Prof. Dr. Soğukpınar, “Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam, sağlıklı bir gebelik ve doğumla mümkün”
EÜ’den “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda Ebelik” temalı sempozyum
Prof. Dr. Soğukpınar, “Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam, sağlıklı bir gebelik ve doğumla mümkün”
Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelikte Eğitim Araştırma Geliştirme Derneği ve Moğol Ulusal Tıp Bilimleri Üniversitesi iş birliği ile “İkinci Ulusal Ebelik Sempozyumu” düzenlendi. “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda Ebelik” temasıyla yapılan sempozyumun açılış konuşmalarını Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Asiye Akyol ve Ebelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar yaptı.
“Uluslararası Ebelik Sempozyumu”nun ikincisini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Düzenlediğimiz bu uluslararası sempozyum sayesinde, kutsal olan ebelik mesleğinde alanında uzman birçok akademisyen ile bilgi paylaşımı yapabilme şansımız olacak. Sempozyumun, bu alanda öğrenim gören öğrencilerimizin kariyerlerine de ışık tutacağına inanıyorum. Bu değerli etkinlikte paylaşımda bulunan katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.
Ebelik mesleğinin, insan yaşamının ellerine doğduğu çok kıymetli bir meslek olduğunu belirten Prof. Dr. Neriman Soğukpınar, “Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü olarak sürdürmekte olduğumuz tüm programlar ile çalışma alanı, gebelik öncesi danışmanlık, doğum öncesi bakım, doğum ve doğumdan sonra lohusa ve yenidoğan bakımı ile izlemi olan ebelik mesleği için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Ebelik mesleği için anne ve yeni doğan sağlığı çok önemlidir. Diğer yandan güçlü kurumsal kimliği ile Ege Üniversitesinin tüm akademik birimlerinde olduğu gibi Fakültemiz Ebelik Bölümü de ulusal ve uluslararası işbirliklerine büyük önem vermekte, gerçekleştirilen bilimsel etkinlikler ile bilgi paylaşımında bulunmanın hem mesleğin gelişimi hem de ülkemizdeki kadın sağlığı açısından çok önemli olduğunun da bilincindedir” diye konuştu.
“ORTAK PAYDA; SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
Prof. Dr. Soğukpınar, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 2016 yılında yürürlüğe giren Sürdürülebilir Kalkınma Anlayışı, tüm dünya ülkeleri için ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerinde ortak paydayı ‘Sürdürülebilirlik’ olarak belirledi. Bu kapsamda, 2030 yılı sonuna kadar ulaşılması hedeflenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi belirlenmiştir. ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)’, diğer bir deyişle; ‘Küresel Amaçlar’, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için evrensel eylem çağrısıdır. Geleceği de sahiplenen bu ortak hedef, herkesin temel ihtiyaçları ile daha iyi bir hayata ilişkin beklentilerinin karşılanmasına imkan vermeye yöneliktir. Her meslek üyesinin yapabileceği faaliyetlerin mümkün olduğu bu hedeflerde üçüncüsü; Sağlık ve Kaliteli Ebelik mesleği için çok önemlidir. Çünkü sağlıklı ve kaliteli yaşam için her şeyden önce sağlıklı bir gebelik ve doğumla mümkündür” dedi.
Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen sempozyum ile belirlenen hedeflere katkı sunduklarını belirten Prof. Dr. Soğukpınar, “Bu yıl da dost ülke Moğolistan ile Anne ve Çocuk Sağlığı konusunu mevcut pandemiyi de göz önünde bulundurarak yeniden değerlendirmek istedik. Bu amaçla, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü, EBARGE, Moğol Ulusal Tıp Bilimleri Üniversitesi, Darkhan Tıp Fakültesi ve Ebelikte Araştırma ve Geliştirme Derneği iş birliği ile düzenlenmiş bulunan ‘İkinci Ulusal Ebelik Sempozyumu (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Doğrultusunda Ebelik)’, her iki ülkenin ‘Anne ve Çocuk Sağlığı’na ilişkin durumlarını konuşma olanağı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra, sempozyum sonrası her iki ülke arasında yapılacak akademik ve eğitime ilişkin iş birlikleri de bu çerçevede yapılabilecektir” diye konuştu.
Sempozyumda, Başkent Üniversitesi Kadın Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Akın, “Pandemi Sürecinde Ebelik Hizmetleri”, “Moğolistan ve Türkiye’de Ana ve Çocuk Sağlığı” başlıklı panelde de, Moğol Ulusal Tıp Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Bayasgalanmunkh Baatar MD., Ph.D ile Tıp Fakültesi Klinik Bölüm Başkanı Dulamjav Purevdorj MD, “Moğolistan’da Anne ve Çocuk Sağlığı” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.
Panelin ikinci bölümünde ise, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birsen Karaca Saydam tarafından “Kadın Sağlığı”, Dr. Emine Serap Sarıcan tarafından da “Yenidoğan Sağlığı”na ilişkin ülkemiz verilerinin sunumu yapıldı.