Prof. Dr. Ayaz, “Yeşil iyileşmeye yatırım yapmak gelecekteki pandemi riskini azaltacak”
EÜ’den “22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü Paneli”
Prof. Dr. Ayaz, “Yeşil iyileşmeye yatırım yapmak gelecekteki pandemi riskini azaltacak”
Doğal yaşam çeşitliliğinin korunması ve geliştirilmesi için Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü”nde farkındalığı artırmak ve toplumsal bilinci aşılamak amacıyla her yıl dünyada ve Türkiye’de birçok etkinlik düzenleniyor. Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, “Bu yıl biyoçeşitlilik günü, ‘#Doğaİçin çözümün bir parçasıyız’ sloganıyla kutlanıyor. Bu slogan, biyolojik çeşitliliğin birçok sürdürülebilir kalkınma sorununa çözüm olmaya devam ettiğini hatırlatan ‘Çözümlerimiz doğadadır’ teması altında geçen yıl ivme kazandırılan hareketin bir devamı olarak seçildi” dedi.
Biyoçeşitliliğin önemine değinen Prof. Dr. Ayaz, “Biyoçeşitlilik, üzerine doğa temelli çözümlerden iklime, sağlık sorunlarına, gıda ve su güvenliğine ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına kadar, daha iyi çözümler ve gelecekler inşa edebileceğimiz temeldir. Sürdürülebilir kalkınma için anahtar, uluslararası araç olan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin (CBD) ana mesajı budur. Biyoçeşitliliğin sorunu insanlığın sorunudur. Biyolojik çeşitliliğin gelecek nesiller için muazzam bir değere sahip küresel bir varlık olduğu giderek artan bir kabul görürken, türlerin sayısı belirli insan faaliyetleri tarafından önemli ölçüde azalıyor. Ayrıca bu kayıp sağlığımızı tehdit ediyor. Biyoçeşitlilik kaybının hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkları genişletebileceği kanıtlanırken, diğer yandan kazanımı, korunması ve yenilenmesi ise, koronavirüslerin neden olduğu pandemilerle savaşmak için mükemmel araçlar sunar” diye konuştu.
“Doğa ile uyum içinde hepimizin bir rolü var”
Herkesin doğanın bir parçası olduğunu belirten Prof. Dr. Ayaz, “2050 vizyonu olan doğa ile uyum içinde yaşama konusunda hepimizin oynayacağı bir rol vardır. Doğanın bir parçasıyız, bu nedenle biyolojik çeşitlilik kaybı ve iklim değişikliği için çözümün bir parçası olmalıyız. İnsan faaliyetleri biyolojik çeşitlilik kaybına ve doğanın bozulmasına neden oluyor ancak işleri tersine çevirmek için harekete geçebiliriz. 2020 sonrası küresel biyoçeşitlilik çerçevesi, doğa ile ilişkimizi onarmak için bir fırsat sunuyor. Birbiriyle bağlantılı çevresel zorluklarımızı ele almak için tüm toplumu kapsayan bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Yeşil iyileşmeye yatırım yapmak insanlara ve doğaya fayda sağlayacak ve gelecekteki pandemi riskini azaltacaktır. Covid-19, insanların ve ortak gezegenimizin refahını sağlamak için tek sağlık yaklaşımına ihtiyacımız olduğunu gösterdi. Covid-19 salgını, ortak zorluklarımızı çözmek için dünyanın birlikte çalışması gerektiğini gösterdi. Hepimiz çözümün parçası olabiliriz” dedi.
Ekosistem dengesizliğinden insanın sorumlu olduğunu ifade eden Prof. Dr.
Ayaz, “Üretimle başlayıp tüketim sonunda doğaya zararlı atıklar oluşturan doğrusal ekonomiden insan sorumludur, sürdürülemez çevre politikalarından, doğrudan ya da dolaylı olarak türlerin yok edilmesinden insan sorumludur. Kutup buzullarının erimesinden ve mevsim normallerinin dramatik değişiminden de yine insan sorumludur. Ancak yine de değişimi, iyileşmeyi başlatmış olan ve sürdürecek olan da insandır. Bu yıl, her birimizin ayağa kalkıp çözümün bir parçasıyız demesi her zamankinden daha önemli” dedi.
“Dünya Biyoçeşitlilik Günü Paneli”
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü dolayısıyla bir panel düzenlenecek. Microsoft Office Teams üzerinden 22 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00’de gerçekleştirilecek panelin moderatörlüğünü ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz yapacak. Panelde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Türkiye’nin Denizel Canlı Çeşitliliği”, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Karataş, “Türkiye’nin Omurgalı Biyolojik Çeşitliliği” konusunda dinleyenleri bilgilendirecek. Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı ise “Türkiye Liken Biyoçeşitliliği”, Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kerim Çiçek, “Biyolojik çeşitlilik krizinden çıkış yolu var mı” konularında sunumlar yapacak.