Prof. Dr. Erdilek, “Ağız ve diş sağlığı bakımında aileler çocuklara örnek olmadır”
“Dünya Diş Hekimleri Günü” ve “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası”
Prof. Dr. Erdilek, “Ağız ve diş sağlığı bakımında aileler çocuklara örnek olmadır”
Bilimsel diş hekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908’de başlaması nedeniyle Türkiye’de her yıl 22 Kasım “Dünya Diş Hekimleri Günü”, içinde bulunulan hafta ise “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanıyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ulusal ve uluslararası alanda yaptığı bilimsel çalışmalarla adından sıkça söz ettiriyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Bölgesinin ilk diş hekimliği fakültesi olan Fakültemiz, bugüne kadar 5 binin üzerinde diş hekimini sektöre kazandırdı. Toplam 8 bölümde kaliteli eğitim anlayışıyla öğrencilerini geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Pandemi döneminde de özveri ile mesleklerini icra eden tüm diş hekimlerimizin gününü kutluyorum” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necdet Erdilek, “Dünya Diş Hekimleri Günü” ve “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özellikle pandemi sürecinde diş hekimlerinin çok büyük bir özveri ile çalıştıklarını ifade eden Prof. Dr. Erdilek, tüm Egeli diş hekimlerinin “Dünya Diş Hekimleri Gününü” kutladı. Prof. Dr. Erdilek, “Ağız ve diş sağlığı tüm sağlığın temelini oluşturmaktadır. Ağız ve diş sağlığı bakımının rutin bir alışkanlık haline getirilmesi, sağlıklı bir vücudun da temelidir. Güzel dişler, güzel gülüşler, ağız kokusunu önlemek ve sağlıklı bir vücut için ağız ve diş sağlığı bakımının ihmal edilmemesi gerekir” dedi.
Ağız ve diş sağlığı bakımı alışkanlığının çocukluktan itibaren kazanılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Erdilek, “Ailelerin her şeyden önce çocuklara örnek olması, görerek kazanılan alışkanlıklar hiçbir zaman kaybedilmediği için çocuğun ebeveynlerini ağız ve diş sağlığı bakımını yaparken görmesi önemli rol oynamaktadır” diye konuştu.
Doğru beslenmenin diş sağlığını etkileyen faktörler arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Erdilek, “Şeker ağıza alındığı zaman 7 ila 10 dakika içinde aside dönüşüyor. Asit dişlerde çürüklere neden olan etkenlerden biridir. Dolayısıyla gazlı içecekler de tıpkı şekerli maddeler gibi diş çürüklerine neden olabilir. Asidik ve şekerli gıda maddeleri tüketildikten hemen sonra, diş fırçalanamıyorsa bile, ağız çalkalama yöntemiyle diş temizliği sağlanmalıdır. Modern ağız ve diş sağlığı bakımında sadece fırçalama yeterli olmamaktadır. Fırçalama işleminden önce dişlerin aralarındaki boşluklarda biriken yiyecek kalıntıları diş ipi yardımıyla fiziksel olarak çıkarılır. Özellikle protez kullanan veya implant yapılan hastalarda diş aralarının mutlaka ara yüz fırçalarıyla temizlenmesi gerekir” dedi.
Diş fırçası düz ve orta sertlikte olmalı
Prof. Dr. Erdilek, “Diş fırçası seçiminde markadan çok fırçanın düz ve orta sertlikte olması gerekir. İdeal fırçalama, ağzın ön temizliğinin ardından fırçanın ıslatılmadan üzerine mercimek tanesi kadar macun sıkılmasıyla başlar. Ağız hafif çalkalandıktan sonra fırça, üst ve alt çenenin diş ile diş etleri arasında 45 derecelik açı olacak şekilde yerleştirilir. Fırçanın kılları ara yüzlere erişebilecek şekilde hafif hareketler ile üst çenede yukarıdan aşağıya alt çenede aşağıdan yukarıya doğru temizleme işlemi yapılır. Bu fırçalamanın etkili olabilmesi için yaklaşık 2-3 dakika sürmesi gerekir” dedi.