“Dijital” Ege
Ege Üniversitesinin bilişim alt yapısı yeni yapılan yatırımlarla daha güçlü hale getirildi
“Dijital” Ege
Ege Üniversitesinin bilişim alt yapısı, yeni yapılan yatırımlarla güçlendirildi. Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından olan Ege Üniversitesi, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın vizyoner ve proaktif yönetim anlayışı doğrultusunda, son üç yıl içinde; eğitim öğretim, araştırma geliştirme, sosyal sorumluluk, topluma hizmet, uzaktan öğretim, uluslararasılaşma, kalite ve akreditasyon parametrelerinde yakaladığı başarısını bilişim teknolojileri ve dijitalleşme alanlarında da göstererek büyük bir dönüşüme imza attı.
EÜ Ana Kampüs ve Hastane Kampüsü’nde, tüm network ve ağ altyapısı yenilenerek, çalışanların ve öğrencilerin teknolojiyi etkin, hızlı ve verimli kullanmaları için birçok yeni dijital uygulama hayata geçirildi. Covid-19 pandemisi dolayısıyla uzaktan eğitim sürecini başarı ile yöneten Ege Üniversitesinde, bilişim alt yapısına yeni yatırımlar eklenerek her türlü senaryoya cevap verecek yapıya kavuşturuldu.
“Altyapımızı yeni nesil bilişim teknolojileriyle güçlendiriyoruz”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Hepimizin bildiği gibi dünyada bilgi ve iletişim teknolojileri alanında baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Her geçen gün yeni bir uygulamayla karşı karşıya kalıyoruz. Yeni teknolojilerin özellikle salgın sürecinde hem bireysel hem de toplumsal ihtiyaçları karşılama noktasında çok önemli rol üstendiğini gözlemliyoruz. Şu gerçeği tekrar hatırlatmak isterim. Bugün Z kuşağı olarak adlandırdığımız gençlerimiz, dijital teknolojilerin içine doğdular ve yetişiyorlar. Bu teknolojiler başta gençlerimiz olmak üzere hepimizin birer uzvu gibi işlem görüyor. Ülkemizin geleceği olan yeni neslin günün koşullarına uygun eğitilmesi ve güncel beceriler kazanmaları önem arz ediyor. Ülkemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü destekleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Yekta Saraç Hocamızın öncülüğünde yükseköğretim alanında dünyada oluşan şekilleri analiz ederek yol haritasını ortaya koyuyor. Ege Üniversitesi olarak, Cumhurbaşkanımızın akademik yıl açılış töreninde dikkat çektiği ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin de hedefleri arasında yer alan ‘üniversitelerin dijital dönüşümü’ konusunu öncelikli çalışmalarımız arasına alarak bilişim alt yapımızı bu yönde güçlendiriyoruz. İş süreçlerimizi yeniden tasarlayıp, altyapımızı yeni nesil bilişim teknolojileriyle güçlendiriyoruz. Özellikle uzaktan öğretim başta olmak üzere elektronik belge yönetim işlemlerinde verimliliği artıran ve kesintisiz hizmet sunan en güncel sunucu sistem altyapısını hayata geçiriyoruz” dedi.
Ege Üniversitesi özelinde gerçekleştirilen dijital uygulamalardan bahseden Prof. Dr. Budak, “Bu konuda önceliğimiz uzaktan eğitim oldu. EGEDERS içeriklerini sürekli güncel tuttuk. 2 adet yeni depolama birimi ve 22 adet yeni server ile alt yapımızı güçlendirirken bant hızımızı da 4G’ye çıkardık. Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğünü kurduk. Kütüphanemizi kampüs dışı erişime açtık ve yaklaşık 8 milyon 870 bin elektronik yayını kullanıcıların hizmetine sunduk. Her alana yönelik veritabanı ağımızı genişletiyoruz. Engelsiz bir kütüphane ve web sitesi oluşturduk. Sağlık alanında da teletıp, online göz tarama testi ve covid-19 bilgi platformu gibi uygulamaları kullanıma aldık. EGE-LABSİS, BAPSİS, AVESİS gibi sistemlerle ölçülebilir bir kalite sistemi oturttuk. Mezunlarımıza desteğimiz online olarak da sürüyor. Öğrencilerimizin ulaşabileceği canlı destek hattımız ve turkuaz masa gibi uygulamalarımız mevcut. Online sertifika programları ve görsel işitsel ihtisas arşivi de dijital dönüşümümüz dâhilindeki hizmetlerimiz” dedi.
Sanal kampüs ve siber sınıflar
Pandemi süreciyle birlikte artık dünyada fiziksel kampüslerden öte sanal kampüs ve siber sınıf kavramının ortaya çıktığını ve buna yönelik çalışmalar yapıldığını vurgulayan Rektör Budak, “Ege Üniversitesi olarak bu bağlamda önemli bilimsel projeler yürütüyoruz. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen ve Öğretim Teknolojileri Araştırma Grubu tarafından yönetilen ‘Akıllı Sınıf Projesi’ bunlardan birisidir. Teknoloji ile zenginleştirilmiş sınıf modelinin öğrenme süreçlerine etkisinin farklı değişkenler üzerinde test edilmesini amaçlayan bu araştırma projesi kapsamında oluşturulacak sınıf modeli; hem nesnelerin interneti ile dışarıdan, hem de kullanılan sınıf içi teknolojiler sayesinde sınıf içinden öğretim elemanına sınıfın araştırma sürecinden belirlenecek olan öğrenme standartlarına uygun şekilde kontrolünü sağlamayı hedefliyor. Bir diğer uygulamamız ise Akademi TV’nin kurularak yayına başlamasıdır. Öğretim elemanlarının bilgilerini paylaşabilecekleri sanal bir öğrenme alanı oluşturmaktır. Bu ortamın amacı yaşam boyu öğrenmeye destek verecek şekilde nihai sanal bir öğrenme kampüsünü hayata geçirmektir. Cumhurbaşkanlığı tarafından 10 milyon TL bütçe ile desteklenen Ulusal Açık Ders Malzemeleri Platformunun amacı ise hazırlanan ders materyalleriyle sanal bir kampüs alanı oluşturarak ulusal ve uluslararası boyutta hizmet vermesini sağlamaktır. Ege Üniversitesinde uzaktan eğitimin yürütüldüğü EGEDERS, salgın sonrasında da sanal öğrenme ortamları olarak var olan yüz yüze eğitimlere destek verecek şekilde de aktif bir şekilde kullanılacak. Sanal ortamların etkili ve aktif kullanılmasına yönelik AB Erasmus Plus Projelerimiz ESCOLA, CHET bulunuyor. Bu projelerin çıktıları hem bize yol gösterici olmakta hem de yeni teknolojilerin öğretimsel olarak aktif kullanıma yönelik farkındalık oluşmasına yardımcı olmaktadır. Uzaktan Öğretim ve sanal uygulamalar ile ilgili doktora tezleri yapılması konusunda 100/2000 YÖK burslusu öğrencilerimiz bulunmaktadır. Öğrencilerimizin yapacakları çalışmalar da akademik boyutta bizlere katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
Yükseköğretimde dijitalleşme olgusu kapsamında yaşanan teknolojik gelişmeleri, dijital dönüşüm trendlerini takip ederek yol haritası belirlediklerini vurgulayan Rektör Budak, hem eğitim öğretime hem de özel sektöre yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini de ifade etti. Rektör Budak, “Teknolojik gelişmeleri üniversitemiz takip etmekte ve uygulamaktadır. Ege Teknopark bünyesindeki şirketlerimiz, Vestel gibi bölgesel teknoloji merkezlerinin yanı sıra diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliklerini sürdürüyor. Öğretimsel bağlamda ise Öğretim Teknolojileri Koordinatörlüğü ile bu yeni teknolojilerin derslerde kullanımı konularında eğitimler düzenlemekteyiz. Sanayi Güdümlü BAP projeleriyle de şirketlerle işbirliği sürdürülmektedir. Üniversitemiz bu süreci EGE MODELİ olarak tanımlamaktadır” dedi.
“Hiçbir yükseköğretim kurumu teknolojik değişmelere kayıtsız kalmayacaktır”
Sanal kampüslerle ilgili geleceğe yönelik projelerden bahseden Rektör Budak, “Covid-19 salgını göstermiştir ki her durumda ve her koşulda eğitim süreçlerinin aksamadan devam etmesi önemlidir. Salgın sürecinde birçok üniversite uzaktan eğitim sürecini çok başarılı yürütmüştür. Ancak salgın sonrası yeni normal, salgın öncesinden çok daha farklı olacaktır. Eğitim-öğretim anlayışımızda değişimler olacaktır. Örneğin artık kampüsler teorik bilgiden daha çok uygulamaların yapıldığı yapılar haline gelecektir. Bu bağlamda kampüslerin tamamen sanal olmasından daha çok harmanlanmış, hybrid öğrenme ortamları olacağının daha çok konuşulacağını düşünüyoruz. Akıllı Sınıf bazında başlamış projelerimize ikinci etapları eklenecektir. Proje çıktılarının kampüs alanında genişletilerek uygulanmasını sağlamayı planlıyoruz. Ayrıca AB, TUBİTAK projeleriyle sanal öğrenme ortamlarının zenginleştirilmesini sağlayacağız. Hiçbir yükseköğretim kurumu bu teknolojik değişmelere kayıtsız kalmayacaktır. Bu gelişmeler yeni öğrenme süreçlerinin oluşmasına katkı vereceği gibi sanal öğrenme ortamı destekli kampüslerin oluşmasına yardımcı olacaktır. Bu kampüs modelleri, o üniversitenin örgüt kültürü ve atmosferiyle değişeceği gibi öğretim elemanlarının ve öğrencilerin beklentilerine göre şekillenecektir” diye konuştu.