Girişimci kadın mühendisler EKAM’ın etkinliğinde buluştu
Ege Üniversitesi (EÜ) Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKAM) tarafından “Ege Üniversitesinin Girişimci Kadınları ve Edebiyatımızda İzmirli Bir Kadın Mühendisin Mücadelesi” adlı panel çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü EÜ Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM TTO) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özge Andiç Çakır’ın üstlendiği etkinliğin açılış konuşmasını EKAM Müdürü Doç. Dr. Şerife Çağın yaptı. Doç. Dr. Çağın, “Bugün, ‘Ege Üniversitesinin Girişimci Kadın Mühendisleri ve Edebiyatımızda İzmirli Bir Kadın Mühendisin Mücadelesi’ başlıklı panelimizde mühendislik alanında önemli başarılara imza atmış olan çok değerli konuşmacılarımızla birlikte olacağız. Gıda Yüksek Mühendisi Aysu Gürman, Tekstil Mühendisi Dr. Burcu Karaca Uğural, Yüksek Biyomühendis Çağla Yıldırım ve Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Asuman Gürman Şahin’in girişimcilikteki başarı hikayelerini ve gerçekleştirdikleri projeleri kendilerinden dinleme fırsatı bulacağız. Hocalarımızın çalışmaları gerçekten insanı heyecanlandırıyor. Zeytin, keten gibi bitkilerden ürettikleri malzemeler, atıkları dönüştürerek tekrar kullanılabilir hale getirmeleri çok etkileyici ve önemli girişimler. ‘Acaba çevreyi kadınların duyarlılıkları, hayalleri, bu tür girişimleri mi kurtaracak?’ diye düşünmeden edemiyoruz. Umarım bu panel ‘Çevre ve Kadın’ temalı disiplinlerarası daha kapsamlı başka çalışmalara vesile olur” diye konuştu.
Etkinlikte ilk olarak; “Gıda ve Tarımda Değişim Yaratan Kadın Girişimci Programı”na seçilmiş, Türkiye’den yapılan 200’den fazla başvuru arasından ilk 10 girişim arasına dahil olan Gıda Yüksek Mühendisi Aysu Gürman, zeytini, girişimci bir kadın mühendisin gözünden, gerçekleştirdiği projeleriyle, “Gıda Sanayi Atıklarının Değerlendirilmesi” başlığı altında değerlendirdi.
Pacem Medikal Teknolojiler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kurucu ortağı olan Yüksek Biyomühendis Çağla Yıldırım, “Soğuk Atmosferik Plazma ve Medikal Uygulamaları” başlıklı sunumunda; Pacem firmasının geliştirdiği yenilikçi çözümler ile medikal, elektronik, gömülü sistem, yazılım, mühendislik alanlarında, Ar-Ge çalışmaları ve danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi verdi.
Tekstil Mühendisi Dr. Burcu Karaca Uğural, “Keten Bitkisi ve Yeni Nesil Kompozit Malzemeler” konulu sunumunda, keten bitkisinin lifinden otomotiv sektöründe kullanılmak üzere çevre dostu materyaller geliştirme girişimcilik hikayesini katılımcılarla paylaştı.
Panele sosyal bilimler alanından katılan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim görevlisi Dr. Asuman Gürman Şahin, “Rebia Arif Bilgin’in Kadın Tipleri Romanında İzmirli Kadın Mühendisin Mücadelesi” konulu sunumunda ise İzmirli bir kadın mühendisin eğitim ve çalışma hayatındaki mücadele ve başarılarını, 1933’te tefrika edilmiş bir roman üzerinden anlattı.