Ege 3. Yaş Üniversitesi ilk mezunlarını verecek
“18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası”
Ege 3. Yaş Üniversitesi ilk mezunlarını verecek
Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla “18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” olarak anılıyor. Ege Üniversitesinde (EÜ) hayata geçirilen, 60 yaş üstü bireylerin daha sağlıklı, üretken ve aktif olmaları için gönüllü öğreticilerin verdiği derslerle devam eden “Ege 3. Yaş Üniversitesi”(Ege Tazelenme), Yaşlılara Saygı Haftası’nda ilk mezunlarını verecek. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, bölgemizde topluma hizmet ve sosyal sorumluluk alanlarında önemli projelere öncülük ediyor. Topluma hizmet misyonumuz doğrultusunda hayata geçirilen Ege 3. Yaş Üniversitesi, düzenlediği eğitimlerle yaş almış büyüklerimize yeni ve aktif bir yaşam dönemi sunuyor. Bu değerli projeye emek veren tüm mensuplarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Yaşlanmanın evrensel bir gerçek olduğu bilinciyle bir gün bizlerinde yaşlanacağını unutmayarak kıymetli büyüklerimizin Yaşlılara Saygı Haftası’nı kutlar, saygı ve hürmetlerimi sunarım” dedi.
Ege 3. Yaş Üniversitesi Yürütücüsü, Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Öğrencilerimizin yoğun isteği ile; emeklerini görünür kılmak, anılarında bir iz bırakmak adına temsili bir mezuniyet töreni yapmaya karar verdik. Bu sene yaşlılar haftasında Ege 3. Yaş Üniversitemiz ilk mezunlarını verecek. Hepimiz çok heyecanlıyız” dedi.
Türkiye’de ve İzmir’de yaşlı nüfusun hızla artığını ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Türkiye İstatistik Kurumunun en son verilerine göre İzmir’de 65 yaş üzeri nüfus 500 bini aştı ve bu oran yüzde 11,8’i buldu. Bu artış, yaşlıyla ilgilenen herkese, her kuruma hatta tüm topluma sorumluluklar getiriyor. İleri yaşa uygun mimari, çevre, sağlık hizmeti ulaşım ve destekleyici toplum oluşturmalıyız. Toplumsal farkındalıklar, değişimler gerektiriyor. Bu noktada akademik çalışmalar önem kazanıyor” dedi.
EÜ Geriatri Bilim Dalı olarak aktif ve sağlıklı yaşlanmanın desteklenmesi ve kişinin yaşam kalitesini artırılmasına yönelik birçok akademik proje yürüttüklerini ifade eden Doç. Dr. Şahin, “Projelerimizden bir tanesi, İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle Ödemiş Belediyesi ile birlikte yaptığımız Akıllı Sistemler Ve Sağlıklı Yaş Alma Merkezinin (AktiFiz) kurulmasıydı. Merkezi, kısa süre önce tamamlayarak Ödemiş halkının hizmetine sunduk. Geriatri Bilim Dalı olarak 2016 yılından bu yana yürüttüğümüz, çok ilgi gören diğer bir projemiz de Ege 3. Yaş Üniversitesi (Ege Tazelenme)” diye konuştu.
“Yüzlerce gönüllü akademisyen eğitim veriyor”
Ege 3. Yaş Üniversitesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Şahin, “Bir sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttüğümüz Ege 3. Yaş Üniversitesinde bireyi; medikal, psikolojik, sosyolojik ve çevresel açıdan destekleyecek, toplum içinde kendini ifadesine fırsat verecek, bağımsız yaşamını destekleyecek teorik ve pratik eğitimler yer alıyor. Eğitimler, Ege, Dokuz Eylül, Celal Bayar, Tınaztepe üniversitesinde yüzlerce gönüllü akademisyen tarafından veriliyor. Eğitimin son senesinde öğrencilerimize gönüllülük ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili bilgiler anlatılarak toplum yararına projeler üretiliyor” dedi.
Ege 3. Yaş Üniversitesi, 2016 yılında Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ve Doç. Dr. Sevnaz Şahin öncülüğünde derslere başladı. Öğrenciler; geriatri, arkeoloji, halk sağlığı, mitoloji, palyatif bakım, hastalıkta ve sağlıkta bakım, psikoloji teorik derslerinin yanı sıra psikodrama, tango, halk dansları, örgü, aikido, yoga, metin atölyesi gibi uygulamalı pratik dersleri görüyorlar. Pandemi süreci nedeniyle eğitimler online olarak devam ediyor.