Prof. Dr. Filiz, “Balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü”
EÜ ÇEVMER’den “Balon Balığı Mit ve Gerçekleri” Semineri
Prof. Dr. Filiz, “Balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü”
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) tarafından yapılan program kapsamında son günlerde gündemi meşgul eden “Balon Balığı Mit ve Gerçekleri” konulu seminer düzenlendi. Online olarak yapılan semineri Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Balıkçılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Halit Filiz verdi. Seminere; ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Melike Bor, Prof. Dr. Armağan Kınal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Sadece denizde değil acı ve tatlı su ortamlarında da bulunabiliyor”
Balon balıklarının tüm tropik iklim kuşaklarında görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Halit Filiz, “Balon balıklarının sadece denizel ortamda değil acı ve tatlı su ortamlarında da bulunabiliyor. Balon balıklarının boyları 2 santimetreden 120 santimetreye kadar uzanabiliyor. Boy skalası açısından geniş bir familya. Ayrıca balon balıklarının diş yapıları da kendine has. Nitekim dişler hayatlarının son anına kadar büyümeye devam ediyor. Diş yapıları oldukça güçlü hatta yavru bir balon balığı bile yanından geçen bir avı ciddi şekilde yaralayabiliyor. Balon balıkları ailesinin 28 türü ve 202 cinsi bulunmaktadır. Balon balıkları yavaş yüzen balıklardır ama çok zor şartlar altında ani hareket edebiliyorlar. Balon balıkları kendilerine karşı bir tehdit hissettiklerinde dünyanın en ölümcül balığına dönüşebiliyor” dedi.
“Asla el ile dokunulmamalı”
İnsanların balon balıklarına el ile dokunmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Filiz, “Balon balığını ölümcül yapan özelliği sadece şişmesi değil ölümcül bir toksinle beraber yaşıyor olmasıdır. Balon balığının sivri dikenleri herhangi bir avcıya temas ettiğinde avcıyı ölümcül hale getirebiliyor. Bu yüzden balon balığına çıplak el ile dokunmamalıyız. Çünkü balon balığı dünyanın en zehirli ikinci balık türü olarak tanımlanıyor. Özellikle balon balığındaki 2 miligramlık zehir 50 kilogram ağırlığındaki bir insanı rahatlıkla öldürebilir” diye konuştu.
Denizlerdeki balon balığı ile mücadelede alınabilecek önemlerden bahseden Prof. Dr. Filiz, “ Balon balığına yönelik av baskısı oluşturmak, katma değer oluşturabilmek, örneğin balon balığının bazı türlerinin kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılabilmesi mücadele yöntemleri arasında yer alıyor” diye konuştu.
Sunum sonunda Prof. Dr. Filiz, katılımcıların sorularını cevapladı.