Ege’de “Kadın Öncüler” paneli
Prof. Dr. Okçay, “Kadının gücünü devreye sokabilen toplumlar ilerlemektedir”
Düzgün Bulut – Seray Açar
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle “Kadın Öncüler” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörü Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, “Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Kadınların her türlü yaşam alanında güçlenerek kendisini belli etmesini, başarılarının akıllarda kalmasını istiyoruz” dedi.
Panele, İzmir Vali Yardımcısı Ahmet Ali Barış, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Hemşirelik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fisun Şenuzun Akay, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
EÜ Hemşirelik Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ayşegül Bilge ve Prof. Dr. Gül Ertem, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hale Okçay’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, kadının toplumsal hiyerarşideki yeri, kadının sosyal yaşam içerisinde karşılaştığı ve yüzleşmek zorunda kaldığı erkek egemen anlayışın etkileri konuşuldu.
Ülkemizde kadınların egemen anlayış ile olan mücadelesinden bahseden Prof. Dr. Hale Okçay, “Maalesef toplumumuzda kadına yönelik anlayış asırlardan gelen kültürel rolleştirmekten kaynaklanıyor. Bugün itibari ile kadına yönelik tüm olumlu gelişmeler direkt olarak topluma yöneliktir. Kadının gücünü devreye sokabilen toplumlar ilerlemektedir. Ülkemizin kuruluş evresinde gördük ki yapılan toplumsal gelişmeler kadının statüsünü yükseltmiştir. Kadınlar tarihsel süreçte erkeklerle eşit haklara sahip olmak için mücadele vermişlerdir ve vermeye de halen devam ediyorlar” dedi.
Prof. Dr. Ayşegül Bilge’de konuşmasında kadın davranışlarını inceleyerek, kadının diğer insanlardan bir farkı olmadığı, olan farklarında olumlu ve kadın kimliğini güçlendiren farklar olduğundan bahsetti. Erkekler içerisinde kadınların her zaman farklı olacağı, farklılığın da her zaman güzel olacağı vurgusu yaptı.
Prof. Dr. Gül Ertem ise 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tarihçesini ve kadınların yıllarca süren mücadelesini anlattı. Bu mücadelenin bitmeyeceğini toplum olarak cinsiyet farklılığının önemsiz olduğu zamana kadar da süreceği vurgusu yaparak konuşmasını tamamladı.