Ege, “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralamasında bir yılda 94 basamak birden yükseldi
EÜ Greenmetric’teki hızlı yükselişini sürdürüyor
Ege, “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralamasında bir yılda 94 basamak birden yükseldi
Ege Üniversitesi, yükseköğretim kurumlarını yürüttükleri sürdürülebilirlik çalışmaları açısından değerlendiren ve “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralaması olarak bilinen Greenmetric’teki hızlı yükselişini sürdürüyor. EÜ, 2020 yılı için yapılan değerlendirmede 94 basamak birden yükselerek, 84 ülkeden 922 üniversite arasında 165’inci sırada yer alırken, ülkemizdeki devlet üniversiteleri arasında da 4’üncü oldu. Ege, bu başarısıyla sıralamadaki yerini yüzde 33’lük dilimden yüzde 18’lik dilime yükseltti.
Son üç yılda yeşil ve sürdürülebilir bir kampüs oluşturmak adına önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, Greenmetric sıralamasına 2016 yılından bu yana katılım gösteriyor. Bu tarihten itibaren de hızla yükseliş gösteriyor. 2018 yılında 287, 2019 yılında 259 olan sıralamamız, bu yıl olağanüstü derecede yükselerek 165’e çıkmış durumda. Ülkemiz devlet üniversiteleri arasında da dördüncü sırada yer alıyoruz. Her geçen yıl sisteme katılan üniversite sayısı artmasına rağmen bu başarıyı gösteriyor olmamız takdire şayan. Bu başarıdaki katkılarından dolayı başta Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Dinçer Ayaz ve ekibi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EÜ toplamda 7 bin 50 puan aldı
Yapılan değerlendirmenin çok yönlü parametreleri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Budak, “ Greenmetric sıralamasında; Binalar ve Alt Yapı, Enerji ve İklim Değişikliği, Atıklar, Su, Ulaşım ve Eğitim ve Araştırma gibi konulardaki puanlarınıza bakılıyor. Geçtiğimiz yıllardaki sonuçlar, 2020 yılı sonuçları ile karşılaştırıldığında tüm başlıklarda üniversitemiz adına önemli artışlar olduğu göze çarpıyor. Üniversitemiz 2020 yılında; Bina ve Altyapı alanında 875 puandan bin 75’e, Enerji ve İklim Değişikliğinde 975 puandan bin 175’e, Atıklar konusunda bin 50 puandan bin 200 puana, Su faaliyetinde 500 puandan 700’e, Ulaşımda bin 275 puandan bin 425’e, Eğitim ve Araştırma konusunda ise bin 50 puandan bin 475 puana yükseldi. Toplamda 7 bin 50 puan almış olduk. Özellikle Sıfır Atık Projesi kapsamında, Sıfır Atık Belgesi’nin alınması ve Üniversitemizin Sıfır Atık Koordinatörleri ile yapılan çalışmalar neticesinde atıklar konusunda puanımızın artmasını sağlandı. İZKA Sürdürülebilir Kampüs Fizibilite Desteği Projesinin çıktılarının da bu sene veri olarak kullanılması bu seneki başarımız açısından önemli oldu. Yine önceki yıllarda ‘Yaya Öncelikli Yeşil Kampüs’ projemiz kapsamında gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar bizi bu noktaya taşıdı. Ege Üniversitesi olarak, en önemli hedefimizden biri olan ‘Sürdürülebilir Kampüs’ hedefi ile yaptığımız çevre çalışmaları ile şehrimizden başlamak üzere bölgemize ve ülkemize örnek ve lider bir üniversite olmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek için çalışmalarımız devam edeceğiz” dedi.