesi diyebiliriz. Biz bütün çalışmalarımızı yaparken bir bölgenin habitatında o bitkinin bulunduğunu belgeleyebilmek için o bitkiyi kurutarak saklıyoruz. Bir ülkenin en stratejik kaynakları arasında çevre, gıda ve sağlık potansiyeli nedeniyle florası sayılabilir. Bu kaynaklar hakkında doğru bilgi karar vericiler açısından çok önemli bir role sahiptir. Bu bilgilerin ana kaynağı ise herbaryumlardır” diye konuştu.
“Çalışmalarımız sistematik şekilde devam edecek”
Türkiye’de toplam herbaryum sayısı 50 civarında olduğunu ifade eden Doç. Dr. Öztürk, “Türkiye’nin en bilindik ve en büyük herbaryumu İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi herbaryumudur. Oradaki bitki örnekleri 80 binin üzerinde. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryum Merkezi, 1978 yılında tıbbi bitkiler ağırlıklı olarak Prof. Dr. Necmettin Zeybek tarafından kuruldu. Aynı zamanda Necmettin Zeybek, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi dekanlığı yapmış bir isim. Bu herbaryumun bir özelliği de kartonlar arasında kurutulmuş, bilimsel olarak tanımlaması yapılmış halde gerçek bitki örneklerinin saklanmasıyla oluşmasıdır. Bu bitkilerin incelenmesi, listelenmesi kolay bir iş değildir, ciddi bir uzmanlık ve emek gerektirir. Çalışmalarımız bundan sonra da sistematik şekilde devam edecektir. Hedefimiz Türkiye florası bitkilerine ait coğrafi, etnobotanik, kimyasal ve özellikle tıbbi potansiyellerini içeren uzaktan ulaşılabilir bir veritabanını hayata geçirebilmektir” diye konuştu.