Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya Ege’ye misafir oldu
Rektör Prof. Dr. Budak, “Hayatın her alanında matematik vardır”
Aybike Göcekli- Sümeyye Akdağ
İZMİR(Ege Ajan)- Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nde “Evrenin Mantıksal Dili Matematik” konferansı gerçekleştirildi. Konferansı, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya verdi. Etkinliğe Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Alpay Kırlangıç,akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizde matematik eğitiminin durumu hala yeterli düzeyde değildir. Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütünün (OECD) üç yılda bir yayınladığı Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2016 sonuçlarına göre Türkiye matematikte 72 ülke arasında 50’nci ülke olarak yer almaktadır” dedi.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “PISA’nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma seviyelerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini açık bir biçimde ortaya koymaktır. PISA’dan gelen verilere baktığımızda; okulda verdiğimiz bilgi ve becerilerin öğrencilerimiz tarafından günlük yaşamda yeterince kullanılamadığını görüyoruz. Bu nedenle matematik eğitimine daha fazla önem vermeli, öğrencilerimizi yeni döneme gerekli bilgi ve donanımla hazırlamalıyız. Matematik karşımıza sadece akademik alanda çıkmıyor. Hayatın her alanında matematik vardır. Bakın, ünlü isimler Matematiği nasıl anlatıyor: Eflatun Akademisi’nin kapısına ‘Matematik bilmeyen giremez’ yazdırdı. Galileo Galilei ‘Evrenin dili, matematiğin diliyle yazılmıştır. Bu dilin harfleri üçgenler, çemberler ve öteki geometrik biçimlerdir’ diyor. Matematik, etrafımızdakileri dinlemektir. Matematik, farklı görüşlere saygı göstermektir” diye konuştu.
“MATEMATİK AKLIN DİLİDİR”
Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Bugün sizlerle matematiğin evrensel dilini, matematiğin meydana gelişini, incelikleri ve bize verdiği mesajları sizinle paylaşacağım. Evreni konuşmaya ve evrenin dilini anlamaya çalışacağız. Gözün gördüğü dünya çok kaba sadece üç boyut. Gözün gördüğü cisim ötesinde aklın idrak ettiği çok ayrı bir dünya var. Bu dünya belki de madde ile mana arasındaki farkı en iyi ortaya koyan bir niteliktir. Matematik hayatın nesneler arası ilişkilerinin vakıf olma becerisidir. Matematik aklın dilidir, bir konuşma biçimidir. Bu dil ile biz, dünyadaki kaba cisimler içeresindeki ince ilişkileri anlayıp ifade ederiz” dedi.
Prof. Dr. Vatan Karakaya “Lisanın ifadesi kelimeler ve onların oluşturduğu anlamlar; matematiğinde kelimeleri formüller formülleri meydana getiren alfabelerde sayılardır. Matematik aklın dilidir, konuşma biçimidir. Bu konuşma biçiminin ayrıntılarına bakıldığında tarih boyunca 3 temel unsur vardır, bunlar mantıkçılık, sezgicilik ve sembolizm” diye konuştu.