Egeli iletişimcilerden “Çocuk Gelin” sorununa dikkat çeken kitap
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinden bir grup akademisyenin medyada yer alan çocuk gelinlere yönelik haberlere dikkat çekmek amacıyla oluşturdukları “Çocuk Gelin Sorunu ve Dijital Haberler” kitabı, raflardaki yerini aldı. Ege Üniversitesi (EÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında oluşturulan çalışma, EÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydoğdu Karaaslan koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Çocuk Gelin Sorunu ve Dijital Haberler” kitap haline getirildi. Kitap çalışmasında İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden Doç. Dr. Çiğdem Dirik, Doç. Dr. Sinem Çambay, Doç. Dr. Şadiye Deniz, Arş. Gör. Dr. Petek Durgeç ve Arş. Gör. Dr. Selma Didem Özşenler araştırmacı olarak yer aldı.
EÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Takımcı ile birlikte kitap çalışmasını oluşturan akademisyenleri makamında ağırlayan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, akademisyenleri çalışmalarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Budak, “Çocuk gelinlerin önlenmesi, dijital gazeteler ve online haberler ile toplumun dikkati çekilerek ve çarpıcı sunumlarla sağlanabilir. Çocuk gelin sorununa yönelik yapılan bu çalışma, dijital gazetelerde ve çevrimiçi haber sunma bağlamında yapılan ilk araştırma olma niteliği taşıyor. Bu bağlamda yapılacak çalışmalara yol gösterecek. Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri olan çocuk gelin sorununa dikkat çekerek bu çalışmayı gerçekleştiren akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
“Sorun tüm yönleri ile ele alınmalı”
Çocuk gelin olmanın nedenleri, sonuçları ve çocuk hakları konusunda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dekan Prof. Dr. Takımcı, “Çocuk gelin sorununun ortadan kalkması için öncelikle bu sorunun tüm yönleriyle ele alınması gerekmektedir. Ayrıca toplumdaki görünürlüğü sağlanmalıdır. Bu sorunun detaylı bir şekilde ele alınması ve toplumdaki görünürlüğün sağlanması için dijital gazeteler ve haberlerin işlevi kaçınılmazdır. Çünkü online ortamlar, bireylere zamandan ve mekandan bağımsız enformasyona ulaşma imkanı sağladığından, onların habere ulaşmalarını da olumlu yönde etkileyecek. Bu bağlamda, erken yaştaki evliliklerin önüne geçmek ve çocuk gelinlerin önlenmesinde dijital haberler ve gazeteler önemli bir farkındalık aracı olarak kabul ediliyor. Fakültemiz öğretim üyeleri bu noktaya değinerek önemli bir çalışmaya imza attılar. Kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.
8 dijital gazete 212 haber incelendi
Türkiye’nin önemli bir toplumsal sorunu olan çocuk gelinlerin önlenmesi sürecinde alınması gereken tedbirleri belirlemek, çocuk yaşta evlilikler sonucu ortaya çıkan çocuk gelin kavramına dikkat çekmek ve dijital gazeteler ve dijital haberler yoluyla farkındalığın artırılmasını sağlamak amacıyla yaptıkları projeyi kitap haline getirdiklerini söyleyen Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, “Türkiye’de en çok tıklanma rakamına sahip 8 dijital gazete ve online haber sitelerinden alınan 212 habere ulaşılarak, hem nicel hem de nitel analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada dijital gazeteler ve haberler aracılığı ile çocuk yaşta evlilikler nasıl engellenir sorusuna odaklanılıp, çocuk gelin olma nedenlerine ve sonuçlarına dikkat çekilerek, çocuk gelin olma sorununun önlenmesi için yapılması gerekenlere yönelik bir algoritma önerisi ortaya konulmuştur” dedi.
Doç. Dr. Aydoğdu Karaaslan, “Çağımızın dijital bir dönem olması ve bilgi akışının online sağlanması nedeniyle dijitalleşme ve online enformasyon sağlama önemli bir noktayı oluşturuyor. Dolayısıyla konunun dijital gazeteler ve dijital haberler üzerinden araştırılmasının literatüre katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca erken yaştaki evlilikler ve çocuk gelin kavramı, dünyayı ve Türkiye’yi de etkilediğinden bu konunun araştırılması, hem devlet yetkilileri hem de sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına katkı sağlayacak ve araştırma sonuçları diğer çalışmalara yön verir nitelikte olacak. Kitabın, çocuk gelin sorununa çare olmasının yanı sıra çocukların, gelin olarak değil, çocuk haklarından yararlanan bireyler olarak bu konuda farkındalık kazanmış toplumda yer almalarını ümit ediyoruz” dedi.