8 milyon 870 bin veritabanı ve elektronik yayın erişime açıldı
EÜ Merkez Kütüphanesi kullanıcılarına yeni hizmetler sunmaya devam ediyor
8 milyon 870 bin veritabanı ve elektronik yayın erişime açıldı
Türkiye’nin en donanımlı kütüphanelerinden biri olan Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, yeni veritabanları ve elektronik kitap koleksiyonları ile öğretim elemanları, öğrenciler ve çalışanların eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklemeye devam ediyor. Göreve geldiği günden beri Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın özverili çalışmaları ve yoğun gayretleri ile zengin içeriklere sahip olan Merkez Kütüphanesi kullanıcıların göz bebeği haline geldi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızın koleksiyonuna eklenen yeni veritabanları ve elektronik kitap koleksiyonları ile birlikte 3 milyon 884 bin 555 elektronik yayın üniversitemiz erişimine açılmış olup toplam sayımız 8 milyon 870 bini geçmiştir” dedi.
Birçok farklı alanda araştırmacıların çalışmalarına destek olacak veritabanları ve elektronik kitap koleksiyonlarını erişime açtıklarını ifade eden Rektör Budak, “Öğrencilerin, araştırmacıların ve kitap meraklılarının yaşam merkezi haline gelen kütüphanemize içeriğinde 75 adet veritabanının yer aldığı ‘Proquest Primary Source Veritabanını’ kullanıcılarımızın hizmetine sunduk. Bu veritabanımız üniversitemizin İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Mimarlık, Görsel İletişim Tasarımı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Felsefe, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Psikoloji, Atatürk İlke ve İnkılapları bölümlerine ve Sosyal Bilimleri Enstitünüze yönelik geniş bir koleksiyon sunuyor. Bu koleksiyon ile birlikte 2 milyon 896 bin 555 yayına erişim sağlayabilmekteyiz. Özellikle ‘House of Commons Parliamentary Papers’ ve ‘Digital National Security Archive’ veritabanları gizliliği kaldırılmış çok sayıda önemli ABD hükümeti belgesinin kilidini açarak yirminci ve yirmi birinci yüzyıl tarihi, siyaseti ve uluslararası ilişkilerdeki araştırmaları ilerletmek için birincil kaynak materyallerini sağlıyor” dedi.
Bütün endüstri sektörlerine ait disiplinleri içeren “British Standart Online Veritabanı” da kütüphane sistemine kattıklarını ifade eden Rektör Budak, “Dünya’nın ilk ulusal standart kuruluşu olan BSI’a ait 53 konu başlığında sunulan BSOL ONLINE veritabanı, 100 binin üzerinde standart içeriyor” dedi.
“CAMBRIDGE TARİH ARŞİVİ”
Rektör Budak; Tarih, Siyaset Bilimi, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkasya alanlarında çalışan araştırmacıların çok önemli ölçüde faydalanabileceği tarihi doküman, belge ve arşiv içeriği paketi olan “Cambridge Archive Editions” paketini kütüphane koleksiyonuna dahil ettiklerini ifade etti. Prof. Dr. Budak, “Bu paket içerisinde özellikle Birinci Dünya savaşı sonrasında ülkemiz ve yakın coğrafyalarda yaşanmış olaylara dair bilgileri ve yazılı dokümanları, raporları, hazırlanmış haritaları ve gizli belgelerin hepsine İngilizlerin saklı arşivlerinden erişilmiş olunuyor. Türkiye’de basılı olarak bu kaynakları edinmiş olanlar var ancak elektronik ortamda erişebilen henüz hiçbir kurum yoktur. Ülkemizle ilgili saklı kalmış çok önemli belgeler, haritalar, planlar ve raporlar burada sunuluyor. Tüm koleksiyondaki doküman sayısı 730 binden fazladır” diye konuştu.
“İKİ FARKLI ALANDA E-KİTAP KOLEKSİYONU”
Rektör Budak kitap meraklılarının da yoğun bir şekilde faydalanabileceği “DeGruyter E-kitap Koleksiyonu” ve “JSTOR E-Kitap Koleksiyonu” kütüphane sistemine dahil ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Budak, “Özellikle dil bilimi, klasik çalışmalar, teoloji ve din, tarih, malzeme bilimi, matematik, fizik ve endüstriyel kimya alanlarında çok önemli prestijli yayınları kapsayan ‘DeGruyter E-kitap Koleksiyonu’nda 30 konu alanında 110 binden fazla başlık bulunuyor. De Gruyter’in e-kitap programına işbirliği içinde olduğu önemli akademik yayınevlerinin yayınları da dahildir” dedi.
JSTORE E- Kitap Koleksiyonun, 91 yayınevinin 48 binden fazla e-kitabını multidisipliner olarak sunduğunu söyleyen Rektör Budak, “JSTOR, E-kitaplara dergiler ile entegre biçimde ve aynı platform üzerinden erişip, kitap bölümlerini PDF formatında indirebilir ve tam metin okuyarak tüm e-kitaplardan kullanıma dair herhangi bir kısıtlama olmadan faydalanılabilmektedir” dedi.
BRITISH STANDART ONLINE VERİTABANI
EÜ Merkez Kütüphanesi, dünyanın ilk ulusal standart kuruluşu olan BSI’a ait 53 konu başlığında sunulan 100 binin üzerinde standart içeren BSOL ONLINE veritabanına da sahip. Bütün endüstri sektörlerine ait disiplinleri içeren standartlar arasında; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, Gereklilikler, ISO 14001 Çevre, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, ISO 27001 Bilgi Güvenliği, ISO 20000 IT Hizmet Yönetimi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gibi dünyanın en popüler standartları yer alıyor. EN (European Standarts) -Tüm Avrupa Standartları, EN (European Standarts) -Tüm Avrupa Standartları, BS- Tüm İngiliz Standartları , ISO – %88, IEC (International Electrotechnical Commission) – %82 bulunuyor.
SPRINGER E- BOOK KOLEKSİYONU EGE’DE
EÜ Merkez Kütüphanesinde dünyanın en büyük yayınevlerinden biri olan Springer yayın evinin 2013 yılına ait elektronik kitap koleksiyonu yer alıyor. Davranış bilimleri, iş ve ekonomi, kimya, bilgisayar bilimleri ve tıp gibi birçok konu başlığında 6 bin 30 adet elektronik kitap EÜ Merkez kütüphanesinde kullanıcıların erişimine açıldı.