Prof. Dr. Yavaş, “Atomun içindeki bilgiye ulaştıkça yeni teknolojiler geliştirebiliyoruz”
Enes Barut
İZMİR (Ege Ajans )- Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü’nde “Hızlandırıcı Teknolojileri, CERN ve Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi” konulu seminer düzenlendi. Semineri, Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Yavaş verdi. Etkinliğe, Ege Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatma Yurt Onaran, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
CERN’in bilimsel gelişmelere öncülük ettiğini belirten Prof. Dr. Yavaş, “İnternetin icadından dokunmatik ekranın geliştirilmesine kadar pek çok keşif, CERN’de yapıldı. Bilimsel anlamda, 20’inci yüzyılda ne çıktıysa atomun içinden çıkmıştır. Atomun içindeki bilgiye ulaştıkça yeni teknolojiler geliştirebiliyoruz. Türkiye’nin CERN’e üye olması ile birlikte bizim de bu açıdan çalışmalarımız oldu. Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi’ni tasarladık ve bunun ilk aşaması olan Elektron Hızlandırıcısı ve Lazer Tesisi (TARLA)’ni kullanıma açtık” diye konuştu.
Türkiye’nin 2050 hedeflerine değinen Prof. Dr. Yavaş, “2050 Türkiye’si için 85 yıl ortalama yaşam süresi, en az 30 Nobel Ödülü, bir dünya kupası, bilimsel yayınlarda ilk 10’da, uluslararası saygınlıkta ilk 10’da olmak gibi oldukça iddialı beklentiler mevcut. Bilimsel yayınlarda şu an dünya üzerinde 18’inciyiz. İlk 10, makul bir hedef bu doğrultuda. Şu ana kadar sadece 2 Nobel’i bulunan ülkemizde kalan 35 yılda 28 Nobel çıkar mı, bekleyip göreceğiz” dedi.