EÜ’de başarılı akademisyenler ödüllendirildi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2020 Bilim Ödülüne layık görülen Ege Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Türkan tarafından Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde “Oksidatif Stres ve Canlılar” sunumu gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Senato Toplantısının da yapıldığı programda, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından 2020 Faaliyet Yılı Akademik Teşvik Ödeneği performanslarında dereceye giren öğretim üyelerine plaket takdim edildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Değerli hocamız Prof. Dr. İsmail Türkan, TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülleri kapsamında ‘Bilim Ödülü’ kategorisinde ödül alan 4 akademisyenden biri oldu. Akademisyenimizin bilime sunduğu değerli katkılar karşılığında verilen bu ödül ile tüm Ege Üniversitesi ailesi olarak gurur duyduk. Ege Üniversitesi, nitelikli bilimsel faaliyetleriyle bilim dünyasına, donanımlı mezunlarıyla ülkesine, güçlü bölgesel etkisi ile topluma fayda sağlamayı esas alan bir üniversitedir. 65 yıllık tarihimiz boyunca, bu ilkeler ışığında attığımız sağlam adımlarla, bilime hizmet ediyoruz. Üniversitemiz, eğitim-öğretim hayatına sayısız akademik başarı sığdırmış; nice ilklerin altına imzasını atmış; bilime ve insanlığa fayda sağlayacak binlerce nitelikli genç yetiştirmiştir. Bugün yükseköğretim alanında sahip olduğumuz güçlü konumu; bilim insanlarımızın mesleki yetkinliklerine, bilime değer katma yönündeki güçlü motivasyonlarına ve üstün gayretlerine borçluyuz. Üniversitemizin gelişimine emek veren tüm hocalarımızın başarılarını yaşatmak, saygın konumumuzu korumak ve geleceğe taşımak, bu başarıları yenileriyle beslemek, bilime ve insanlığa sunduğumuz katkıyı genişletmek hepimizin temel sorumluluğudur. Göreve geldiğimizden bu yana, bu sorumluluk bilinciyle sayısız projeye imza attık. Başarılı yönlerimizi korumak, eksik olduğumuz noktaları ise geliştirmek için geniş çaplı bir seferberlik başlattık. Kampüsümüzde daha güçlü bir araştırma alt yapısı oluşturmak, akademisyenlerimize bilimsel araştırmalarında ihtiyaç duydukları olanakları sağlamak, öğrencilerimize daha elverişli bir kampüs hayatı sunmak amaçlarıyla durmadan çalıştık. Yönetim ve kurumsal politikalarımızı, üniversitemizin bilimsel alt yapısını geliştirmeye ve bu alt yapıyı toplumla buluşturmaya adadık. Ürettiğimiz bilimi ve faydayı kampüsümüzün sınırları dışına taşıyacak mekanizmalar hayata geçirdik” dedi.
“Akademisyenlerimizin başarıları en güçlü motivasyon kaynağımız”
Ege Üniversitesi olarak, yoğun gayretlerin meyvelerini almanın gururunu yaşadıklarını söyleyen Prof. Dr. Budak, “Her geçen gün üniversitemizle ilgili bir başarı haberi alıyor, akademisyenlerimizin farklı platformlarda elde ettiği başarıları kutluyoruz. Sizlerin başarıları, yapacağımız yeni çalışmalarda en güçlü motivasyon kaynağımız oluyor. Bundan sonraki süreçte hedefimiz, bilimsel anlamda yakaladığımız bu ivmeyi sürdürülebilir kılmak; sürekli gelişmeye devam etmektir. Biliyoruz ki bir kurumun gelişimi, bireysel çabaların değil; kolektif akıl ve çabanın ürünüdür. Ege Üniversitesi olarak akademisyenlerimizin nitelikli çalışmaları, bizlerin destekleri, temasları ve güçlü projeleri ile üniversitemizi hak ettiği noktaya birlikte taşıyacağız. Çabalarımızın karşılığını almak ve hedeflerimize doğru birlikte hareket edebilmek bizleri her anlamda daha güçlü kılıyor. Bu nedenle her akademisyenimizin başarısıyla hep birlikte gurur duyuyor; sevinçlerini paylaşıyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Türkan’dan “Oksidatif Stres ve Canlılar” sunumu
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2020 Bilim Ödülleri kapsamında Temel Bilimler alanında “Bitki Stres Fizyolojisi ve Moleküler Fizyolojisi başta olmak üzere bitki bilimi alanında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” ile TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülünün sahibi olan Prof. Dr. Türkan, “Oksidatif Stres ve Canlılar” konulu bir sunum yaptı. Prof. Dr. Türkan, sunumunda bitkilerin strese karşı verdiği tepkiler ile fizyolojik, kimyasal ve moleküler yapıları hakkında bilgiler verdi. HORİZON 2020 kapsamında bir Avrupa Birliği projesi yapacaklarını da ifade eden Prof. Dr. Türkan, “Proje kapsamında yapacağımız çalışmada Akdeniz’in tuzlu ve kurak topraklarında domates kültürünün önünü açmayı hedefliyoruz. Bu, çok yeni, bu müjdeyi de burada vermek istedim. Araştırma üniversitesi olma yolunda bu proje önemli bir katkı yapacak” dedi. Programda, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak tarafından günün anısına Prof. Dr. Türkan’a “Başarı Belgesi” takdim edildi.
TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülünün yanı sıra Prof. Dr. Türkan’ın; 82 SCI, 45 Q1 bilimsel yayını ile birlikte WOS’a göre 4 bin 363 atıf sayısı ve Google Scholar’a göre ise 8 bin 500 atıf sayısı bulunuyor. Ayrıca Prof. Dr. Türkan, “Campell Biyoloji” kitabı ile 2013 yılında Bilimsel Telif ve Çeviri Eser(TEÇEP) Birincilik Ödülüne de sahip.
16 bilim insanına akademik performans ödülü
Sunumun ardından Rektör Budak tarafından 2020 Faaliyet Yılı Akademik Teşvik Ödeneği performanslarında dereceye giren öğretim üyelerine plaket takdim edildi. Sağlık Bilimleri alanında; Prof. Dr. Kadriye Erdem Gürsan, Prof. Dr. Yeşim Aydınok, Prof. Dr. Kevser Özgen Özer, Prof. Dr. Cumhur Gündüz Doç. Dr. Sevnaz Şahin; Sosyal-Beşeri Bilimler alanında; Prof. Dr. Berrak Taranç, Prof. Dr. Nilay Bükmen, Prof. Dr. Ertuğ Öner, Doç. Dr. Ayşen Temel Eginli, Dr. Öğr. Üyesi Selin Bitirim Okmeydan; Fen-Mühendislik Bilimleri alanında ise Prof. Dr. İsmail Türkan, Prof. Dr. Nuri Azbar, Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Dilek Odacı Demirkol, Prof. Dr. Semih Ötleş ve Doç. Dr. Geylani Kardaş plaketlerini Rektör Budak’ın elinden aldılar.