EÜ Eczacılık Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinden Anlamlı Sergi
“Dönüşüm” sergisiyle sanat, tasarım ve eczacılık disiplinleri bir araya geldi
EÜ Eczacılık Fakültesi ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinden Anlamlı Sergi
Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi (GSTMF) iş birliğinde Eczacılık Günü etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Dönüşüm” sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Serginin açılışına Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın, GSTMF Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa ve Eczacıbaşı İzmir Bölge müdürleri Cenap Yeşilada ve Turgay İşcan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
EÜ Eczacılık ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi fakültelerinin yürütücülüğünü üstlendiği sosyal sorumluluk projelerinin çıktılarından biri olan “Dönüşüm” sergisiyle farklı disiplinler bir araya geldi. EÜ GSTMF Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencileri, Öğretim Görevlisi Dr. Damla İşbilen’in küratörlüğünde Eczacılık Fakültesi tarafından uzun yıllardır özenle muhafaza edilen Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi Müzesi’nde sergilenen materyalleri günümüze uyarlayarak yeniden tasarladılar.
Serginin açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Necdet Budak, “Sanat, tasarım ve eczacılık gibi farklı disiplinlerin buluşmasından, üniversitemizin kültür ve sanat alanındaki faaliyetlerini zenginleştirmesinden mutluluk duyuyorum. Küresel salgın sürecinde dijital dönüşümde başarı sağlayarak, fiziksel olarak ayrı kaldığımız süre boyunca her zaman öğrencilerimizin yanında olduğumuzu hissetmeleri için elimizden geleni yaptık. Bugün ise ‘Dönüşüm’ sergisiyle ayrı kaldığımız öğrencilerimizle tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 1900’lü yılların başında, Süleyman Ferit Eczacıbaşı’na ait olan Şifa Eczanesi, 2009 yılından bu yana Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültemiz bünyesinde müze olarak sergilenmekte ve gelecek nesiller için geçmiş ile günümüz arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Müze içerisinde sergilenen materyallerin nostaljik tasarımlarını günümüze uyarlayarak yeniden tasarlayan Görsel İletişim Tasarımı öğrencilerimiz, üniversitemiz bünyesinde yer alan bu tarihi değere yönelik farkındalık yaratmayı başarmıştır. Sergide emeği geçen Eczacılık Fakültesi ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’ne teşekkür ediyorum” dedi.
“İki farklı disiplinin buluşmasıyla güzel bir işbirliği doğdu”
EÜ GSTMF Dekanı Prof. Dr. Alev Fatoş Parsa, “Dönüşüm sergisi, Fakültemizin ‘Postmodern Grafik Tasarım ve Eczacılık’ sosyal sorumluluk projesinin çıktılarından biridir. Burada Görsel İletişim Tasarımı bölümü öğrencilerimiz uzaktan eğitimle özverili bir sergi hazırlığı yaptılar. Geçmişten günümüze teknolojik, kültürel ve sosyal değişimleri izleyerek gözlemlerini tasarım alanına uyguladılar. İki farklı disiplinin buluşması ve güzel bir işbirliğinin doğması bizleri oldukça mutlu etti. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın açılışta dereceye giren öğrencilerimize plaket takdim etmelerinin, şu zor günlerde öğrencilerimizi motive ettiğini düşünüyorum. Sergide emeği geçen akademik personelimize, öğrencilerimize, Eczacılık Fakültesine ve Eczacıbaşı Holding’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“Dijital Bir Müze Eczane Deneyimi: Dünden Bugüne Eczacılık Sanatı”
EÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Yalçın ise “Fakültemizde konuşlanmış bulunan Süleyman Ferit Eczacıbaşı Şifa Eczanesi Müzesi muhteviyatı ile birlikte İzmir ve Ege Üniversitesinin değerli bir kültür mirasıdır. Bu kültür mirasının tanıtımına katkı sunmak amacıyla Fakültemiz ‘Dijital Bir Müze Eczane Deneyimi: Dünden Bugüne Eczacılık Sanatı’ sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiştir. Projenin değerli çıktılarından biri olan ‘Dönüşüm’ sergisiyle, geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan ancak modern kimliğine kavuşma sürecinde pek çok açıdan değişikliğe uğramış eczacılık mesleğinin tasarım alanındaki dönüşümüne şahitlik etmekteyiz. Tasarım araştırması aşamasında kendilerine rehberlik ettiğimiz, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri, müze içerisinde yer alan materyalleri modernize ederek yeniden tasarladılar. Katkı ve işbirliği için Eczacıbaşı Holding ve Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesine teşekkür ediyoruz” dedi.