Prof. Dr. Kabadayı, “Sempozyum ile iletişimde yepyeni bir çağın başladığının tanıkları olduk”
EÜ’de “II. Gelenekselden Dijitale Uluslararası Medya Araştırmaları Sempozyumu” sona erdi
Prof. Dr. Kabadayı, “Sempozyum ile iletişimde yepyeni bir çağın başladığının tanıkları olduk”
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi (EÜİF) tarafından çevrimiçi düzenlenen “II. Gelenekselden Dijitale Uluslararası Medya Araştırmaları Sempozyumu (IMS2020)” sona erdi. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı “Dijital Transformasyon, Gelecek Tasarımı ve Medya temasıyla düzenlediğimiz sempozyumumuz kapsamında yurt içi ve yurt dışından alanında uzman iletişimciler, medyanın dönüşümü, dijitalleşme ve geleceğin medyasını tartıştılar. Katkı sağlayan tüm akademisyenlere ve sempozyum ekibimize teşekkür ediyorum” dedi.
Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan ve sempozyumu değerlendiren Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lale Kabadayı, “Başlığını ‘Dijital Transformasyon, Gelecek Tasarımı ve Medya’ olarak belirlediğimiz iki günlük sempozyumumuza dair genel bir değerlendirme yaptığımızda; izlediğimiz bazı sunumlarda dijital ortamlarda üretilen dizilerin yapım, gösterim ve alımlama koşullarındaki değişiklikler dikkatimizi çekti. Bu alanda, etkileşim alma, dijital platformların evrilebileceği olası yönler, bu beklentilerin üretim, tüketim ya da alımlama açısından kısa ve uzun vadeli karşılıkları, televizyon gibi geleneksel medyanın bu dönüşüme vereceği tepkiler üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Hedef kitlede yaşanan değişimler, habercilik başta olmak üzere medya zihniyetinin değişim ve dönüşümüne tanıklık etmek, öyküleme biçimlerindeki farklılaşma, moda tasarımından müzik sektörüne, pazarlama iletişiminden sağlık sektörüne kadar dijital teknolojilerin geniş alana yayılan görünüm ve kullanımları ile bunların ortak, kültürel ve küresel payda oluşturmadaki görevleri üzerine tartışmalar gerçekleştirildi” dedi.
“Hedeflerimize ulaştığımız için mutluluk duyuyoruz”
Sempozyumda tartışılan konulara değinen Prof. Dr. Kabadayı, “İletişim alanındaki dönüşümlerin yalnızca teknolojik farklılaşmaya değil, toplumsal cinsiyet yargıları ile düzenlenmiş yapıda yaratma potansiyeli taşıdığı, alternatif ideolojilerin neler olduğu, gündelik hayatın yeniden tanımlanmasına ilerleyebilecek pratiklerin geliştirilmesi, transmedyanın çoklu okumaya elverişli yapısı, dijitalleşmiş bir bireysel ve oradan hareketle toplumsal belleğe eviriliş ve 2020 yılına damgasını vuran pandeminin dijital platformlarda yer alışı ve algılamamızda yarattığı değişiklikler genel olarak sempozyumda tartışma konusu oldu. Bütün bu açılardan hareketle, sempozyumu gerçekleştirmek için yola çıktığımız hedeflerin tamamına ulaştığımızı fark ettik ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Kabadayı, “Sempozyumda yapılan sunumlar ile iletişimin bugünkü durumu, iletişim tarihini şekillendiren ve yönlendiren, popüler kültür üretimini yepyeni ürünlerle hiç olmadığı kadar büyük üretim ve tüketim ağı ile paylaşan, kitle kavramı üzerinde değişiklik yapan, kendi kültürünü üretirken, onu istediği gibi tanımlamamızı arzulayan, yepyeni, zorunlu ya da rıza ile kendi söylemini benimseten bir çağın başladığının tanıkları olduk” dedi.
İki gün boyunca devam eden sempozyumda; Medyada Dijital Transformasyon ve Gelecek Tasarımı, Dijital Medya ve Marka İletişimi, Dijital Medya ve Yaratıcılık, Dijital Medya Okuryazarlığı, Yeni Medya ve Öteki, Yeni Medya ve Etik, Dijital Kitlesel Yayıncılık, Ağ Toplumu ve Endüstri 4.0, Dijital Anlatılar: Transmedya ve Metinlerarasılık, Yeni Nesil Gazetecilik, Dijital İçerik Üretimi/Üreticileri, Yeni Medya ve Yasal Düzenlemeler” konularında alanında uzman konuşmacılar 9 oturumda, 29 bildiri sunumu gerçekleştirdi.