Türkiye’de Ziraat’te 1’inci Tıpta 3’üncü
EÜ’den QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamasında Önemli Başarı
Türkiye’de Ziraat’te 1’inci Tıpta 3’üncü
Ege Üniversitesi (EÜ), “QS Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralaması”nda Türkiye’de “Ziraat ve Ormancılık” alanında 1’inci “Tıp” alanında ise üçüncülüğü iki üniversite ile paylaştı.
Ege Üniversitesi uluslararası arenada başarılarına devam ediyor. Saygın sıralama metodolojilerinden QS, 2021 alan bazlı dünya üniversite sıralamalarını duyurdu. Ege Üniversitesi Ziraat ve Ormancılık alanında Türkiye üniversiteleri arasında 1’inci sırada, dünya genelinde ilk 250’de yer alarak büyük bir başarıya imza attı. Ege Üniversitesi Tıp alanında da Türkiye’de 3’üncü olurken dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında yer buldu.
Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünya üniversitelerini pek çok kurum ve kuruluş birbirinden farklı kriterlere, konulara ve alanlara göre sıralıyor. QS sıralaması ise üniversiteleri; akademik itibar anketi, işveren itibar anketi, öğretim elemanı sayısının öğrenci sayısına oranı, öğretim elemanı başına düşen atıf sayısı, yabancı uyruklu öğretim elemanı sayısının toplam öğretim elemanı sayısına oranı, yabancı uyruklu öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranına göre değerlendirmeye tabi tutuyor. Ulusal ve uluslararası sıralama yapan diğer kuruluşların değerlendirmelerinde olduğu gibi QS World University Ranking’de de üniversitemiz; araştırma geliştirme, inovasyon, girişimcilik, yenilikçilik, eğitim ve öğretim kalitesi ile hem ulusal hem de küresel ölçekte başarılı yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Özellikle son dönemde uluslararası tanınır bir araştırma üniversitesi olma ile kalite ve akreditasyon hedefimize yönelik hayata geçirdiğimiz nitelikli uygulamalar neticesinde akademik başarılarımızı küresel düzeyde daha görünür kıldığımızı ifade etmek isterim. QS Dünya Üniversite Sıralamasında üniversitemiz, Ziraat ve Ormancılık alanında ülkemizde birinci, Tıp alanında ise üçüncülüğü paylaştı. Tüm mensuplarımıza gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
QS alan sıralaması dört boyutlu bir puanlama kullanıyor. Puanların ağırlığı alandan alana değişiyor. Ziraat ve Tıp alanında puanların yüzde 50’si Scopus veri tabanı kullanılarak araştırmacıların h-index puanları ve aldıkları atıf sayıları ile hesaplanıyor. QS alan sıralaması oldukça seçici. Ziraat alanında incelenen bin 28 üniversiteden sadece 400’u sıralamalarda yer alabilirken, Tıp alanında ise bin72 üniversiteden sadece 600’ü alan sıralamasına girebildi.