Rektör Budak, Covid hastalarına immun plazma sağlayan ilk merkezi ziyaret etti
İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye’de Covid hastalarına yönelik immun plazma sağlayan ilk merkez olan EÜ Kan Merkezini ziyaret etti. Kan Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Aydınok’tan yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi alan Rektör Budak, “Sağlık çalışanlarımız özveriyle çalışmalarını sürdürüyor, emekleri için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren EÜ Kan Merkezi, pandemi sürecinde gerek EÜ’de gerekse Türkiye’nin farklı illerinde tedavi gösteren Covid hastalarının sağlığına kavuşması için önemli bir görev üstlendi. Türkiye’de, Covid hastalarına yönelik immun plazma sağlayan ilk merkezi olma özelliğini taşıyan EÜ Kan Merkezini ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yürütülen çalışmalar hakkında EÜTF Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Ulukaya ile Kan Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Aydınok’tan bilgi aldı. Covid geçiren ve vücudu antikor üreten hastalardan alınan plazmaların Covid hastalarına verildiğini dile getiren Rektör Budak, “Bağışçılardan alınan kanlardan yararlanarak diğer hastalarımızın bağışıklık sistemini güçlendirmek adına plazma transferiyle koruyucu bir sağlık hizmeti sunuyoruz. Sağlık çalışanlarımız özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. A Plus olan hastanemizde bütün hijyenik koşullara uygun olarak, kan merkezimizde özveriyle çalışan tüm personelimize emekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
BAŞLANGIÇTA TEK ÜRETİCİ MERKEZ EGE’YDİ
Başhekim Prof. Dr. Ulukaya, pandeminin başladığı süreçte, immun plazma sağlayan ilk merkezin EÜ Kan Merkezi olduğunu ifade edip, “Bağışçıların kanlarından elde edilen antikor dediğimiz maddeler, hastalara verilerek Covid’i atlatmalarında destek olucu bir tedavi yönetimi olarak uygulanıyor. Başlangıçta kan merkezimiz tek üretici merkezdi. Şimdi Kızılay ile birlikte destek verici olarak rolümüz devam ediyor. Aynı zamanda, diğer şehirlerdeki hastalara da ürün gönderiyoruz” dedi.
300 HASTAYA UYGULANDI
Covid’in geçen mart ilk piki yaptığını daha sonra hastalıkta seyrelme görüldüğünü ancak bu dönemde de immun plazma toplamayı sürdüklerini söyleyen Kan Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yeşim Aydınok, “Ağustos ayı sonunda ikinci pikle karşılaştığımızda, neredeyse ülkenin tek tedarikçisi konumundaydık. Bu özelliğimizle de Türkiye’de pek çok merkezde tedavileri sürmekte olan birçok hastaya immun plazma yönlendirdik. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi de bir pandemi hastanesi olarak binlerce Covid hastasına hizmet verdi. Hem üniversitemizde hem de farklı illerdeki 300 kadar hastanın bu yöntemden yararlanması sağlandı” diye konuştu.
GÜVENLİ BİR YÖNTEM
Klinik çalışmalarda, immun plazma uygulanmasının hasta açısından güvenli bir yöntem olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Aydınok, “Klinik deneyimler, Covid immun plazma uygulanan hastalarda, güvenli bir ürün olduğunu, hastaya ilave riskler oluşturmadığını ve hastadaki enflamasyon dediğimiz aşırı yanıtlılığı sönümlendirmede ve hastayı hayatta tutmada katkısı olduğunu gösterdi. Daha ilk andan itibaren kliniklerimizle iş birliği yaptık, hastanemizde yatırılarak tedavi edilmiş, bu hastalığı geçirmiş ve belli koşulları yerine getiren kişilere ulaştık. Kliniklerimiz, Mikrobiyoloji Anabilim Dalımız, Halk Sağlığı Anabilim Dalımız ve Kan Merkezi olarak birlikte çalıştık. Merkezimizden tek tek kendilerine ulaştık, durumu anlatarak gönüllü bağışçı olmalarını sağladık” dedi.