Ege Üniversitesi Milli Uzay Programı’na hazır
Rektör Budak “Üniversitemiz üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır”
Ege Üniversitesi Milli Uzay Programı’na hazır
Türkiye’nin uzay politikaları alanındaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin belirlendiği “Milli Uzay Programı” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde Türkiye Uzay Ajansı tarafından hazırlanan program kapsamında Ege Üniversitesi, bünyesinde yer alan Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümü ile Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezinde konu ile ilgili çalışmalara başladı.
Milli Uzay Programı kapsamında Ege Üniversitesine büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Milli Uzay Programı’nın hazırlık safhalarının başlangıcından itibaren bilfiil sürecin içerisinde olduk. İlgili birimlerimiz programın hazırlanmasında sayısız raporlar hazırlayıp, sunumlar yaptılar. Milli Uzay Programı’nın ilk 10 yıllık süreci için planlanan ilk 10 hedefin oluşmasına öncülük ettik” diye konuştu. Türkiye Cumhuriyeti açısından tarihi bir projenin başlatıldığını ifade eden Rektör Budak, “Başta bu projeye liderlik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza ve ilgili tüm kurumlara teşekkür etmek istiyorum. Ege Üniversitesi, ülkemizin gururu olacak bu projede üzerine düşen her ne görev varsa yapmaya hazırdır” dedi.
Ege Üniversitesi bünyesindeki konuyla ilgili uzmanlarla neler yapılabileceği konusunda istişare ettiklerini söyleyen Rektör Budak, “Yaptığımız değerlendirmede üniversitemize 4 noktada görev düşeceğini saptadık. Bunların ilki ‘Dünya Çevresi ve Yakın Uzay Gözlemleri’ konusu. Milli Uzay Programı’nda bu hedefe yer verilmesinin nedeni; uzay araçlarının güvenliği, yakın uzayda seyahat güvenliği ve Dünya’nın güvenliği için Dünya ve çevresinin gözlemlenmesinin zorunlu olmasıdır. Gerekli yatırımlar yapılırsa, Ege Üniversitesi Gözlemevi, Milli Uzay Programı’nın bu hedefinin gerçekleştirilmesini tek başına tamamen üstlenebilir. Bir diğer mesele de yetkin personelin yetiştirilmesi. Program çerçevesinde yürütülecek çalışmalarda karşılaşılacak en büyük sorunun insan kaynağı olacağı öngörülüyor. Ege Üniversitesi Gözlemevi, yaklaşık 4 yıldır devam eden programlarıyla, ilk ve orta öğretim öğrencileri ile üniversiteye hazırlık aşmasındaki öğrencilere yönelik eğitim-öğretim programları, öğrencilerin uzay ve uzay çalışmaları konusundaki farkındalığını artırmak için çeşitli gezi ve atölye çalışmaları yürütüyor. Bu eğitimleri daha da hızlandırmamız gerekiyor” dedi.
Bir diğer hedef olan “Ay’a İlk Temas İçin Projelendirme Çalışmaları” kapsamında Ay’a insanlı-insansız bir yolculuğun yapılmasının bizzat Ege Üniversitesi tarafından önerildiğini belirten Prof. Dr. Budak, “Bu noktada Türk Uzay Ajansı yetkilileri Ay’a yolculuğun planlanıp, programa dahil edilebileceğini ifade etmiş ancak bu yolculuğa temel oluşturulacak bilimsel amaç ve temelin üniversitelerce belirlenmesi gerektiği vurgulamıştır. Ege Üniversitesi Gözlemevi, gerekli projelendirmeyi yapma ve bilimsel ölçümleri programlama konularında Milli Uzay Programı’nın bu hedefindeki bilimsel alt yapısını üstlenebilecek kapasitededir. Yine bir diğer hedef olan ‘Uzay Havası Gözlem ve Araştırma Çalışmaları’ konusundaki çalışmalara da Üniversitemiz 2 yıl önce başlamıştır. Uzay havasının seyrini değiştiren temel unsur güneş olduğu için güneşin hareketlerinin izlenmesi kritik bir öneme sahiptir. Üniversitemizce gerçekleştirilen doktora çalışmasında son 46 yıldaki uzay havasını etkileyen patlamalar mercek altına alınmıştır. Bu veri, Milli Uzay Programı kapsamındaki çalışmalarda araç-gereç ve insan sağlığını koruma açısından çok önemli olacaktır” diye konuştu.