64 ülkenin Covid-19 salgınında uyguladığı ekonomi politikalarını inceledi
Egeli bilim insanı Doç. Dr. Emre Kaplanoğlu’ndan önemli bir araştırma…
64 ülkenin Covid-19 salgınında uyguladığı ekonomi politikalarını inceledi
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Kaplanoğlu’nun, Covıd-19 salgına karşı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinin uyguladıkları ekonomi politikalarını analiz ettiği ve çözüm önerileri sunduğu “Avrupa ve Kuzey Amerika’da Covıd-19’a Karşı Ekonomi Maskesi Önlemleri- Vergi ve Sosyal Güvenlik Boyutuyla” isimli eseri raflardaki yerini aldı.
Çalışmasından dolayı Doç. Dr. Emre Kaplanoğlu’nu makamında ağırlayarak tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz bilim insanı Doç. Dr. Kaplanoğlu, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdüren Yeni tip Coronavirüs (Covid-19) pandemisinin etkilerini inceleyerek, çözüm önerisi sunduğu önemli bir eseri literatüre kazandırdı. Avrupa ve Kuzey Amerika’da salgına karşı 64 ülkenin uyguladıkları ekonomi politikalarını araştırarak somut öneriler sundu. Güncel bir konuya ışık tutacak olan bu eserin bilim ve ekonomi dünyamıza hayırlı olmasını, Doç. Dr. Kaplanoğlu’na da ileride gerçekleştireceği araştırmalarda başarılar diliyorum” dedi.
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Kaplanoğlu, “İnsanlık tarihinde milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olmuş pek çok genel salgın vardır. Covid-19 olarak adlandırılan, Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan genel salgın, tüm dünyaya yayılmış olup bu kitabın basıldığı zaman itibariyle etkileri devam etmektedir. Covid-19 genel salgınının politik, sosyal, demografik ve ekonomik etkilerinin şüphesiz ki bir kısmı ortaya çıkmış ve bir kısmı da zamanla etkisini gösterecektir. Virüsün yayılmasıyla beraber bireyler ve işletmeler üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla ülkeler tarafından birtakım önlemler alınmıştır. Ülkeler, toplum sağlığının genel salgından olumsuz etkilenmemesi için öncelikle maske takmayı zorunlu bir önlem olarak alırken, ekonomik etkilerini hafifletmek veya ortadan kaldırmak amacıyla bir nevi maske mahiyetinde ekonomi politikalarında, vergi ve sosyal güvenlik politikalarında da değişiklik yapmak zorunda kalmışlardır. Bu kitapta, Avrupa ve Kuzey Amerika’da salgına karşı toplam 64 ülkenin genel olarak uyguladıkları ekonomi politikaları, özellikle vergi ve sosyal güvenlik politikaları incelenmiş ve konuyla ilgili sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur. Elbette konunun güncelliği, düzenlemelerin devam ettiği düşünüldüğünde ülkelerin ilk almış oldukları önlemleri kapsayan bu çalışma gelecekte yapılacak araştırmalar için bir kaynak olma özelliği de taşımaktadır” diye konuştu.
Ege Bölgesinin ilk Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Uzaktan Eğitim Programı
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ile ilgili bir müjdeyi de Rektör Prof. Dr. Budak’a aktaran Doç. Dr. Kaplanoğlu, “Meslek Yüksekokulu bünyesinde Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Uzaktan Eğitim Programı 2021-2022 akademik yılında faaliyet göstermek üzere açılması için YÖK’e teklif edilmiş ve ön hazırlıkları tamamlanmıştır. Özellikle son yaşanan pandemi sürecinde, yalnız Türkiye için değil tüm ülkelerde uzaktan eğitimin önemi daha fazla anlaşılmıştır. Uzaktan eğitimin örgün eğitimde maruz kalınan ulaşım, konaklama, barınma, beslenme gibi ek harcamaları ortadan kaldırması, esneklik ve fiziksel bağımsızlık gibi özellikleri nedeniyle olağanüstü durumlara daha hızlı ve farklı çözümlerle uyum sağlaması gibi faydaları bulunmaktadır. Programın açılmasıyla beraber Ege Bölgesinde tek ve Türkiye’de faaliyette bulunan beşinci Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Uzaktan Eğitim Programı olacaktır” dedi.